search icon

Αγορές

Πάουελ (Fed): O χρησμός του Τζάκσον Χολ – Τα προγνωστικά των αναλυτών και οι ελπίδες των αγορών

Το υψηλό διακύβευμα στο φετινό «Νταβός των Κεντρικών Τραπεζιτών», οι διαφορετικές στοχεύσεις και η αγωνία για τα επόμενα βήματα της Fed - Πώς η ομιλία Πάουελ μπορεί να εκτοξεύσει τις αγορές ή να εκμηδενίσει τα πρόσφατα κέρδη στους δείκτες

Το 1981 ο τότε πρόεδρος της Federal Reserve, Πολ Βόλκερ, λάτρης της φύσης και του ψαρέματος επέλεξε το ειδυλλιακό φυσικό τοπίο που προσέφεραν τα Βραχώδη Όρη του Γουαϊόμινγκ για να εγκαινιάσει ένα οικονομικό συμπόσιο που έμελλε να εξελιχτεί στο κορυφαίο ετήσιο ραντεβού των διεθνών κεντρικών τραπεζιτών ή αλλιώς το «Νταβός των Κεντρικών Τραπεζιτών».

Αναλόγως και φέτος στελέχη κεντρικών τραπεζών, επιχειρηματικοί ηγέτες, κυβερνητικοί αξιωματούχοι και ακαδημαϊκοί θα δώσουν το «παρών» στην τριήμερη συνάθροιση στο πανάκριβο θέρετρο του Τζάκσον Χολ που ξεκινά σήμερα, Πέμπτη, συγκεντρώνοντας διόλου τυχαία τα βλέμματα των επενδυτών διεθνώς.

Το φετινό δίλημμα

Το ζητούμενο φέτος και το δίλημμα που καλούνται να διαχειριστούν οι κεντρικοί τραπεζίτες είναι σαφώς διαφορετικό σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

Τον περασμένο Αύγουστο η συζήτηση αφορούσε τη διάρκεια και το εύρος της περιοριστικής πολιτικής που θα ακολουθούσαν στην προσπάθεια τους να πετύχουν την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού. Φέτος οι τιμές επιβραδύνονται, η αγορά εργασίας βρίσκεται σε τροχιά αποθέρμανσης και η οικονομική δραστηριότητα και η κατανάλωση έχουν αρχίσει να πιέζονται, οπότε το κέντρο βάρους έχει μετατοπιστεί, όχι μόνο στην αντιστροφή της νομισματικής πολιτικής όσο κυρίως στον ιδανικό ρυθμό μείωσης των επιτοκίων, ώστε να τονωθούν οι οικονομίες δίχως να τεθεί σε κίνδυνο η πρόοδος που έχει επιτευχθεί στο πληθωριστικό μέτωπο.

Δεν είναι τυχαίο ότι και ο επίσημος τίτλος του 47ου συμποσίου αναφέρεται στην επαναξιολόγηση της αποτελεσματικότητας και της μεταδοτικότητας της νομισματικής πολιτικής, ήτοι του μέχρι τώρα αντίκτυπου που έχει στα οικονομικά δεδομένα παγκοσμίως.

Όλα τα βλέμματα στον Πάουελ

Το timing, εξάλλου, είναι σαφώς κρίσιμο δεδομένου πως βρισκόμαστε λιγότερο από ένα μήνα πριν την επόμενη συνεδρίαση της Fed, στην οποία οι αναλυτές ελπίζουν πως το συμβούλιο θα αξιολογήσει θετικά τα στοιχεία και θα δώσει επιτέλους το πράσινο φως για την πολυπόθητη έναρξη της νομισματικής χαλάρωσης.

Εξού και το τεράστιο διεθνές ενδιαφέρον για την ομιλία του Τζερόμ Πάουελ, η οποία θα λάβει χώρα το απόγευμα της Παρασκευής ώρα Ελλάδος, με τους επενδυτές να ετοιμάζονται να περάσουν κυριολεκτικά από… κόσκινο κάθε φράση και έκφραση του προκειμένου να συμπεράνουν τις προθέσεις του.

Προφανώς ο πρόεδρος της Fed δεν πρόκειται να ανοίξει πλήρως τα χαρτιά του, όμως – όπως έχει αποδείξει επανειλημμένως στο παρελθόν – έχει τον τρόπο να… περνάει τα μηνύματα του με τρόπο που είτε ικανοποιεί είτε περικόπτει τις υψηλές προσδοκίες των επενδυτών.

Αυτή τη φορά, βέβαια, θα πρέπει να μετρήσει… λίγο περισσότερο τα λόγια του. Πρώτον διότι σίγουρα το συμβούλιο «ταρακουνήθηκε» από το αιφνίδιο όσο και δραματικό sell off των διεθνών αγορών στις αρχές του μήνα, όσο κι αν θεωρητικά δεν επηρεάζεται από το κλίμα στα χρηματιστήρια.

Και δεύτερον διότι γνωρίζει πως οι ΗΠΑ βρίσκονται στην τελική ευθεία για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, με αποτέλεσμα οι επιλογές της Fed να έχουν γίνει αντικείμενο και της πολιτικής αντιπαράθεσης.

Βεβαίως, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα λειτουργεί ανεξάρτητα και επίσης θεωρητικά δεν επηρεάζει και δεν επηρεάζεται από την πολιτική σκηνή. Όμως, χάρη στις τακτικές επιθέσεις του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος βάλλει ακόμη και σε προσωπικό επίπεδο κατά του Τζερόμ Πάουελ, είναι η πρώτη φορά στα χρονικά που η στρατηγική της Fed έχει «μπει» στην ατζέντα της προεκλογικής εκστρατείας. Αν και βέβαια, ότι κι αν αποφασίσει τελικά η Fed, το πιθανότερο είναι πως ο Ρεπουμπλικανός μονομάχος θα βρει κάποια αφορμή για να της επιτεθεί.

Τι λένε οι αναλυτές

Πάντως, οι περισσότεροι αναλυτές εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι αναφορικά με την στάση που θα υιοθετήσει ο Τζερόμ Πάουελ, κάνοντας λόγο για στάση… περιστεριού, αλλά με μετρημένη και προσεκτική φρασεολογία δεδομένης κυρίως της αβεβαιότητας για την πορεία της αγοράς εργασίας.

Οι αναλυτές της Bank of America σε σημείωμα τους προέβλεψαν ότι ο πρόεδρος της Fed θα υιοθετήσει μετριοπαθή τόνο στην ομιλία του ανοίγοντας το δρόμο για μείωση των επιτοκίων στις 18 Σεπτεμβρίου. Μάλιστα, προέβλεψαν δύο περικοπές για φέτος, τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο.

«Περιμένουμε τον Πάουελ να εκφράσει λίγο περισσότερη βεβαιότητα για την προοπτική του πληθωρισμού και να δώσει περισσότερη έμφαση στα καθοδικά ρίσκα στην αγορά εργασίας» υποστήριξε από την πλευρά του ο Ντέιβιντ Μέρικλ της Goldman Sachs, συμφωνώντας πως ο πρόεδρος της Fed θα ταχθεί στο πλευρό των… περιστεριών στο Τζάκσον Χολ. Εκτίμησε δε, πως υπάρχουν περιθώρια για τρεις συνεχόμενες περικοπές των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης μέχρι τα τέλη της χρονιάς

Ανάλογη άποψη εξέφρασε και ο Άντι Σνάιντερ της BNP Paribas, επισημαίνοντας πως ο Πάουελ θα «σφραγίσει» την αλλαγή ρότας από το Σεπτέμβριο επιχειρώντας παράλληλα να καθησυχάσει τους φόβους της αγοράς πως η Fed έχει μείνει πίσω και έχει θέσει σε κίνδυνο την οικονομία. «Περιμένουμε τον Πάουελ να στείλει σήμα πως τα εισερχόμενα στοιχεία υποστηρίζουν την άμεση έναρξη της ομαλοποίησης της πολιτικής από την FOMC» έγραψε χαρακτηριστικά.

Πιο προσεκτικός ο Άντριου Χόλενχορστ της Citi σημείωσε πως αν και ο Πάουελ θα φανεί πιο αισιόδοξος για τις προοπτικές της οικονομίας και τις προοπτικές ομαλής προσγείωσης της, θα είναι σαφώς πιο προσεκτικός να προστατευτεί από ένα πιθανό καθοδικό ρίσκο από την αγορά εργασίας.

Η αντίδραση της Wall Street

Σε κάθε περίπτωση το πλέον βέβαιο είναι πως η φρασεολογία, ο τόνος ακόμη και το ύφος του προέδρου της Fed θα επηρεάσει δραστικά τη Wall Street και όχι μόνο, τόσο την ίδια ημέρα όσο πιθανότατα και τις επόμενες.

Στατιστικά η ομιλία του προέδρου της Fed στο Τζάκσον Χολ δεν λειτουργεί συνήθως σαν κορυφαίος καταλύτης για το αμερικανικό χρηματιστήριο. Είναι χαρακτηριστικό πως από το 2000, ο S&P 500 ανεβαίνει κατά μέσο όρο περίπου 0,4% την εβδομάδα που έπεται του οικονομικού συμποσίου. Όμως, χρονικά δεν έχουν λείψει οι περιπτώσεις που σημαντικές ομιλίες σε κρίσιμες περιόδους, έχουν φέρει τεράστια μεταβολή στους δείκτες.

Πιο πρόσφατο παράδειγμα η ομιλία Πάουελ τον Αύγουστο του 2022, όταν η ανοιχτή προειδοποίηση του για παρατεταμένη περιοριστική πολιτική οδήγησε σε μίνι κραχ την Wall Street, με πτώση 3,4% την ίδια μέρα και άλλο 3,3% την επόμενη εβδομάδα.

Αναλόγως τώρα οι αναλυτές συμφωνούν σχεδόν ομόφωνα πως η επικείμενη ομιλία Πάουελ μπορεί να έχει ανάλογο μεγάλο αντίκτυπο στην αμερικανική αγορά και όχι μόνο, δεδομένου πως διακυβεύεται η έναρξη της νομισματικής χαλάρωσης από την Fed και μάλιστα ενώ οι έτερες μεγάλες κεντρικές τράπεζες (ΕΚΤ και BoE) έχουν ήδη αλλάξει ρότα. 

«Εάν οι αγορές δεν ακούσουν αυτό που επιθυμούν, αυτό μπορεί να πυροδοτήσει ένα μεγάλο sell-off» υποστήριξε στο Bloomberg ο Έρικ Μπέιλι της Steward Partners Global Adivsory, κάνοντας λόγο για μια αρνητική έκπληξη που μπορεί να απειλήσει την ανάκαμψη που κατέγραψαν οι δείκτες μετά το sell-off των αρχών του μήνα.

«Ο τόνος του (Πάουελ) θα είναι κρίσιμης σημασίας. Εάν σοκάρει την αγορά με έναν γερακίσιο τόνο, η αντίδραση των μετοχών θα είναι αρνητική» συμφώνησε από την πλευρά της και η Στέφανι Λανγκ της Homrich Berg.

Διαβάστε ακόμη

Κολίν Χουάνγκ: Τα ένοχα μυστικά του πλουσιότερου Κινέζου – Ο Mr. Temu και ο «πόλεμος» των δισ.

Μειώνονται σταθερά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην Ελλάδα (πίνακες)

Μαρίνος Παράβαλος: Απειλή πλειστηριασμού για την οικία του στην Εκάλη (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version