Μια ακόμη θλιβερή πρωτιά για τη Βρετανία επεφύλασσε ο ΟΟΣΑ. Ο διεθνής οργανισμός, στα νέα στοιχεία που ανακοίνωσε, επεσήμανε ότι η Βρετανία είναι πλέον η μοναδική χώρα του επίλεκτου γκρουπ του G7, όπου ο πληθωρισμός συνεχίζει να ανεβαίνει.
Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε πολιτικούς τριγμούς στο Λονδίνο και μια… ζωηρή συζήτηση στη βρετανική βουλή, όπου ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ αναγκάστηκε να παραδεχτεί το εύλογο… ότι ο υψηλός πληθωρισμός επιμένει, καθιστώντας δύσκολη την επίτευξη του στόχου που έχει θέσει για μείωση του πληθωρισμού στο 5,4% μέχρι τα τέλη της χρονιάς. Αν και επισήμως δεν έχει αποφασίσει ακόμη να αναθεωρήσει τον συγκεκριμένο στόχο, που ήταν από τις βασικές δεσμεύσεις του, όταν ανέλαβε καθήκοντα.
Στα νέα στοιχεία του για την Ομάδα των Επτά, ο οργανισμός με έδρα το Παρίσι ανακοίνωσε πως ο πληθωρισμός στα κράτη μέλη του G7 υποχώρησε σημαντικά στο 4,6% το Μάιο, από το 5,4% τον Απρίλιο, φτάνοντας έτσι στο χαμηλότερο σημείο από το Σεπτέμβριο του 2021.
«Μαύρο πρόβατο» της ομάδας αποδείχτηκε μόνο η Βρετανία, στην οποία ο πληθωρισμός συνεχίζει να ανεβαίνει, αντί να υποχωρεί, παρά τις συνολικά 13(!) αυξήσεις των επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας. Μάλιστα, ακριβώς για το λόγο αυτό η BoE στην τελευταία συνεδρίαση της, τον περασμένο μήνα, αναγκάστηκε να κινηθεί πιο δυναμικά ανεβάζοντας τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης, στο 5%.
Ο διεθνής οργανισμός εκτιμά ότι ο πληθωρισμός στη Βρετανία θα διαμορφωθεί στο 6,9% φέτος, ήτοι πολύ πάνω από το στόχο που έχει θέσει ο Σούνακ και μακράν το υψηλότερο ποσοστό για το 2023 μεταξύ των ανεπτυγμένων οικονομιών.
Ο ΟΟΣΑ επισημαίνει, εξάλλου, ότι ευρύτερα οι πληθωριστικές πιέσεις μεταξύ των μελών του δείχνουν τάσεις υποχώρησης, με το δείκτη για τα κράτη μέλη του να υποχωρεί στο 6,5% το Μάιο από 7,4% τον Απρίλιο. Στο κατώτερο άκρο βρίσκεται η Ελλάδα, ανάμεσα στις χώρες όπου ο πληθωρισμός έπεσε κάτω από το όριο του 3%, ενώ στο αντίθετο με πληθωρισμό άνω του 20% βρίσκεται η Τουρκία.
Διαβάστε ακόμη
Χατζηδάκης- Στουρνάρας: «Συναντίληψη» για Οικονομία, τράπεζες, δημόσια οικονομικά
Τζιμ Ο’Νιλ: Το μάθημα που μας δίδαξε η Ελλάδα – Θέμα χρόνου η επενδυτική βαθμίδα
ΗIG: Επενδύσεις άνω των €1,35 δισ. στην Ελλάδα – Ενδιαφέρον για ΟΛΘ
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ