Σε νέα πολυετή ύψη εκτινάσσονται οι αποδόσεις στην αγορά των παγκόσμιων ομολόγων, με τους αμερικανικούς τίτλους να σημειώνουν sell off, συμπαρασύροντας στον «όλεθρο» το σύνολο του κρατικού χρέους.
Οι traders προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο οι αποδόσεις των 10ετών αμερικανικών ομολόγων να ξεπεράσουν ακόμη και το 5% -για πρώτη φορά από το 2007- ενώ ήδη βρίσκονται στο 4,8%, δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας 16ετίας.
Το μαζικό sell off αποδίδεται στα επιτόκια των κεντρικών τραπεζών, καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, δηλαδή η Federal Reserve, έστειλε πρόσφατα μήνυμα περί «υψηλότερων επιτοκίων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα».
«Το κόστος κεφαλαίου αυξάνεται, οι εταιρείες θα πρέπει να αναχρηματοδοτηθούν με υψηλότερο επιτόκιο» επισημαίνει στο CNBC ο Κουίνσι Κρόσμπι, επικεφαλής αναλυτής της LPL Financial. «Όλα αυτά πρέπει να αφομοιωθούν και να αφομοιωθούν από την αγορά», πρόσθεσε ο Κρόσμπι. «Είναι ανησυχητικό και δύσκολο»
Η ραγδαία πτώση στις τιμές των αμερικανικών κρατικών ομολόγων (αύξηση των αποδόσεων) προκαλεί αναταραχή σε όλες τις μεγάλες αγορές ομολόγων, καθώς γίνεται αντιληπτό ότι τα επιτόκια είναι πιθανό να παραμείνουν σε υψηλότερα επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Κι αυτό, εύλογα, επηρεάζει αρνητικά την πορεία της οικονομίας, δεδομένων των δυσμενών επιπτώσεων στον ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ, ως απόρροια του υψηλότερου κόστους χρήματος.
«Αυτές οι κινήσεις αρχίζουν να προκαλούν ανησυχίες σε όλες τις κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων», αναφέρει ο Τζέιμς Ουίλσον, διαχειριστής κεφαλαίων στην Jamieson Coote Bonds Pty στη Μελβούρνη.
Η αγορά των ομολόγων έχει σημειώσει απώλειες της τάξης του 3,5% από τις αρχές του 2023, ενώ ο δείκτης BofA MOVE Index της ICE, ο οποίος αφορά τη μεταβλητότητα των κρατικών ομολόγων, εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο. Η μέση τιμή των ομολόγων στον δείκτη Bloomberg US Treasury Index έχει κατρακυλήσει στα 85,5 σεντς ανά δολάριο, μισό σεντ πάνω από το χαμηλό ρεκόρ του 1981.
Σε επίπεδα κρίσης χρέους οι αποδόσεις στην Ευρώπη
Στην Ευρωζώνη, η οποία επηρεάζεται άμεσα από τις εξελίξεις στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ομολόγου φλερτάρει με το 3%, για πρώτη φορά από το 2011, ενώ άνω του 3,5% καθορίζεται η απόδοση των γαλλικών τίτλων.
Στην Ιταλία, παράλληλα, το κόστος δανεισμού στη 10ετία αγγίζει το 5% και στην Ισπανία το 4,1%. Εξίσου αρνητική είναι η εικόνα και εκτός Ευρωζώνης, με την απόδοση στα 10ετή βρετανικά ομόλογα να φθάνει στο 4,6%.
Τα απόνερα του sell off φθάνουν και στην Ελλάδα, με την απόδοση στη 10ετία να βρίσκεται στα όρια του 4,5%, δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο του τελευταίου 6μήνου. Τα spreads, από την πλευρά τους, προσεγγίζουν το όριο των 150 μονάδων βάσης.
Πιθανότητα για αποδόσεις 5,5%
Ο Σκοτ Σόλομον, διαχειριστής κεφαλαίων στην T. Rowe Price, προειδοποίησε για το ενδεχόμενο οι αποδόσεις των 10ετών αμερικανικών ομολόγων να δοκιμάσουν το επίπεδο του 5,5%.
«Οι απότομες ανοδικές κινήσεις των πραγματικών αποδόσεων οδηγούν πάντα σε απώλειες στις αγορές μετοχών», σπεύδει να προσθέσει η Έιμι Σι Πάτρικ, επικεφαλής στρατηγικών εισοδήματος στη Pendal Group στο Σίδνεϊ. Τα μετρητά είναι ο καλύτερος τρόπος, για να αναζητήσετε προστασία, συμπληρώσει η ίδια.
Στο 1% η απόδοση στην Ιαπωνία
Στην Ιαπωνία, το 10ετές επιτόκιο με δείκτη swap μίας ημέρας εκτινάχθηκε στο 1% για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο, στην κορυφή του εύρους-στόχου της κεντρικής τράπεζας και υπογραμμίζοντας τις εικασίες για αλλαγή της νομισματικής πολιτικής.
Κοκκίνισαν οι μετοχές σε Ευρώπη και Ασία
Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, οι ασιατικές μετοχές υποχώρησαν σε χαμηλό 11 μηνών.
Το Τόκιο και η Σεούλ ηγήθηκαν των απωλειών, σημειώνοντας πτώση άνω του 2%, ενώ το Χονγκ Κονγκ, η Ταϊπέι, η Τζακάρτα, η Σιγκαπούρη, το Σίδνεϊ και το Ουέλινγκτον στην Αυστραλία υποχώρησαν έντονα με όλους τους δείκτες στο κόκκινο.
Στην Ευρώπη, οι αγορές παραμένουν για 3η ημέρα σε καθοδικό έδαφος, ενόσω το παγκόσμιο κλίμα εξακολουθεί να είναι βαρύ. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί στο -0,5% και τις 440 μονάδες, στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου 6μήνου.
Χθες το βράδυ, στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με πτώση ύψους 430 μονάδων ή 1,29% με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί στις 33.002 μονάδες.
Ο S&P 500 δέχτηκε επίσης σημαντικές πιέσεις χάνοντας 1,37% στις 4.229 μονάδες, ενώ ο Nasdaq έφτασε πλέον μια ανάσα κι από τις 13.000 μονάδες, στις 13.059, κάνοντας βουτιά ύψους 1,87%.
Στην Αθήνα, ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, το πρωί της Τετάρτης, εμφανίζει μικρές απώλειες κατά 0,26%, σημειώνοντας πτώση προς τις 1.165 μονάδες, προσεγγίζοντας τις κρίσιμες στηρίξεις των 1.162 μονάδων, οι οποίες συμπτίπτουν με τον εκθετικό κινητό μέσο όρο των τελευταίων 200 ημερών.
Διαβάστε ακόμη
«Φορολογικός σύμβουλος» η ΑΑΔΕ για υποψήφιους επενδυτές
Κτηματολόγιο: Επιστράτευση ιδιωτών δικηγόρων για να αντιμετωπιστούν οι πάνω από 150.000 εκκρεμότητες
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ