search icon

Αγορές

Ομόλογα: Τρομάζει τις αγορές ο στασιμοπληθωρισμός

Aνησυχία στις αγορές για το ενδεχόμενο η παγκόσμια οικονομία να εισέλθει σε μια φάση χαμηλών ρυθμών ανάπτυξης, οι οποίοι θα συνοδεύονται από υψηλό πληθωρισμό

Με αργό βήμα προχωρά η οικονομική ανάκαμψη καθώς η ενεργειακή κρίση κορυφώνεται, όπως προκύπτει από την Έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για την παγκόσμια οικονομία.

Η αρχική αισιοδοξία που είχε επικρατήσει για τις προοπτικές που ανοίγονταν μετά την αντιμετώπιση της πανδημίας, έχει αρχίσει να «ξεθωριάζει», καθώς η εκτίναξη των τιμών της ενέργειας σε συνδυασμό με τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα έχουν προκαλέσει ένα ισχυρό πληθωριστικό σοκ.

Ο συνδυασμός των παραπάνω προκαλεί ανησυχία στις αγορές, για το ενδεχόμενο η παγκόσμια οικονομία να εισέλθει σε μια φάση χαμηλών ρυθμών ανάπτυξης, οι οποίοι θα συνοδεύονται από υψηλό πληθωρισμό.

Είναι ενδεικτικό ότι και το ΔΝΤ στη σημερινή του Έκθεση (World Economic Outlook) προβλέπει την επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης για το 2022 σε σχέση με το 2021. Μάλιστα, για την ελληνική οικονομία το ΔΝΤ εκτιμά ότι μεσοπρόθεσμα, ήτοι το 2026, το ΑΕΠ θα αυξηθεί με ετήσιο ρυθμό της τάξης του 1,3%.

Για την οικονομία της ευρωζώνης στο σύνολό της, το ΔΝΤ προβλέπει ότι φέτος, μετά τη μείωση του ΑΕΠ κατά 6,3% το 2020, η οικονομία θα ανακάμψει με ρυθμό 5%. Το 2022 η ανάπτυξη θα ανέλθει στο 4,3%, και μεσοπρόθεσμα, ήτοι το 2026, το ΑΕΠ θα αυξηθεί με ετήσιο ρυθμό της τάξης του 1,4%.

Συνεκτιμώντας τα παραπάνω, οι αγορές αντέδρασαν με μεγάλη νευρικότητα, η οποία προκάλεσε υποχώρηση των τιμών και άνοδο των αποδόσεων.

Στην εγχώρια αγορά, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου κυμάνθηκε σήμερα στο επίπεδο του 0,92% από 0,89%, η απόδοση του 5ετούς ομολόγου αυξήθηκε περαιτέρω στο 0,14% από 0,1%, και του 15ετούς στο 11,03%.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 112 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 58 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 0,91% έναντι -0,11% του αντίστοιχου γερμανικού, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,12%.

Στην αγορά συναλλάγματος υποχωρεί ελαφρώς σήμερα το ευρωπαικό νόμισμα, με αποτέλεσμα να τελεί υπό διαπραγμάτευση νωρίς το απόγευμα στο 1,1545 δολ. από το 1,1553 δολ. όπου βρισκόταν όταν άνοιξε η αγορά.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ / δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διαμορφώθηκε στο 1,1555 δολ..

Διαβάστε ακόμη

ΔΝΤ: «Βλέπει» για την Ελλάδα ανάπτυξη 6,5% φέτος και αρνητικό πληθωρισμό

Ευάγγελος Μυτιληναίος: Έρχονται κι άλλες ενεργειακές κρίσεις όπως η τωρινή

Σταϊκούρας: Ο «πράσινος» προϋπολογισμός στα σχέδια του ΥΠΟΙΚ

 

Exit mobile version