Πριν από περίπου έναν χρόνο, ενώ το οικοσύστημα των κρυπτονομισμάτων βρισκόταν σε… θερινή ραστώνη, κοντά στα ιστορικά υψηλά του bitcoin, μια πληροφορία που διακινήθηκε στο Twitter, έφερε πανικό: Βάσει του report, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ετοιμάζεται να επιβάλει κυρώσεις για ξέπλυμα χρήματος σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που χρησιμοποιούν κρυπτονομίσματα.
Είχε προηγηθεί άλλη μια τοποθέτηση της Αμερικανίδας υπουργού Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν, σχετικά με την ανάγκη ρυθμιστικής παρέμβασης στα κρυπτονομίσματα.
Η αλήθεια είναι πως ήταν -και παραμένει- κάτι αναμενόμενο. Όμως η κατάρρευση των stablecoins και ο “κρυπτο-χειμώνας” που έχουν βυθίσει στην απόγνωση εκατομμύρια πολίτες ανά τον κόσμο οι οποίοι έχασαν τις επενδύσεις τους (συχνά και ολόκληρες τις αποταμιεύσεις, ή τις περιουσίες τους) επιτάχυναν τις εξελίξεις. Έτσι, την Πέμπτη το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών δημοσίευσε factsheet από το οποίο προκύπτει ότι η Ουάσιγκτον ετοιμάζει θεσμικό πλαίσιο για τον διακρατικό έλεγχο των cryptos.
Το αμερικανικό ΥΠΟΙΚ, το οποίο δόθηκε ως “απάντηση” στην Executive Order που εξέδωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν για τα cryptos, λέει ότι το θεσμικό πλαίσιο “έχει την πρόθεση να διασφαλίσει ότι ο πυρήνας των δημοκρατικών αξιών της Αμερικής γίνεται σεβαστός”, εννοώντας την προστασία των καταναλωτών, επενδυτών και επιχειρήσεων, την ασφάλεια του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος και τη διαλειτουργικότητα. Και φυσικά, τονίζει ότι στις πολιτικές του πλαισίου περιλαμβάνεται και η μείωση της πιθανής χρήσης κρυπτονομισμάτων για χρηματοδότηση παράνομων δραστηριοτήτων, η προώθηση της προσβασιμότητας στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, η υποστήριξη της τεχνολογικής εξέλιξης και η ενίσχυση της αμερικανικής ηγετικής θέσης στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα”.
Σε αυτό το σημείο μάλιστα, τονίζεται ότι οι ΗΠΑ “πρέπει να συνεχίσουν να εργάζονται με διεθνείς συνεργάτες τους στην εξέλιξη της αρχιτεκτονικής ψηφιακών πληρωμών και των ψηφιακών νομισμάτων κεντρικών τραπεζών, ώστε να μειωθούν οι ανακολουθίες στις πληρωμές και να διασφαλιστεί ότι όποια νέα συστήματα πληρωμών είναι σύμφωνα με τις αξίας και τις νομικές απαιτήσεις των ΗΠΑ”.
Παρότι έχουν ήδη γίνει συζητήσεις με κάποιες κεντρικές τράπεζες και χώρες πιέζονται να συμφωνήσουν στον διακρατικό έλεγχο, το factsheet αναφέρει ότι σημαντικό ρόλο στην εποπτεία των ψηφιακών assets θα αναλάβει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο μάλιστα καλείται να παρέχει τεχνική βοήθεια στον σχεδιασμό των κρατικών θεσμικών πλαισίων για τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία και τις πληρωμές. Παρόμοιους ρόλους θα έχουν και η Παγκόσμια Τράπεζα, η Ασιατική Αναπτυξιακή Τράπεζα κ.α.
Είναι αρκετός καιρός που η Γέλεν, ένας άνθρωπος τον οποίο οι αγορές παίρνουν πολύ στα σοβαρά, πριν ακόμα θητεύσει ως επικεφαλής της Fed και μετέπειτα επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου των ΗΠΑ επέμενε ότι η ρύθμιση των κρυπτονομισμάτων πρέπει να έρθει και μάλιστα γρήγορα. Για την ακρίβεια, έλεγε εμμέσως ότι τα κρυπτονομίσματα πρέπει “είτε να ρυθμιστούν, είτε να εξαφανιστούν”, προειδοποιώντας με κάθε ευκαιρία για την “αναποτελεσματικότητα της τεχνολογίας blockchain σε ό,τι αφορά τη χρήση νομισμάτων.
Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτησή της στο περσινό συνέδριο του New York Times DealBook. Εκεί, η Αμερικανίδα υπουργός συνέδεσε το bitcoin -και ως εκ τούτου και τα υπόλοιπα κρυπτονομίσματα- με την αθέμιτη χρηματοδότηση. Κι αυτό γιατί, όπως εξήγησε, η αρχιτεκτονική peer-to-peer του δικτύου παρακάμπτει τις τράπεζες, τις νομισματικές και άλλες αρχές, καθιστώντας το δημοφιλές στους εκβιαστές (όχι τυχαία όλα τα ransomware απαιτούν πληρωμή σε bitcoin), τους χάκερ, τους εμπόρους παιδικής πορνογραφίας και τους κάθε λογής παρανόμους που συναλλάσσονται (και) στο dark web.
Καθόλου περιέργως, αυτή η ρητορική της Τζάνετ Γέλεν εξέφραζε σχεδόν το σύνολο του παγκοσμίου συστήματος. Άλλωστε, όχι τυχαία, παρόμοιες τοποθετήσεις, σύμφωνες με την επικεφαλής της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη, έκαναν και άλλοι αξιωματούχοι, με κυρίαρχη την επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, Ινδούς αξιωματούχους και σε άλλες κυβερνήσεις, που συνέδεαν τη χρήση του bitcoin με δραστηριότητες όπως το ξέπλυμα χρήματος, χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και άλλες παρανομίες.
Και γιατί έχει σημασία αυτό; Παρά το γεγονός ότι δεν έχουμε λεπτομέρειες ως προς το ρυθμιστικό πλαίσιο, ένα είναι πράγμα είναι σαφές: Ότι θα υπάρχει εποπτεία από τις κεντρικές τράπεζες, οι οποίες επίσης θα εκδίδουν δικά τους ψηφιακά νομίσματα (άλλωστε κυκλοφορούν ή σχεδιάζεται να κυκλοφορήσουν ψηφιακά δολάρια, ευρώ, γουάν, ρούβλια κ.ά.). Αυτό από μόνο του, καταρρίπτει το βασικό επιχείρημα δημιουργίας του bitcoin, το οποίο ήταν η απόλυτη ελευθερία/ανεξαρτησία από τις ρυθμιστικές Αρχές.
Ο Τζέσι Πάουελ, CEO του Kraken, του τέταρτου μεγαλύτερου ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων του πλανήτη (βάσει όγκων συναλλαγών), προβλέποντας παλιότερα “αυστηροποίηση στον τρόπο που αντιμετωπίζουν τα κρυπτονομίσματα” οι κυβερνήσεις, εξηγούσε ότι “κάτι τέτοιο πραγματικά θα μπορούσε να πλήξει τα κρυπτονομίσματα και να σκοτώσει την αρχική σκέψη για τη χρήση τους, που ήταν να είναι οι οικονομικές υπηρεσίες προσβάσιμες σε όλους”.
Και όντως. Με τη φορολογία των ψηφιακών assets και κυρίως των κρυπτονομισμάτων να έχει ήδη κάνει ντεμπούτο στις ΗΠΑ και την ανωνυμία που παρέχουν να βρίσκεται υπό συζήτηση ως προς τη νομιμότητά της, το μόνο που απομένει, είναι και η επίσημη ρύθμισή τους από τις κεντρικές τράπεζες.
Κάτι που, καθώς φαίνεται, έρχεται μάλλον “on time” για να αποτρέψει την πλήρη καταστροφή…
Διαβάστε ακόμα:
Fitch: Αμετάβλητο το «BB» της Ελλάδας – Παραμένει θετικό και το «outlook»
Ρεκόρ 29 ετών για τον πληθωρισμό – Στο 12,1% τον Ιούνιο
Εισφορά αλληλεγγύης: Τι κερδίζουν δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι (παραδείγματα) (vid)