search icon

Αγορές

Πάουελ: Τι βλέπει για τον πληθωρισμό, οι ενδείξεις για τα επιτόκια – Τι είπε για τη Fed

Καλύτερα ισορροπημένη η οικονομία επεσήμανε ο πρόεδρος της Fed κατά τη δεύτερη ημέρα της κατάθεσης του στο Κογκρέσο ξεκαθαρίζοντας πως το συμβούλιο δεν είναι απαραίτητο να περιμένει να δει τον πληθωρισμό στο 2% πριν αρχίσει τις περικοπές των επιτοκίων

Συγκρατημένος, αλλά σαφώς πιο αισιόδοξος, εμφανίστηκε ο Τζερόμ Πάουελ κατά την καθιερωμένη εξαμηνιαία κατάθεση του στο λόφο του Καπιτωλίου συντηρώντας έτσι τα προγνωστικά της αγοράς πως η έναρξη της νομισματικής χαλάρωσης θα έρθει από το Σεπτέμβριο. Ο πρόεδρος της Federal Reserve βρέθηκε χθες ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής τραπεζικών υποθέσεων της Γερουσίας, ενώ σήμερα τη σκυτάλη πήραν τα μέλη της επιτροπής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Ο κ. Πάουελ επεσήμανε πως η πρόοδος στο μέτωπο του πληθωρισμού είναι σημαντική, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως αυτό δεν σημαίνει και άμεση μείωση των επιτοκίων, καθώς το συμβούλιο θα χρειαστεί περισσότερα θετικά στοιχεία.

Η αγορά, ωστόσο, ελπίζει πως η αρχή θα γίνει ήδη από την επικείμενη ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό τον Ιούνιο, που θα δημοσιευτούν την Πέμπτη. Οι προβλέψεις θέλουν το δείκτη να παρουσιάζουν νέα σημαντική πτώση στο 3,1% σε ετήσια βάση από 3,3% το Μάιο. Ο δομικός δείκτης, δίχως τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, υπολογίζεται στο 3,4% σε ετήσια βάση με αύξηση 0,2% σε μηνιαία βάση.

Ο κ. Πάουελ σχολίασε, πάντως, πως τα ρίσκα στην οικονομία είναι πολύ πιο ισορροπημένα, κάτι που σημαίνει πως η επόμενη μετακίνηση των επιτοκίων θα είναι προς τα κάτω, αποφεύγοντας όμως να κάνει αναφορά σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Πρόσθεσε δε, με νόημα πως το συμβούλιο δεν είναι απαραίτητο να περιμένει να επανέλθει ο πληθωρισμός στο 2% πριν προχωρήσει σε περικοπή των επιτοκίων.

Θυμίζουμε πως το αναθεωρημένο dot plot που εξέδωσε η Fed στη συνεδρίαση του Ιουνίου έκανε λόγο για μόνο μία μείωση των επιτοκίων μέσα στη χρονιά, ωστόσο οι traders επιμένουν να υιοθετούν μια πιο αισιόδοξη εκτίμηση για δύο περικοπές, το Σεπτέμβριο και πιθανόν το Δεκέμβριο.

Πάντως, δεδομένου πως βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για τις προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές του Νοεμβρίου, οι βουλευτές αμφότερων των κομμάτων εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία για να προβάλουν τις οικονομικές τους απόψεις και να κονταροχτυπηθούν μεταξύ τους.

Ενδεικτικά ο πρόεδρος της επιτροπής χρηματοοικονομικών υποθέσεων της Βουλής, ο Ρεπουμπλικάνος Πάτρικ ΜακΧένρι, επετέθη με δριμύτητα στην κυβέρνηση Μπάιντεν ρίχνοντας της την ευθύνη για την άνοδο του πληθωρισμού τα τελευταία χρόνια.

Από την άλλη πλευρά η Δημοκρατική Μαξίν Γουότερς, στάθηκε στην ισχυρή εικόνα της οικονομίας και της αγοράς εργασίας, παρά το γεγονός ότι ο Τζο Μπάιντεν παρέλαβε – όπως υποστήριξε – από τον Ντόναλντ Τραμπ το μεγαλύτερο έλλειμμα σε θέσεις εργασίας από την εποχή της Μεγάλης Ύφεσης.

Ο κ. Πάουελ κράτησε αποστάσεις από την πολιτική αντιπαράθεση, όμως έσπευσε να επισημάνει τη σημασία της προστασίας του ανεξάρτητου ρόλου της κεντρικής τράπεζας για τη διατήρηση μιας σταθερής οικονομικής και νομισματικής πολιτικής.

Ανεξάρτητη Fed σημαίνει καλύτερη οικονομία, ήταν το ξεκάθαρο μήνυμα του προς την πολιτική σκηνή και την αγορά, ειδικά σε ένα διάστημα που έχουν κυκλοφορήσει δημοσιεύματα που φέρουν τον Ντόναλντ Τραμπ να επεξεργάζεται σχέδια που θα αυξήσουν τον παρεμβατικό ρόλο της εκτελεστικής εξουσίας (κοινώς του ίδιου, αν εκλεγεί) στη λήψη αποφάσεων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα.

Διαβάστε ακόμη

Microsoft – Apple: Γιατί αρνήθηκαν να παραμείνουν στο Διοικητικό Συμβούλιο της OpenAI

Wood: Ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας 2,8% φέτος και 3% το 2025 (πίνακες)

Στο Ταμείο Ανάκαμψης το νέο σύστημα εντοπισμού αυθαιρέτων – Πώς θα λειτουργεί

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version