Προς το τεχνικό όριο των 800 μονάδων διολίσθησε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο παραδόθηκε σχεδόν ολοκληρωτικά στους πωλητές, εν μέσω των διεθνών ανησυχιών για την εξέλιξη του ρωσο-ουκρανικού πολέμου. Μάλιστα, ούτε οι αποφάσεις της ΕΚΤ (η Κριστίν Λαγκάρντ έκανε ειδική μνεία στην Ελλάδα) κατάφεραν να περιορίσουν τη ζημιά. 

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε σημαντικές απώλειες κατά 2,37% και υποχώρησε στις 803,47 μονάδες, χάνοντας περισσότερες από 19 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (822,97 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε 26 μονάδες (από 802,29 έως 828,79 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να διατηρείται σε υψηλά επίπεδα και να προσεγγίζει τα 108 εκατομμύρια ευρώ μέσα.

Οι υψηλότερες πιέσεις ασκήθηκαν εκ νέου στις τραπεζικές μετοχές, με τη μετοχή της Πειραιώς να χάνει το 4,3% της αξίας της και να τερματίζει στο 1,22 ευρώ. Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας δε, έκλεισε στο -6,5% και απώλεσε τα 2,7 ευρώ, ενώ κατά 5,2% υποχώρησε η μετοχή της Alpha Bank. Στο 1,5% διαμορφώθηκε η πτώση για τη μετοχή της Eurobank, η οποία αμέσως μετά το κλείσιμο ανακοίνωσε τα μεγέθη του 2021.

Από εκεί και πέρα, στα μη τραπεζικά blue chipsκάμψη κατά τουλάχιστον 4% σημείωσαν οι μετοχές των Ελληνικών Πετρελαίων και Aegean, ενώ οι μετοχές των Viohalco, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ και Motor Oil εμφάνισαν απώλειες άνω του 3%. Ενδεικτικό των πιέσεων στις εταιρείες υψηλής κεφαλαιοποίησης ήταν το γεγονός ότι μόνο δύο μετοχές (ΟΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή) ξέφυγαν των ρευστοποιήσεων. 

Ανησυχία για την Ουκρανία 

Οι επενδυτές, μετά την αδυναμία επίτευξης προόδου στις σημερινές επαφές Κιέβου – Μόσχας, οι οποίες έλαβαν χώρα στην Τουρκία, επανήλθαν σε θέση άμυνας και έσπευσαν να θωρακίσουν τις θέσεις τους, σβήνοντας το μεγαλύτερο μέρος των χθεσινών κερδών.

 Σημαντικές απώλειες, εξάλλου, εμφανίζουν και οι αγορές της Ευρώπης, όπου ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά σχεδόν 2%, ενώ πτώση άνω του 3% παρουσιάζουν οι δείκτες σε Φρανκφούρτη, Παρίσι και Μιλάνο. Στη Wall Street, τα συμβόλαια του Dow Jones «πέφτουν» κατά περίπου 350 μονάδες. 

Την ίδια ώρα, η τιμή του πετρελαίου επιστρέφει σε υψηλά επίπεδα, με την αξία του αμερικανικού αργού να αυξάνεται κατά 4% και τα 113 δολάρια ανά βαρέλι και την αξία του Brent να ενισχύεται κατά 3,8% και τα 116 δολάρια ανά βαρέλι. 

Χωρίς επίδραση η ανακοίνωση της ΕΚΤ 

Πέραν των γεωπολιτικών προκλήσεων, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τέθηκαν και οι σημερινές ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), η οποία έδωσε μια πρώτη γεύση για το τι μέλλει γενέσθαι σχετικά με τη νομισματική πολιτική της Ευρωζώνης. Η Κριστίν Λαγκάρντ διατήρησε αμετάβλητα τα μηδενικά επιτόκια, αν και έσπευσε να επιταχύνει τον ρυθμό μείωσης των μηνιαίων αγορών ομολόγων, στο πλαίσιο του κανονικού προγράμματος APP. Όσον αφορά το πανδημικό πρόγραμμα PEPP, επιβεβαίωσε τον τερματισμό του στα τέλη του Μαρτίου. 

Βέβαια, όλα αυτά θα αξιολογηθούν εκ νέου στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, καθώς ο αντίκτυπος της ρωσο-ουκρανικής διαμάχης επηρεάζει την πορεία του πληθωρισμού. Σήμερα, άλλωστε, η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε ότι ο ετήσιος δείκτης τιμών στην Ελλάδα σκαρφάλωσε στο 7,2% τον Φεβρουάριο του 2022, το υψηλότερο επίπεδο από το 1996. Σε συνδυασμό δε, με τον κίνδυνο επιβράδυνσης της ανάπτυξης, η ανησυχία για το φαινόμενο του στασιμοπληθωρισμού είναι κάτι παραπάνω από διάχυτη. 

Απώλειες άνω του 4% στις τράπεζες 

Ο τραπεζικός κλάδος, όπως προαναφέρθηκε, βρέθηκε στο επίκεντρο έντονων πιέσεων, με αποτέλεσμα να διολισθαίνει κατά 4,38% και να διαμορφωθεί στις 534,28 μονάδες, χάνοντας ένα μεγάλο μέρος των χθεσινών ισχυρών κερδών. Οι εντονότερες ρευστοποιήσεις ασκήθηκαν στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζαςη οποία έχασε 6,5% και οπισθοχώρησε κάτω από τα 2,7 ευρώ.

Κατά 5,2% μειώθηκε και η μετοχή της Alpha Bank, η οποία έκλεισε στο τεχνικό σημείο του 1 ευρώ. Ταυτόχρονα, η μετοχή της Πειραιώς διολίσθησε κατά 4,3% και «έπεσε» στο 1,22 ευρώ, με τη μετοχή της Eurobank να ακολουθεί στο -1,5% και 0,83 ευρώ. Πιο αναλυτικά: 

  • Alpha Bank –5,21% 1,001 ευρώ 
  • Eurobank –1,54% 0,832 ευρώ 
  • Εθνική Τράπεζα –6,46% 2,68 ευρώ 
  • Πειραιώς 4,35% 1,2210 ευρώ 

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, ο οποίος υποχώρησε κατά 2,58% και τις 1.923 μονάδες, οι μετοχές των Ελληνικών Πετρελαίων και της Aegean παρουσίασαν απώλειες άνω του 4%, ενώ οι μετοχές των Viohalco, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ και Motor Oil ακολούθησαν στο -3%. Η μετοχή της δεικτοβαρούς Coca – Cola επανήλθε σε καθοδική τροχιά, διολισθαίνοντας κατά 2,5% και τα 18,5 ευρώ. Στον αντίποδα, το θετικό πρόσημο κατάφεραν να διατηρήσουν -έστω και δύσκολα- οι μετοχές των ΟΤΕ και Τέρνα Ενεργειακή. 

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-1,66% και 1.429 μονάδες), η μετοχή της ΑΒΑΞ ξεχώρισε στο -4%, με τις μετοχές των Cenergy – Profile να έπονται στο -3%. Συνολικά, 18 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 93 μετοχές κατέγραψαν πτώση, ενώ 14 παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της ελληνικής αγοράς κυμάνθηκε στα 58,6 δισ. ευρώ.

Διαβάστε ακόμη:

Χρυσός: Έχασε τα 2.000 δολάρια με πτώση 2,7%

Το «καρφί» των εργολάβων, ο «ένας» της Καβάλας και ο κανένας της ΛΑΡΚΟ, το κοσμικό τριήμερο – τα δυο καλά και το ένα μυστήριο

Ακρίβεια: Και μειώσεις στον φόρο καυσίμων εξετάζει η κυβέρνηση