Με σημαντικές απώλειες συνεχίζεται η σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει απώλειες 3,29% και να βρίσκεται στις 939,10 μονάδες.
Οι επενδυτές από την αρχή της ημέρας ακολουθώντας το διεθνές κλίμα προχωρούν σε σημαντικές ρευστοποιήσεις μειώνοντας το μετοχικό τους ρίσκο και αναμένοντας τις εξελίξεις στην ουκρανική κρίση η οποία με τη σειρά της επιτείνει την ενεργειακή κρίση και τις πληθωριστικές πιέσεις.
Αν και οι διπλωματικές διεργασίες για την επίλυση της κρίσης συνεχίζονται, τα τύμπανα του πολέμου ηχούν, ωθώντας τις μετοχές σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα με το Χρηματιστήριο Αθηνών να ακολουθεί τις διεθνείς αγορές στις οποίες επικρατεί Sell-off καθώς ο δείκτης DAX υποχωρεί άνω του 3,5% με ανάλογες πιέσεις και στις άλλες αγορές της Ευρώπης.
Ενδεικτική της εικόνας της συνεδρίασης, η διακύμανση για τον Γενικό Δείκτη, με πρώτες εντολές από τις 959,67 μονάδες, με ευρύ πτωτικό χάσμα, με εσπευσμένες πωλήσεις στις 939,59 μονάδες στα πρώτα 15′ χαμηλά ημέρας και με τον Τραπεζικό κλάδο να είναι στο επίκεντρο των πωλήσεων μιας και είναι ο κλάδος με τα μεγαλύτερα κέρδη φέτος.
Είναι χαρακτηριστικό ότι όποιες εντολές αγοράς γίνονται κοντά στα ενδοσυνεδριακά χαμηλά, εύλογα καθώς οι εξελίξεις στην Ουκρανία δεν παραπέμπουν σε άμεση/δραστική αποκλιμάκωση, τουλάχιστον για αύριο.
Σε αυτό το περιβάλλον, οι πωλητές έχουν συντριπτικό προβάδισμα στο χρηματιστήριο μας, με τις ρευστοποιήσεις σταθερές αλλά με βραδύτερο ρυθμό μετά το αρχικό “ξεπούλημα” με επίκεντρο τις τραπεζικές μετοχές και δευτερευόντως σε blue chips.
Τεχνικά και μετά το σημερινό άνοιγμα αν ο Γενικός Δείκτης αν χαθεί η στήριξη στις 936, με “φίλτρο” δύο συνεδριάσεων, οι αμέσως επόμενες εντοπίζονται στις 931 (ημερήσιο “stop long”), 917 (εκθετικός ΚΜΟ 60 ημερών) και η ζώνη 900 – 885 την οποία υπερασπίζονται οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών. Για τον δείκτη Υψηλής έχει χαθεί η ενδιάμεση στήριξη στις 2300 με τις 2280 μονάδες να είναι το επόμενο επίπεδο (ημερήσιο “stop long”) το οποίο όσο ανθίστανται, οι “buyers” έχουν ελπίδες για αναρρίχηση προς τις 2390 μονάδες.
Αντίθετα κλείσιμο χαμηλότερα των 2200, μπορεί να βάλει σε δοκιμασία την επόμενη στήριξη στις και 2175 – 2135 (σπεύδουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης η Ελλάκτωρ με 0,7% είναι η μόνη μετοχή με θετικό πρόσημο με την Πειραιώς με 6,63% και Alpha Bank με 5,04% να καταγράφουν τις μεγαλύτερες απώλειες.
Jumbo, ΔΕΗ, Βιοχάλκο, Aegean, Coca Cola, Εθνική υποχωρούν σε ποσοστό άνω του 4%, Ελληνικά Πετρέλαια, Eurobank, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, ΕΛΧΑ καταγράφουν πτώση άνω του 3%, Λάμδα, ΑΔΜΗΕ, Quest, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΥΔΑΠ, Motor Oil, Τιτάνας καταγράφουν πτώση άνω του 2% και Τιτάνας ΟΛΠ, Σαράντης και Τέρνα Ενεργειακή καταγράφουν πτώση άνω του 1%.
Διαβάστε ακόμα:
Στα ύψη οι ευρωπαϊκές τιμές ενέργειας από την κλιμάκωση της έντασης για την Ουκρανία