search icon

Αγορές

Μικρά κέρδη στο Χρηματιστήριο Αθηνών – «Αιχμάλωτη» της Ουκρανίας η ελληνική αγορά (Upd)

O Γενικός Δείκτης βρίσκεται σε θετικό έδαφος, καθώς ο DBRS απορροφά τις γεωπολιτικές ανησυχίες - Κέρδη άνω του 1% στις τράπεζες - Αναζητούν κατεύθυνση οι ευρωπαϊκές αγορές

(Upd) Επιφυλακτικά κέρδη εμφανίζει σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς η στασιμότητα στις ρωσο-ουκρανικές εξελίξεις και η «εδραίωση» του πληθωριστικού σπιράλ φαίνεται ότι «μετριάζουν» τον όποιο θετικό αντίκτυπο από την απρόσμενη αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας. Σε αυτό συμβάλλει και το ευρύτερο κλίμα στις ξένες αγορές, οι οποίες μπαίνουν… διστακτικά στη νέα εβδομάδα.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο πριν τις 13.30 το μεσημέρι, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει μικρή άνοδο κατά 0,39% και διαμορφώνεται στις 866,20 μονάδες, κερδίζοντας μόλις 3,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής ( 862,86 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε οκτώ μονάδες (από 862,58 έως 870,21 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 17 εκατομμύρια ευρώ. 

Ο τραπεζικός κλάδος, όμοια με τον Γενικό Δείκτη, παραμένει αιχμάλωτος της νευρικότητας, καθώς καταγράφει μικρή άνοδο κατά 0,38% και καθορίζεται στις 621,02 μονάδες. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστιάζει στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία κερδίζει 1,6% και προσεγγίζει τα 3,10 ευρώ. Κατά 0,3% αυξάνεται και η μετοχή της Alpha Bank, η οποία ενισχύεται στο 1,08 ευρώ. Στον αντίποδα, η μετοχή της Eurobank υποχωρεί στο 1,4% και το 1,03 ευρώ, ενώ η μετοχή της Πειραιώς ακολουθεί στο -0,6% και το 1,4 ευρώ. Πιο αναλυτικά:  

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,15% και τις 2.084 μονάδες), η μετοχή της δεικτοβαρούς CocaCola παρέχει ώθηση στον Γενικό Δείκτη, καθώς ενισχύεται κατά σχεδόν 2% και ανακτά τα 20 ευρώ, ενώ κατά 2,8% αυξάνεται η μετοχή της Viohalco, η οποία διαπραγματεύεται στα 4,3 ευρώ. Η μετοχή της Motor Oil, δε, εκτινάσσεται στο +3,2% και τα 13,5 ευρώ. Από την άλλη πλευρά, απώλειες άνω του 1% παρουσιάζουν οι μετοχές των ΔΕΗ και Jumbo, ενώ η μετοχή της Quest Συμμετοχών χάνει 2,7% και διολισθαίνει κάτω από τα 6 ευρώ. 

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,57% και τις 1.487 μονάδες), η μετοχή της ΚριΚρι ξεχωρίζει στο +3,2 και τα 7,7 ευρώ, με τις μετοχές των Fourlis και ΑΒΑΞ να ακολουθούν στο +2%. Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 55 μετοχές κινούνται ανοδικά, 35 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ 15 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 62,6 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 100 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Παρασκευή.  

Mεταξύ DBRS και Ουκρανίας η αγορά

H ελληνική αγορά προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ των γεωπολιτικών ανησυχιών και των θετικών εξελίξεων για την οικονομία, οι οποίες απορρέουν από την απόφαση – έκπληξη του καναδικού οίκου DBRS να αναβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας (ΒΒ/high) και να την τοποθετήσει μόλις μία βαθμίδα μακριά από την επενδυτική κατηγορία.  

Την ίδια ώρα, όμως, οι κωλυσιεργίες στις προσπάθειες επίτευξης εκεχειρίας στην Ουκρανία εξακολουθούν να προκαλούν νευρικότητα και μεταβλητότητα, καθώς το τέλος του πολέμου -και των επιπτώσεών του (εκτίναξη της τιμής του πετρελαίου)- ενδεχομένως φαντάζει πιο μακρινό απ’ ό,τι αρχικά εκτιμούσαν οι επενδυτές. 

Δεν είναι τυχαίο ότι τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια παρουσιάζουν οριακές διακυμάνσεις στην έναρξη της εβδομάδας, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 να βρίσκεται στο +0,2% και τον γερμανικό DAX να υποχωρεί στο 0,1%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προ-συμβόλαια του Dow Jones προμηνύουν μια καθοδική έναρξη των συναλλαγών.  

Η τιμή του πετρελαίου, παράλληλα, εκτινάσσεται και πάλι στα επίπεδα των 110 δολαρίων, με την τιμή του αργού να αυξάνεται κατά 4,4% και τα 109 δολάρια ανά βαρέλι, και την τιμή του Brent να ενισχύεται κατά 4% και τα 112,2 δολάρια ανά βαρέλι, υπό τον φόβο των μελλοντικών ελλείψεων στην αγορά. 

Ας μην ξεχνάμε, πάντως, ότι η τρέχουσα εβδομάδα περιλαμβάνει νέο γύρο εταιρικών αποτελεσμάτων, κάτι που αναμένεται να παράσχει στηρίγματα σε συγκεκριμένες μετοχές. Αύριο, για παράδειγμα, το βλέμμα των αναλυτών είναι στραμμένο στις μετοχές των ΟΠΑΠ και Fourlis, οι οποίες σκοπεύουν να δημοσιεύσουν τα οικονομικά μεγέθη του δ’ τριμήνου του 2021. 

Διαβάστε επίσης:

Κυβερνοεπίθεση στα πληροφοριακά συστήματα των ΕΛΤΑ

Ο εκλογικός νόμος έρχεται, όχι όμως οι εκλογές, οι δουλειές πάνε πίσω, ο ένας της ΛΑΡΚΟ και οι πολλοί στις Ασφάλειες – Αποχαιρετούμε τον Νίκο μας

Ώρα μηδέν για την Μαριούπολη – Απέρριψε ο Ζελένσκι το ρωσικό τελεσίγραφο

Exit mobile version