Ιδιαίτερα «σφιχτά» παραμένουν τα περιθώρια στην αγορά εργασίας, αν και ο υψηλός πληθωρισμός πλήττει πλέον τους πραγματικούς μισθούς. Αυτό επισημαίνει ο ΟΟΣΑ σε νέα έκθεση του για την απασχόληση στα κράτη μέλη του, εστιάζοντας παράλληλα στον τρόπο που η αγορά εργασίας θα επηρεαστεί από την επέλαση της τεχνητής νοημοσύνης.
Ο διεθνής οργανισμός υποστηρίζει ότι η αγορά εργασίας στα κράτη μέλη του έχει αναρρώσει πλήρως από την κρίση της πανδημίας με τα επίπεδα ανεργίας να κινούνται στα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές της δεκαετίας του 1970.
Συγκεκριμένα η ανεργία στα κράτη μέλη του διαμορφώθηκαν για τρίτο συνεχόμενο μήνα, το Μάιο, στο χαμηλό ποσοστό ρεκόρ του 4,8%. Μάλιστα, η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις χώρες, όπου ο δείκτης συνέχισε να υποχωρεί. Όσον αφορά την πορεία του, παρά την πίεση στις οικονομίες, η άνοδος του δείκτη θα είναι μετριοπαθής αγγίζοντας το 5,2% το τέταρτο τρίμηνο του 2024.
📈 Just released: OECD’s 2023 Employment Outlook!
See latest analysis to find out more 👉 https://t.co/OoHoiCv9qE#EmploymentOutlook pic.twitter.com/6nSiv4JPMx
— OECD ➡️ Better Policies for Better Lives (@OECD) July 11, 2023
Πεδίο ανησυχίας συνιστά η εκτίναξη του κόστους ζωής συνάμα με την πτώση των πραγματικών μισθών. Για το πρώτο τρίμηνο του έτους παρά την άνοδο των ονομαστικών μισθών, ο ρυθμός ανάπτυξης των πραγματικών μισθών κινήθηκε αρνητικά με τον συνολικό μέσο όρο να διαμορφώνεται στο -3.8%. Τη χειρότερη επίδοση στο -15,6% παρουσίασε η Ουγγαρία και την καλύτερη με θετικό ρυθμό ανάπτυξης ύψους 2,9% κατέγραψε το Βέλγιο.
Η επίδοση της Ελλάδας ήταν από τις υψηλότερες με αρνητικό πρόσημο ύψους μόλις -1,2%, όταν για παράδειγμα στη Γερμανία ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης στους πραγματικούς μισθούς κινήθηκε στο -3,3% και στην Ιταλία στο -7,3%.
Despite a pick-up in nominal wage growth, real wages are falling in most OECD countries as the #CostOfLiving crisis continues.
Learn more in the 🆕OECD’s #EmploymentOutlook 👉 https://t.co/OoHoiCvHgc @OECD_social pic.twitter.com/Yud1N0BwQw
— OECD ➡️ Better Policies for Better Lives (@OECD) July 11, 2023
Μάλιστα, ο ΟΟΣΑ διαπιστώνει ότι η κερδοφορία των επιχειρήσεων παρουσίασε σαφώς υψηλότερη άνοδο σε σχέση με το κόστος εργασίας στις περισσότερες χώρες και κλάδους, κάτι που όπως επισημαίνει σημαίνει πως η κρίση στο κόστος ζωής δεν επηρέασε ισάξια όλους.
Η έκθεση δίνει, πάντως, ιδιαίτερη έμφαση στην τεχνητή νοημοσύνη και στην νέα απειλή που συνιστά για την αγορά εργασίας θέτοντας ζητήματα ηθικής φύσεως, αλλά και επισημαίνοντας τις διαφαινόμενες απώλειες σε θέσεις εργασίας. Μάλιστα προειδοποιεί τις οικονομίες πως πρέπει να προετοιμαστούν για τα νέα δεδομένα και την τεράστια αναστάτωση που θα προκληθεί στο μέτωπο της απασχόλησης.
«Η επανάσταση του ΑΙ θα μπορούσε να αλλάξει ριζικά την απασχόληση» επισημαίνει ο διεθνής οργανισμός, σταθμίζοντας τόσο τα πιθανά οφέλη από την νέα τεχνολογία και τα τύπου ChatGPT εργαλεία της στο μέτωπο της παραγωγικότητας και της απόδοσης όσο και τις πιθανές αρνητικές επιδράσεις, κυρίως σε συγκεκριμένα επαγγέλματα υψηλής μόρφωσης και εξειδίκευσης.
«Η πρόσφατη ανάπτυξη της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης και των εργαλείων της αποτελούν ένα τεχνολογικό κομβικό σημείο με απτές επιπτώσεις στους χώρους εργασίας. Υπάρχει πραγματική ανάγκη να λάβουμε υπόψη τα μακροπρόθεσμα πλαίσια πολιτικών για τη χρήση του ΑΙ στους χώρους εργασίας, αλλά και να συνεχίσουμε να ενισχύουμε τη διεθνή συνεργασία για να μεγιστοποιήσουμε τα κέρδη (από την χρήση της τεχνητής νοημοσύνης), ενώ παράλληλα διαχειριζόμαστε τα καθοδικά ρίσκα» τόνισε χαρακτηριστικά, σχολιάζοντας το πόρισμα της έκθεσης, ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, Ματίας Κόρμαν.
Βεβαίως, για την ώρα η υιοθέτηση εργαλείων ΑΙ από τις επιχειρήσεις παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, όμως προμηνύεται ταχύτατη πρόοδος και ανάπτυξη στον κλάδο, κάτι που, κατά τον ΟΟΣΑ, καθιστά ζωτικής σημασίας την συγκέντρωση νέων και καλύτερων στοιχείων για την αξιοποίηση των εργαλείων της τεχνητής νοημοσύνης στους χώρους εργασίας, τον τρόπο που θα αλλάξουν την απασχόληση, θα θέσουν σε κίνδυνο εξαφάνισης κάποια επαγγέλματα και θα τροποποιήσουν τις ικανότητες που θα απαιτούνται.
Μάλιστα, για τον σκοπό αυτό ο ΟΟΣΑ παραθέτει τα στοιχεία που συγκέντρωσε από μια πρώτη έρευνα για την επίδραση της τεχνητής νοημοσύνης στη μεταποιητική βιομηχανία και τον χρηματοπιστωτικό κλάδο σε επτά κράτη μέλη του.
Από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι το 63% των εργαζομένων σε αμφότερους τους κλάδους δήλωσε πως η χρήση του ΑΙ βελτίωσε την εργασία τους και τελικά τη συνολική επίδοση τους (σε ποσοστό έως και 80%), όμως αυτό ενίσχυσε την ανησυχία τους για τις πιθανές απώλειες θέσεων εργασίας από τη χρήση της νέας τεχνολογίας, μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια.
Τα διευθυντικά στελέχη και τα άτομα υψηλής μόρφωσης και εξειδίκευσης είναι αυτά που έχουν λόγο να ανησυχούν περισσότερο για απώλειες θέσεων εργασίας στον χρηματοπιστωτικό κλάδο, τον νομικό και τον ιατρικό. Πρόκειται για μια κατηγορία που αναλογεί στο 27% της απασχόλησης στα κράτη μέλη του ΟΟΣΑ και δη, στα πλουσιότερα προηγμένα κράτη όπως η Γερμανία και η Γαλλία. Η Ελλάδα βρίσκεται κοντά στο μέσο όρο με το 27,6% του εργατικού δυναμικού της να κινδυνεύει από την επέλαση της τεχνητής νοημοσύνης.
Διαβάστε ακόμη
Βαρκελώνη: Ο φόρος της Amazon και το «φρένο» στο ηλεκτρονικό εμπόριο (pic + tweet)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ