Σε νέα επί τα χείρω αναθεώρηση των προβλέψεων του για τον ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου τόσο για το 2024 όσο και το 2025 προχώρησε ο ΟΠΕΚ. Πρόκειται, μάλιστα, για την τρίτη συνεχόμενη φορά που το πετρελαϊκό καρτέλ προχωρά στην κίνηση αυτή κατά τη νέα μηνιαία έκθεση του αναγνωρίζοντας την επιβράδυνση στη ζήτηση και χρήση πετρελαίου διεθνώς.

Η εξέλιξη αυτή είχε άμεσο αντίκτυπο στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, που υποχώρησαν κοντά στο 2%, στη συνεδρίαση της Δευτέρας.

Η έκθεση του ΟΠΕΚ υποστηρίζει πως τα επίπεδα κατανάλωσης παγκοσμίως θα αυξηθούν το 2024 κατά 1,9 εκατ. βαρέλια την ημέρα έναντι των 2,03 εκατ. της προηγούμενης πρόβλεψης του. Πρόκειται για χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης της τάξεως του 2%.

Όσον αφορά τα επίπεδα παραγωγής, η έκθεση καταγράφει την πτώση της παραγωγής το Σεπτέμβριο λόγω της διαταραχής των ροών από τη Λιβύη και το Ιράκ. Έτσι, η παραγωγή από τα μέλη του ΟΠΕΚ+ διαμορφώθηκε στα 40,1 εκατ. βαρέλια ημερησίως, μειωμένη κατά 557.000 σε σχέση με τον Αύγουστο.

Για το 2025, τα εκτιμώμενα επίπεδα ρυθμού ανάπτυξης της ζήτησης αναθεωρήθηκαν επίσης προς τα κάτω από τα 1,74 εκατ. βαρέλια την ημέρα στα 1,64 εκατ. ημερησίως. Έτσι, η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου αναμένεται να διαμορφωθεί του χρόνου περίπου στα 105,8 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Με την τρίτη συνεχόμενη υποβάθμιση των προβλέψεων του, ο ΟΠΕΚ ουσιαστικά υπαναχωρεί από τις αρχικές αισιόδοξες εκτιμήσεις που είχε διατυπώσει αρχικά για την πορεία του κλάδου κατά τη φετινή χρονιά.

Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει το δίλημμα που αντιμετωπίζουν τα μέλη του και οι σύμμαχοι τους, του ΟΠΕΚ+, όπως η Ρωσία, καθώς ετοιμάζονται να ξεκινήσουν να ανεβάζουν τα επίπεδα προσφοράς από το Δεκέμβριο, μετά και την καθυστέρηση που είχε εφαρμόσει η συμμαχία κατά δύο μήνες λόγω της πτώσης των διεθνών τιμών. Μάλιστα, παρά την άνοδο των τιμών που έφερε η κρίση στη Μέση Ανατολή, για πολλά πετρελαιοπαραγωγικά κράτη οι τιμές παραμένουν ασύμφορα χαμηλά, κάτι που εντείνει το πρόβλημα για τη συμμαχία.

Τα κράτη μέλη πρόκειται να συναντηθούν την 1η Δεκεμβρίου για να πάρουν οριστικές αποφάσεις για το θέμα των επιπέδων παραγωγής την επόμενη χρονιά, μια σύνοδος που προμηνύεται από τώρα κρίσιμης σημασίας για τον κλάδο.

Πάντως, παρά και τις συνεχείς πτωτικές αναθεωρήσεις, οι προβλέψεις του καρτέλ παραμένουν σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τις εκτιμήσεις των περισσότερων διεθνών αναλυτών. Ειδικά σε σχέση με τις προβλέψεις του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ), οι προβλέψεις του ΟΠΕΚ κινούνται σε σχεδόν διπλάσια επίπεδα!

Ο ΙΕΑ έχει υποστηρίξει πως η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα διαμορφωθεί φέτος στα 900.000 βαρέλια την ημέρα. Μάλιστα ο διεθνής οργανισμός πρόκειται να δημοσιεύει αύριο, Τρίτη, τις νέες εκτιμήσεις του.

Οι αποκλίσεις αυτές έχουν να κάνουν με τις διαφορετικές εκτιμήσεις που υπάρχουν όσον αφορά πρώτον την πορεία της στρατηγικής σημασίας αγοράς της Κίνας και δεύτερον το ρυθμό μετάβασης στη χρήση καθαρότερων ή πράσινων καυσίμων από την παγκόσμια κοινότητα.

Σε κάθε περίπτωση και οι τρεις υποβαθμίσεις των προβλέψεων του ΟΠΕΚ αποδόθηκαν κυρίως στην αδύναμη κινεζική οικονομία. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πετρελαϊκός οργανισμός μείωσε και πάλι τις προοπτικές της κινεζικής ζήτησης από τα 650.000 στα 580.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα.

Παρά τα νέα μέτρα στήριξης της οικονομίας που έχει δηλώσει πως θα δρομολογήσει το Πεκίνο, οι κινεζικές αρχές εξακολουθούν να είναι αόριστες ως προς το περιεχόμενο και το μέγεθος των μέτρων. Δεν είναι τυχαίο ότι αναλυτές διεθνών οίκων όπως η JPMorgan Case και η Citigroup παραμένουν επιφυλακτικοί ως προς τις προοπτικές επιτάχυνσης της κινεζικής ανάπτυξης και άρα τα επίπεδα πετρελαϊκής ζήτησης.

Όσον αφορά την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, ο ΟΠΕΚ διατηρεί αμετάβλητες τις προβλέψεις του για ρυθμούς ανάπτυξης ύψους 3% το 2024 και 2,9% το 2025. Οι εκτιμήσεις για την Ευρωζώνη παρέμειναν σταθερές σε αναιμικά επίπεδα, στο 0,8% και 1,2% αντιστοίχως, ωστόσο οι προβλέψεις για την αμερικανική οικονομία βελτιώθηκαν ελαφρά στο 2,5% για φέτος και έμειναν αμετάβλητες στο 1,9% για το 2025.

Διαβάστε ακόμη

Οικογένεια Σαράντη (Ελληνικά Γαλακτοκομεία): Η νέα γενιά μπαίνει δυναμικά και βάζει ψηλά τον πήχη

Πλειστηριασμοί: Ποια «βαριά» και «επώνυμα» σφυριά θα χτυπήσουν αυτή την εβδομάδα (pics)

ΤΑΙΠΕΔ: Ρεκόρ εσόδων και νέα έργα ύψους 4 δισ. ευρώ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα