Ένα ρητό λέει πως όταν στον βάλτο μαλώνουν τα βουβάλια, την πληρώνουν τα βατράχια. Στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων, το “βατράχι”, είναι το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων Genesis, το οποίο φαίνεται να συνθλίβεται κάτω από τα πόδια των κρυπτο-μεγιστάνων Μπάρι Σίλμπερτ και Τάιλερ και Κάμερον Γουίνκλβος.
Τις τελευταίες ημέρες, η ανησυχία στους επενδυτές στα cryptos έχει επικεντρωθεί γύρω από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πλατφόρμα δανεισμού κρυπτονομισμάτων Genesis. Η πλατφόρμα, απέλυσε το 30% του προσωπικού της στον δεύτερο γύρο περικοπών σε διάστημα μικρότερο του εξαμήνου και τώρα εξετάζει το ενδεχόμενο να αιτηθεί την υπαγωγή της στο Άρθρο 11 του αμερικανικού πτωχευτικού κώδικα. Όμως αυτό, είναι μόνο μια μικρή λεπτομέρεια, όσο τρομερό και αν φαντάζει κάτι τέτοιο.
Κι αυτό γιατί στις ΗΠΑ διακινούνται πληροφορίες ότι η SEC, η Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει θέσει υπό έρευνα τη μητρική εταιρεία της Genesis, Digital Currency Group, του μεγιστάνα Μπάρι Σίλμπερτ. Κατά τις πηγές αυτές, η SEC έχει ζητήσει δεκάδες έγγραφα από τη DGC, ενώ εισαγγελείς που εργάζονται με την επιτροπή κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, έχουν λάβει καταθέσεις, αναφορικά με τις οικονομικές σχέσεις μεταξύ της DGC και της Genesis.
Αλλά ακόμα και αυτό είναι… ψιχάλα μπροστά στην καταιγίδα, καθώς η εταιρεία του -προερχόμενου από τη Wall Street και το χώρο της τραπεζικής- μεγιστάνα Μπάρι Σίλμπερτ, έχει εκκρεμότητες οι οποίες ξεπερνούν τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια. Και τα πράγματα δεν δείχνουν καθόλου καλά, εάν λάβει κανείς υπόψη όχι μόνο το γεγονός ότι τα οικονομικά -και νομικά- προβλήματα του ομίλου του Σίλμπερτ γιγαντώνονται και φαίνεται ότι οδηγούνται προς τα δικαστήρια με δύο άλλους μεγιστάνες των κρυπτονομισμάτων: Τους αδελφούς Γουίνκλβος. Οι οποίοι, εν περιλήψει, ζητούν επιτακτικά από τον Σίλμπερτ το 1 δισεκατομμύριο των πελατών τους, που του δάνεισαν.
Τον Τάιλερ και τον Κάμερον Γουίνκλβος το ευρύ κοινό τους γνώρισε από την ταινία “The Social Network”. Από εκεί έγινε γνωστό ότι αυτοί ήταν οι πρώτοι χρηματοδότες του ιδρυτή του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ (από τον οποίο ζήτησαν να δημιουργήσει ένα κοινωνικό δίκτυο), πριν αυτός τους… εγκαταλείψει, ιδρύσει το μεγαλύτερο κοινωνικό δίκτυο του πλανήτη. Φυσικά, οι τρεις τους οδηγήθηκαν στα δικαστήρια, διεκδικώντας την “πατρότητα” του Facebook και παίρνοντας τελικά μια παχυλή αποζημίωση.
Οι Γουίνκλβος, οι οποίοι είναι δίδυμοι, επένδυσαν τεράστιο μέρος της περιουσίας τους στα κρυπτονομίσματα. Και μάλιστα ήταν από τους πρώτους που τοποθετήθηκαν στο bitcoin, δημιουργώντας ένα από τα πρώτα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων του κόσμου και χτίζοντας μια κρυπτο-αυτοκρατορία. Η αυτοκρατορία όμως, τώρα κινδυνεύει να καταρρεύσει. Και γι’ αυτό, λένε οι δίδυμοι, φταίει ο Μπάρι Σίλμπερτ. Ο οποίος Σίλμπερτ, καταγγέλλουν, προτιμά να κρύβεται, παρά να τους δώσει μια σαφή απάντηση για τα 900 εκατ. δολάρια που του έχουν δανείσει.
Ο Κάμερον Γουίνκλβος, πρόεδρος του ανταλλακτηρίου Gemini, το οποίο ίδρυσε με τον αδερφό του, έχει καταγγείλει τον Σίλμπερτ με ανοιχτή επιστολή (!) μιλώντας για κακοπιστία. Όπως έχει γίνει γνωστό, η Gemini έχει εμπλακεί σε διαμάχη με τον βραχίονα δανεισμού της επενδυτικής εταιρείας του Σίλμπερτ, Genesis Global Trading. Η θυγατρική της Digital Currency Group συνεργάστηκε με την Gemini, καθώς η εταιρεία των Γουίνκλβος παρείχε επιτόκια ως και 8%, τα οποία “έβγαζε” δανείζοντας τα funds των πελατών της στη Genesis Global Capital.
Η Genesis δάνειζε τα ποσά της Gemini σε θεσμικούς, αποδίδοντας το επιτόκιο στους αρχικούς δανειστές, τους πελάτες του ανταλλακτηρίου. Όμως, λίγο μετά τη χρεοκοπία της FTX, η Gemini σταμάτησε την απόδοση των επιτοκίων (ή, ας το πούμε καλύτερα “bonus”), καθώς και η Genesis Global Capital σταμάτησε να αποδίδει τα ποσά. Η αρχική υποψία, την οποία αρνούνται και οι δύο εμπλεκόμενοι, ότι δηλαδή υπάρχει έκθεση στην FTX, φαίνεται να επιβεβαιώνεται δια της… πλαγίας, παρότι η Genesis λέει ότι έχει περίπου 175 εκατ. δολάρια σε funds “κλειδωμένα” στην FTX.
Το πρόβλημα είναι ότι η Genesis κινδυνεύει να προκαλέσει ένα ακόμα τρομακτικό ντόμινο στον κλάδο των κρυπτονομισμάτων, εντείνοντας τον “χειμώνα” με μια πρόκληση ξαφνικής θύελλας. Γιατί, είναι απορίας άξιο το πώς ο δισεκατομμυριούχος -και όγδοος πλουσιότερος κρυπτο-επιχειρηματίας του κόσμου- Μπάρι Σίλμπερτ δεν μπορεί να καλύψει τα χρέη του ανταλλακτηρίου του. Ακόμα περισσότερο, πως είναι δυνατό, ο όμιλος του Σίλμπερτ, η DCG των 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η οποία έχει περίπου 200 θυγατρικές και δεν μπορεί να καλύψει τα χρέη μίας από από αυτές.
Προς επίρρωση των παραπάνω προβληματισμών, η Digital Currency Group χθες ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά ότι βάζει “λουκέτο” στη θυγατρική της, εξειδικευμένη στο asset management εταιρεία, HQ Digital. Μέσω μιας λιτής επιστολής, η εταιρεία ανέφερε ότι αποφάσισε να κλείσει λόγω “του επιμηκυμένου κρυπτο-χειμώνα, ο οποίος προκαλεί σημαντικές διαταραχές στη βιομηχανία”, καθώς και στην οικονομική της κατάσταση. Η HQ Digital διαχειριζόταν ποσά και projects ύψους περίπου 3,5 δισεκατ. δολαρίων, για τα οποία δεν υπάρχει καμία ενημέρωση. Αυτή η ξαφνική “κανονιά” επιτείνει τους προβληματισμούς των επενδυτών σχετικά με τη βιωσιμότητα της DCG και δη της Genesis, μετά τη χρεοκοπία της FTX. Και το ερώτημα που διακινείται πλέον ανοιχτά στους κύκλους των κρυπτο-αναλυτών είναι ένα: Είναι η Digital Currency Group ένα καράβι που βουλιάζει;
Διαβάστε ακόμη
Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Διυπουργική σύσκεψη για την ταφή στο Μέγαρο Μαξίμου
Υδρογονάνθρακες: Μετατίθενται για το 2024 τα γεωτρύπανα στα Ιωάννινα, γρίφος η εξόρυξη στο Κατάκολο