Χαμηλά κρατά τον πήχη των προσδοκιών του για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας την επόμενη διετία ο ΟΟΣΑ, επικαλούμενος τις συνέπειες της αναγκαίας νομισματικής σύσφιγξης, το αδύναμο εμπόριο και την αποδυνάμωση στους δείκτες εμπιστοσύνης τόσο σε επίπεδο καταναλωτών όσο και επιχειρήσεων.
Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί δε, η ανοιχτή προειδοποίηση του προς τις αγορές πως οι προσδοκίες τους για την αντιστροφή της πολιτικής από την ΕΚΤ και την Τράπεζα της Αγγλίας μπορεί να διαψευστούν, καθώς οι αντιστάσεις του πληθωρισμού μπορεί να τις υποχρεώσουν να κρατήσουν τα επιτόκια ψηλά μέχρι το 2025!
Μετριοπαθής επιβράδυνση
Ο διεθνής οργανισμός στη νέα έκθεση του εκτιμά ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας για τη φετινή χρονιά θα διαμορφωθούν στο 2,9%, όμως θα κατεβάσουν ταχύτητα στο 2,7% το 2024, που είναι το χειρότερο ποσοστό από την εποχή της χρηματοπιστωτικής κρίσης με μόνη εξαίρεση την πρώτη χρονιά της πανδημίας.
Από εκεί και πέρα, θα ακολουθήσει μια ελαφρά ανάκαμψη γύρω στο 3% το 2025, με οδηγό κυρίως τις οικονομίες της Ασίας.
Today we present the latest #EconomicOutlook with @OECD Chief Economist @C_Lombardelli.
Inflation is easing, but the overall picture is a mild slowdown in 2024 and slightly improved growth in 2025, and govts face mounting fiscal pressures.
🔗 https://t.co/vYIM2oKXNX pic.twitter.com/0UH7qSzcPU
— Mathias Cormann (@MathiasCormann) November 29, 2023
Ειδικά μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ευρωζώνης η ψαλίδα θα παραμείνει σημαντική. Η αμερικανική οικονομία θα «τρέξει» σε ποσοστό 2,4% φέτος, πριν επιβραδυνθεί σημαντικά στο 1,5% το 2024 και βελτιωθεί και πάλι στο 1,7% το 2025.
Η Ευρώπη μένει πίσω!
Όμως, για την Ευρωζώνη που παραμένει υπό τη σκιά των συνεπειών του πολέμου στη Ρωσία και της ενεργειακής κρίσης τα νούμερα θα είναι αναιμικά με ανάπτυξη ύψους 0,6% το 2023, 0,9% το 2024 και 1,5% το 2025. Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες θα μείνουν πίσω σε σχέση με έτερες διεθνείς οικονομίες με τη Γερμανία ενδεικτικά, ήτοι την ατμομηχανή της Ευρώπης, να εκτιμάται πως θα αναπτυχθεί μόλις κατά 0,6% το 2024 και κατά 1,2% ένα χρόνο μετά.
«Η παγκόσμια οικονομία συνεχίζει να είναι αντιμέτωπη με τις προκλήσεις της χαμηλής ανάπτυξης και του αυξημένου πληθωρισμού, με ελαφρά επιβράδυνση την επόμενη χρονιά, κυρίως σαν αποτέλεσμα της αναγκαίας νομισματικής σύσφιξης της τελευταίας διετίας» σχολίασε χαρακτηριστικά ο γενικός γραμματέας του οργανισμού, Ματίας Κόρμαν επισημαίνοντας πως για την ώθηση των ρυθμών ανάπτυξης «χρειάζεται να ενισχύσουμε τον ανταγωνισμό, τις επενδύσεις, τις δυνατότητες και να βελτιώσουμε την πολυμερή συνεργασία για να αντιμετωπίσουμε τις κοινές προκλήσεις, όπως η αναζωπύρωση των ροών στο παγκόσμιο εμπόριο, η γήρανση του πληθυσμού και η κλιματική αλλαγή».
Στις προκλήσεις αυτές, η έκθεση προσθέτει τη σημαντική αύξηση των χρεών και των δημοσιονομικών ελλειμμάτων τόσο φέτος όσο και την επόμενη χρονιά, μεταξύ άλλων σαν αποτέλεσμα και της οικονομικής επιβράδυνσης.
Σε γενικές γραμμές, εξάλλου, οι γεωπολιτικές εντάσεις θα παραμείνουν βασικό σημείο αβεβαιότητας και ανασχετικός παράγοντας για το εμπόριο και την ανάπτυξη, αν και τα ισχυρά επίπεδα κατανάλωσης σαν αποτέλεσμα των αποταμιεύσεων που συσσώρευσαν τα νοικοκυριά κατά τη διάρκεια της πανδημίας θα συνεχίσουν να δίνουν… ανάσες στην αγορά. Ακόμη κι αν αυτό σημαίνει παράλληλα συνεχιζόμενη τροφοδότηση των πληθωριστικών πιέσεων.
Fiscal pressures are mounting – a mechanical projection based on current policies, would result in an OECD public debt to GDP ratio increasing by over 60 ppts between 2025 & 2040.
Governments should reduce deficits over time, curb the costs of ageing & preserve productive invt. pic.twitter.com/JlkVYJKuAB— OECD Economics (@OECDeconomy) November 29, 2023
Το αγκάθι του πληθωρισμού
Πραγματικά, για τον πληθωρισμό στα κράτη μέλη του ο ΟΟΣΑ προβλέπει σταθερή, αν και αργή, πτώση του δείκτη τιμών καταναλωτή από το 7% το 2023, στο 5,2% το 2024 και στο 3,8% το 2025. Ωστόσο ειδικά για τις χώρες του G20 ο πληθωρισμός θα βρεθεί φέτος στο 6,2%, πριν υποχωρήσει αργά στο 5,8% το 2024 και στο 3,8% το 2025.
Οι προβλέψεις αυτές σημαίνουν ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να αποτελεί «αγκάθι» για την επόμενη διετία, αν και είναι σαφές ότι κάποιες χώρες θα τα καταφέρουν καλύτερα στη μάχη για την αποκατάσταση της σταθερότητας των τιμών. Γεγονός που θα επηρεάσει αντιστοίχως τα επόμενα βήματα των μεγάλων κεντρικών τραπεζών.
Ουσιαστικά ο ΟΟΣΑ θεωρεί ότι μόνο η αμερικανική Federal Reserve θα βρεθεί ενώπιον συνθηκών που θα της επιτρέψουν να προχωρήσει στην έναρξη του καθοδικού κύκλου των επιτοκίων και μάλιστα από το δεύτερο μισό της χρονιάς. Οι traders και πολλοί αναλυτές της Wall Street έχουν τοποθετήσει την έναρξη της μείωσης των αμερικανικών επιτοκίων νωρίτερα, από τον Ιούνιο και κάποιοι δε, από το Μάιο.
Οι ευρωπαϊκές αγορές κάνουν λάθος!
Σε κάθε περίπτωση οι ευρωπαϊκές αγορές μπορεί να δουν τις προσδοκίες τους να διαψεύδονται πιο ριζικά, καθώς ο ΟΟΣΑ στην έκθεση του δεν «βλέπει» την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως και την Τράπεζα της Αγγλίας, να κινούνται στο ίδιο μονοπάτι. Αντιθέτως εκτιμά πως οι επίμονες πληθωριστικές πιέσεις θα αναγκάσουν EKT και BOE να κρατήσουν τα επιτόκια στο «ταβάνι» μέχρι το 2025!
Κοινώς παρά την ομαλή προσγείωση της οικονομίας της Ευρωζώνης η νομισματική πολιτική, κατά τον ΟΟΣΑ, θα πρέπει να παραμείνει σε περιοριστικά επίπεδα για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ότι ελπίζουν και προβλέπουν οι αγορές.
Με τον τρόπο αυτό ο διεθνής οργανισμός συμφωνεί με τον επιφυλακτικό τόνο που έχει υιοθετήσει η Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία σε ομιλία της προ ημερών, προειδοποίησε ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη μπορεί να αναζωπυρωθεί και πάλι, ενώ ξεκαθάρισε πως είναι ακόμη πολύ νωρίς, ώστε η ΕΚΤ να ανακηρύξει τη νίκη της κατά του πληθωρισμού.
Βέβαια οι αγορές έχουν τη δική τους άποψη. Οι traders στην Ευρώπη «ποντάρουν» σε έναρξη του καθοδικού κύκλου από την ΕΚΤ, από τον Απρίλιο. Επομένως τυχόν διάψευση τους παρά τις συνεχείς προειδοποιήσεις που έχουν δεχτεί, θα έχει προφανές συνέπειες στις επιδόσεις των χρηματιστηρίων.
Διαβάστε ακόμη: