Επιφυλακτική γραμμή αποφάσισε να κρατήσει ο Τζερόμ Πάουελ σε σημερινή ομιλία του, θέλοντας να κρατήσει τις υψηλές προσδοκίες της αγοράς χαμηλά όσον αφορά την διατήρηση ενός δυναμικού ρυθμού μείωσης των επιτοκίων από την Fed.

Συγκεκριμένα, ο κ. Πάουελ στην ομιλία του στην ετήσια συνεδρίαση του National Association for Businesss Economics υποστήριξε πως οι μειώσεις των επιτοκίων θα συνεχιστούν, όμως ξεκαθάρισε πως η απόφαση της FOMC να κάνει πρεμιέρα με γενναία μείωση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης δεν θα πρέπει να ερμηνευτεί απαραιτήτως ως σημάδι πως και οι επόμενες κινήσεις του συμβουλίου θα είναι εξίσου επιθετικές.

Μάλιστα, σχολίασε πως το συμβούλιο θα συνεχίσει να προσπαθεί να ισορροπεί ανάμεσα στην ανάγκη να διατηρήσει την συνεχή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, αλλά και να στηρίζει την αγορά εργασίας.

«Τα ρίσκα έρχονται και από τις δύο πλευρές, οπότε θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε τις αποφάσεις μας ανά κάθε συμβούλιο» επεσήμανε.

Οι δηλώσεις αυτές είναι οι πρώτες από τον Τζερόμ Πάουελ μετά τα όσα διαδραματίστηκαν κατά την τελευταία συνεδρίαση της FOMC, πριν από περίπου δύο εβδομάδες, η οποία και ολοκληρώθηκε με μια απρόοπτη πτώση του κόστους δανεισμού κατά 50 μονάδες βάσης.

Έκτοτε, ωστόσο, τα στοιχεία περαιτέρω αποδυνάμωσης της αμερικανικής οικονομίας έχουν «φουντώσει» τα σενάρια που θέλουν το συμβούλιο να προχωρά και σε δεύτερη συνεχόμενη μεγάλη περικοπή, στο επόμενο ραντεβού του, στις 6-7 Νοεμβρίου.

Ενδεικτικά στο εργαλείο FedWatch Tool της CME οι πιθανότητες νέας δυναμικής μείωσης των επιτοκίων έχουν ανέβει σημαντικά, στο 50%. Και σε συνέντευξη του στο πρακτορείο Reuters, ο πρόεδρος της περιφερειακής Fed της Ατλάντα και ένα από τα ισχυρότερα μέλη της ομάδας των «γερακιών», Ράφαελ Μπόστις, δήλωσε ανοιχτά πως θα ήταν πρόθυμος να στηρίξει μια ακόμη μεγάλη επιτοκιακή αναπροσαρμογή κατά 50 μονάδες, αν υπάρξουν περαιτέρω αδύναμα οικονομικά στοιχεία.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε, σε δηλώσεις του νωρίτερα και ο πρόεδρος της Fed του Σικάγο, Όσταν Γκούλσμπι, ο οποίος υποστήριξε ανοιχτά ότι τα επιτόκια χρειάζεται να μειωθούν σημαντικά, προσθέτοντας πως και την επόμενη χρονιά θα ακολουθήσουν “πολλές ακόμη μειώσεις”.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της αγοράς βρίσκεται κυρίως η εικόνα της αγοράς εργασίας, η αποδυνάμωση της οποίας έχει προκαλέσει προβληματισμό καθώς εκλαμβάνεται ως σημάδι ταχύτερης επιβράδυνσης της αμερικανικής οικονομίας.

Η έκθεση για την αγορά εργασίας το Σεπτέμβριο, δημοσιεύεται την ερχόμενη Παρασκευή.

Στο ζήτημα αναφέρθηκε και ο Τζερόμ Πάουελ, δεδομένου πως ήδη το συμβούλιο είχε φανερώσει πως έχει αρχίσει να μετατοπίζει το κέντρο βάρος του ενδιαφέροντος του από την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στις ισορροπίες στην αγορά εργασίας. Ο ίδιος υποστήριξε πως αν και ο κλάδος παραμένει σταθερός, έχει παρουσιάσει αισθητή τάση αποθέρμανσης μέσα στην τελευταία χρονιά.

Πάντως, όπως σχολίασε, με την κατάλληλη επαναχάραξη της νομισματικής πολιτικής, οι αντοχές της αγοράς εργασίας μπορούν να διατηρηθούν σε ένα περιβάλλον μετριοπαθούς οικονομικής ανάπτυξης και παράλληλης σταθερής αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού.

Διαβάστε ακόμη

Βασίλης Ψάλτης: Η ελληνική οικονομία έχει εισέλθει σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης

DBRS: Αναβαθμίζει σε BB την Τράπεζα Πειραιώς – Θετικό το outlook (πίνακας)

Λαγκάρντ: «Ναι» στις συγχωνεύσεις ευρωπαϊκών τραπεζών – Το μήνυμα προς UniCredit – Commerzbank

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα