Σαφές σήμα για αλλαγή ρότας από τη Federal Reserve έστειλε ο Τζερόμ Πάουελ κατά την πολυαναμενόμενη ομιλία του στο οικονομικό συμπόσιο του Τζάκσον Χολ στο Γουαϊόμινγκ. Η λίαν μετριοπαθής και αισιόδοξη τοποθέτηση του κ. Πάουελ ικανοποίησε την Wall Street, διευρύνοντας αμέσως τα κέρδη που κατέγραφαν όλοι οι δείκτες.
«Έφτασε ο χρόνος για την πολιτική να αναπροσαρμοστεί» ανήγγειλε χαρακτηριστικά ο κ. Πάουελ, αποφεύγοντας ωστόσο να είναι ιδιαίτερα αναλυτικός ως προς το timing ή το εύρος της νομισματικής χαλάρωσης.
«Η κατεύθυνση του ταξιδιού είναι σαφής και ο χρόνος και ο ρυθμός των περικοπών των επιτοκίων θα εξαρτηθεί από τα εισερχόμενα στοιχεία, τις μεταβαλλόμενες προοπτικές και την ισορροπία των ρίσκων» εξήγησε.
Κατά την ομιλία του ο πρόεδρος της Fed έκανε ένα μικρό απολογισμό της τελευταίας διετίας, τους λόγους για τους οποίους το συμβούλιο είχε αρχικά θεωρήσει ότι το άλμα του πληθωρισμού θα ήταν βραχύβιο – κάτι για το οποίο η Fed είχε δεχτεί δριμεία κριτική – όπως και τις συνθήκες που οδήγησαν τελικά στην λίαν επιθετική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής με συνολικά 13 περικοπές μέχρι και τον Ιούλιο του 2023.
Έκτοτε το συμβούλιο έχει συντηρήσει την περιοριστική πολιτική κρατώντας τα επιτόκια στο εύρος του 5,25% με 5,5% περιμένοντας, όχι μόνο τη σταθεροποίηση της πτωτικής τροχιάς του πληθωρισμού, όσο και την αποθέρμανση της αγοράς εργασίας, καθώς τα σφιχτά δεδομένα στην απασχόληση και τους μισθούς τροφοδοτούν τις πληθωριστικές πιέσεις.
«Ο στόχος μας είναι να αποκαταστήσουμε την σταθερότητα των τιμών διατηρώντας παράλληλα μια ισχυρή αγορά εργασίας και αποφεύγοντας τις κάθετες αυξήσεις στην ανεργία που χαρακτήριζαν πρότερα αποπληθωριστικά επεισόδια, όπου οι πληθωριστικές προσδοκίες ήταν λιγότερο ισορροπημένες. Αν και η αποστολή μας δεν έχει ολοκληρωθεί, έχουμε κάνει ικανή πρόοδο προς την κατεύθυνση του (επιθυμητού) αποτελέσματος» υποστήριξε.
Ειδικά, στο μέτωπο του πληθωρισμού ο κ. Πάουελ αναγνώρισε την σαφή πρόοδο που έχει επιτευχθεί επιτρέποντας έτσι το συμβούλιο να μετατοπίσει το κέντρο βάρους του στον έτερο πυλώνα του διπλού στόχου που έχει η αμερικανική κεντρική τράπεζα που είναι η πλήρης απασχόληση.
«Ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει σημαντικά. Η αγορά εργασίας δεν παρουσιάζει πλέον εικόνα υπερθέρμανσης και οι συνθήκες είναι λιγότερο σφιχτές από αυτές που επικρατούσαν πριν την πανδημία» υποστήριξε, προειδοποιώντας ωστόσο πως, αν και τα ανοδικά ρίσκα στο μέτωπο του πληθωρισμού έχουν συρρικνωθεί, τα καθοδικά ρίσκα στην αγορά εργασίας έχουν αυξηθεί. Το τελευταίο, εξάλλου, φάνηκε και από τις τελευταίες απογοητευτικές εκθέσεις του κλάδου.
Υπό την έννοια αυτή δεσμεύτηκε πως το συμβούλιο θα κάνει ότι μπορεί για να υποστηρίξει την ισχυρή αγορά εργασίας και να πετύχει περαιτέρω πρόοδο στην επίτευξη της σταθερότητας των τιμών.
Παράλληλα σχολίασε πως και οι παράγοντες που συγκρατούσαν τα επίπεδα προσφοράς έχουν ομαλοποιηθεί με αποτέλεσμα και η ισορροπία των ρίσκων αναφορικά με τους δύο στόχους που έχει η τράπεζα (χαμηλό πληθωρισμό και πλήρη απασχόληση) να έχουν αλλάξει.
Συνολικά ο κ. Πάουελ υιοθέτησε μια αρκετά αισιόδοξη οπτική για την πορεία της οικονομίας και των βασικών της δεδομένων επισημαίνοντας χαρακτηριστικά πως «τεσσεράμισι χρόνια από την άφιξη του Covid-19, οι χειρότερες στρεβλώσεις στην οικονομία που συνδέονταν με την πανδημία έχουν ξεθωριάσει».
Θυμίζουμε πως το επόμενο ραντεβού της FOMC είναι στις 18 Σεπτεμβρίου, με τα προγνωστικά πλέον των traders να δίνουν 100% πιθανότητες στη μείωση των επιτοκίων. Αν και το μεγάλο ερωτηματικό παραμένει το αν το συμβούλιο θα κάνει πρεμιέρα με μια πρώτη μετριοπαθή περικοπή των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης (που είναι μάλλον και το πιθανότερο) ή θα τολμήσει μια δυναμικότερη περικοπή κατά 50 μονάδες βάσης.
Επίσης, πριν τα τέλη της χρονιάς το συμβούλιο πρόκειται να δρομολογήσει την καθιερωμένη αναθεώρηση της νομισματικής στρατηγικής της, μια διαδικασία που ακολουθεί τακτικά κάθε πέντε χρόνια.
Αναλυτές υποστήριξαν πως ο επεξηγηματικός και κάπως απολογητικός τόνος που υιοθέτησε ο κ. Πάουελ, μέσα από την λεπτομερή ανάλυση που έκανε στα τεκταινόμενα της προηγούμενης διετίας, σχετιζόταν με την επικείμενη αναθεώρηση και βέβαια τις επικρίσεις που έχει δεχτεί κατά καιρούς η κεντρική τράπεζα για την στρατηγική που ακολούθησε, πρώτα με την πολύ επιθετική νομισματική σύσφιξη και πλέον με την απόφαση της να καθυστερήσει τη νομισματική χαλάρωση, σε ένα διάστημα που η ΕΚΤ και η Τράπεζα της Αγγλίας έχουν ήδη ξεκινήσει τις περικοπές των επιτοκίων.
«Είμαστε ανοιχτοί στην κριτική και σε νέες ιδέες, ενώ θα διατηρούμε τα ισχυρά σημεία του βασικού πλαισίου μας» ξεκαθάρισε. Σημειωτέον δε, πως ανάμεσα στους σφοδρούς επικριτές της πολιτικής της Fed και του ίδιου του Πάουελ προσωπικά είναι ο Ντόναλντ Τραμπ!
Διαβάστε ακόμη
Eurostat: Πόσους πυροσβέστες έχει η Ελλάδα – Οι δαπάνες για πυροπροστασία (γραφήματα)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ