Σχεδόν δεν πρόλαβαν να… πάρουν ανάσα οι επενδυτές, μεσούντος του κρυπτο-χειμώνα και βρίσκονται με νέο «αιματοκύλισμα». Έτσι χαρακτηρίζεται το νέο sell-off που είναι σε εξέλιξη στα κρυπτονομίσματα.
Μέσα σε μόλις 24 ώρες, εξαϋλώθηκαν 80 δισ. δολάρια από την αγορά, κατεβάζοντας την κεφαλαιοποίησή της κάτω από τα 900 δισ. -για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο του 2021- και τους αναλυτές να προειδοποιούν ότι η κατακρήμνιση για τα σημαντικότερα cryptos, πιθανότατα να έχει μόλις αρχίσει…
Εν αρχή ην το… ethereum. Το δεύτερο μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα όχι μόνο δεν έκανε το ράλλυ που ανέμεναν οι φαν του μετά την πολυαναμενόμενη αναβάθμιση με την ονομασία «merge», αλλά υποχώρησε άνω του 10%, χάνοντας το σημείο στήριξης των 1.500 δολαρίων και διαγράφοντας νέα πτωτική πορεία κάτω από τα 1.400 δολάρια, με 432 εκατ. δολάρια να ρευστοποιούνται σε λιγότερο από μια μέρα.
Ο επικεφαλής αναλυτής της Infotrics Solutions, Ααγιούς Τζιντάλ, λέει ότι αυτή… είναι μόνο η αρχή, καθώς ενδοσυνεδριακά η τιμή του έφτασε ως και τα 1.288 δολάρια. «Αν το ethereum αποτύχει να ανέβει πάνω από το επίπεδο στήριξης των 1.360 δολαρίων, θα μπορούσε να συνεχίσει να κινείται καθοδικά. Μια αρχική στήριξη στην καθοδική πορεία είναι κοντά στη ζώνη των 1.300 δολαρίων, με το επόμενο σημείο στα 1.260 δολάρια. Ένα σπάσιμο αυτής της στήριξης, μπορεί να φέρει άλλη μια απότομη πτώση και, σε αυτή την περίπτωση, η τιμή του ether μπορεί να υποβαθμιστεί στο επίπεδο των 1.200 δολαρίων».
Σε ό,τι αφορά το ethereum, η πτώση σε χαμηλό μήνα, σύμφωνα με τους αναλυτές, έχει πολλές αιτίες. Ως κυριότερη, λογίζεται η παρέμβαση του επικεφαλής της αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (SEC), Γκάρι Γκένσλερ που… χάλασε το «πάρτυ» για το merge και τη μετάβαση του ethereum στο PoS. Ο Γκένσλερ υπονόησε ότι το ether, με τη νέα του μορφή μετά το merge, θα υπόκεται σε ρυθμιστικούς κανόνες, λέγοντας ότι αυτό το μοντέλο λειτουργίας και το παθητικό εισόδημα που εφαρμόζει στη διανομή κερδών, προσομοιάζει με τις μερισματικές εταιρείες και τα ομόλογα.
Στην πράξη, κάποιος θα υποθέσει ότι ο επικεφαλής της SEC έκανε αυτή την παρέμβαση προκειμένου να «προειδοποιήσει» ότι σύντομα το ethereum θα υπάγεται στους νόμους περί κινητών αξιών. Δηλαδή, θα πρέπει να δημοσιοποιούνται λεπτομερή οικονομικά στοιχεία -όπως σε μια εισηγμένη- για την ιδρυτική ομάδα, αλλά και ότι θα υπάρχει πλήρης επόπτευση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για την προστασία των επενδυτών σε περιπτώσεις αθέμιτων πρακτικών.
Αυτή η εικασία πανικόβαλε ένα μεγάλο μέρος των επενδυτών, παρότι τίποτα δεν είναι βέβαιο. Ο COO της Stack Funds, Μάθιου Ντιμπ, λέει μεν ότι «πρόκειται για εικασίες», αλλά σημειώνει ότι «παρατηρώντας το τοπίο αυτήν τη στιγμή, τόσο θεμελιωδώς όσο και τεχνικά, τα μηνύματα δεν είναι αισιόδοξα. Δεν υπάρχει στον ορίζοντα κάποιος άμεσος ανοδικός καταλύτης που θα στηρίξει αυτές τις αγορές και θα φέρει πολλά νέα χρήματα και ρευστότητα».
Εκτός αυτού, την τιμή του ethereum πιέζει η «έξοδος» των miners. Με το νέο σύστημα που εφάρμοσε το ether, στην πράξη οι miners είναι αχρείαστοι, ενώ ακόμα και αν επιχειρήσουν «εξόρυξη», θα διαπιστώσουν ότι δεν είναι βιώσιμη. Κι αυτό γιατί αυξήθηκε η απαιτούμενη επεξεργαστική ισχύς που απαιτείται για την εξόρυξη, η οποία πλέον είναι και λιγότερο πιθανό να είναι επιτυχημένη. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι από 0,70 δολάρια που ήταν η αμοιβή για την εξόρυξη ενός μπλοκ Ethereum Classic μειώθηκε σε λιγότερα από 0,11 δολάρια μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες. Έτσι, περίπου το 20% των miners μεταπήδησαν σε άλλα κρυπτονομίσματα, ενώ οι υπόλοιποι απλά «έκλεισαν».
Όμως δεν είναι μόνο το ethereum. Το δεύτερο μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα ενδεχομένως να ακολούθησε «απλά» το καθοδικό trend που υπάρχει εν συνόλω στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα, το Bitcoin, υποχώρησε σε χαμηλό τριών μηνών στα 18.387 δολάρια, χάνοντας ως και άνω του 20% πριν ανακάμψει ελαφρά, παραμένοντας, ωστόσο, κάτω από τα 19.000 δολάρια. Την ίδια πτωτική πορεία έχουν στο σύνολό τους τα κρυπτονομίσματα, με τις μεγαλύτερες απώλειες να καταγράφονται στο Polkadot (9,76%), το Shiba Inu (8,64%) και το Cardano (8,25%). Οι αναλυτές αναμένουν ότι το «αιματοκύλισμα» στα κρυπτονομίσματα θα συνεχιστεί, λαμβάνοντας αρνητική ώθηση από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό και με την ακραία μεταβλητότητά τους να γίνεται πιο εμφανής, όσο οι αγορές μετοχών εμφανίζουν ρευστότητα και υψηλό ρίσκο, ωθώντας τους επενδυτές στην αβεβαιότητα και, πιθανώς, στα safe haven assets.
Το «αιματοκύλισμα» προκάλεσε πανικό στους επενδυτές, οι οποίοι το τελευταίο 24ωρο μόνο ρευστοποίησαν μαζικά. Τα στοιχεία της Coinglass για τις συναλλαγές σε ανταλλακτήρια, αναφέρουν ότι σε αυτό το 24ωρο, 130.087 traders, κυρίως τοποθετημένοι σε bitcoin και ethereum ρευστοποίησαν συνολικά 431,51 εκατομμύρια δολάρια. Πού θα τελειώσει η ρευστοποίηση;
Διαβάστε ακόμη
Θεοδόσης Μιχαλόπουλος: Τα 30 «κεράκια» της Microsoft και η εκκίνηση κατασκευής των Data Centers
Αθανασίου (Lamda): «Προχωράμε εντός χρονοδιαγραμμάτων για το Ελληνικό»
Επιστρεπτέα προκαταβολή: Τέλος χρόνου την Παρασκευή για τα δικαιολογητικά, αλλιώς επιστρέφεται διπλή