Το βραχυπρόθεσμο χρέος της Τουρκίας έκανε άλμα 4,2% από την αρχή του έτους, στα $128,4 δισ. σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας.

Πρόκειται για εξωτερικό δανεισμό που ωριμάζει και πρέπει να αποπληρωθεί ή αναχρηματοδοτηθεί στο επόμενο δωδεκάμηνο και εκφράζει τις πλέον πιεστικές ανάγκες της τουρκικής οικονομίας προκειμένου να αποφύγει ένα ανεξέλεγκτο κύμα χρεοκοπιών.

Από αυτόν τον υπέρογκο λογαριασμό σε συναλλάγμα, το 41,6% είναι σε δολάρια, το 29,2% αφορά δάνεια σε ευρώ. Η τουρκική λίρα έχει χάσει πάνω από το ένα πέμπτο της αξίας της σε σχέση με αυτά τα νομίσματα, έτσι η αποπληρωμή τους θα είναι σημαντικά πιο δύσκολη. Π

Σχεδον $57 δισεκατομμύρια αφορά δανειακές υποχρεώσεις των τουρκικών τραπεζών σε ξένα ιδρύματα. Οι τουρκικές τράπεζες υποβαθμίστηκαν από τη Moody’s – πράγμα που δυσκολεύει περαιτέρω την αναχρηματοδότηση του χρέους τους.

Το τουρκικό κράτος θα πρέπει να πληρώσει $27 δισεκατομμύρια ως τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να προχωρήσει σε εκδόσεις ομολόγων που όμως θα είναι πιο ακριβές λόγω και της υποβάθμισης χώρας.

Λίρα στη μέγγενη

Εν τω μεταξύ ρυθμούς «πληθωριστικού» νομίσματος κινείται σήμερα το τουρκικό νόμισμα καθώς έσπασε με ορμή το ψυχολογικό όριο των 7,5 λιρών έναντι ενός δολαρίου και γλιστρά με ταχύτητα χαμηλότερα.

Η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος λίγο μετά το άνοιγμα των αγορών στην Τουρκία επιδεινώθηκε ραγδαία ξεπερνώντας και το 7,55 πριν η κεντρική τράπεζα σπευσει να πουλήσει (δανεικά) δολάρια στις αγορές συναλλάγματος για να στηρίξει την ισοτιμία του.

Η απόπειρα δεν είχε αίσιο τέλος.

Το κύμα πωλήσεων του τουρκικού νομίσματος είναι τέτοιο που αμέσως μετά την παρέμβαση της τουρκικής τράπεζας, καταγραφηκε νέα υποχώρηση στην ισοτιμία (ανοδική γραμμή στα αριστερά του παρακάτω διαγράμματος του αντίστροφου ζεύγους TRYUSD), επαναφέροντας την κοντά στα χειρότερα επίπεδα της μέρας.

Update

To τουρκικό νόμιισμα παραμένει και το απόγευμα στα χαμηλά ημέρας (7,5546), καταγράφοντας απώλειες 0,8% -με τις πωλήσεις να ισχυροποιούνται σε όγκο.

Το τουρκικό νόμισμα έχει χάσει περισσότερο από 21% της αξίας του μόνο φέτος, και παρά την δαπάνη δισεκατομμυρίων δολαρίων στο βωμό της στήριξής της.

Τώρα ο Ερντογάν πρέπει να βρει τρόπο να επιστρέψει τα δανεικά δολάρια, ένας στόχος που γίνεται πιο δύσκολος μετά και την υποβάθμιση από τη Moody’s του τραπεζικού συστήματος που κάνει την προμήθεια δολαρίων πιο ακριβή και πιο δύσκολη.