Για 12 χρόνια το Πεκίνο κατείχε τα σκήπτρα δανεισμού μεταξύ των αναδυόμενων αγορών με τη Σαουδική Αραβία και το Ριάντ να εκτοπίζει την Κίνα ως τον πιο παραγωγικό εκδότη διεθνούς χρέους.

Ειδικότερα, τα στοιχεία για τις πωλήσεις νέων ομολόγων τόσο από κυβερνήσεις όσο και από εταιρείες φέτος αποκαλύπτουν ότι δανείζεται με ρυθμό ρεκόρ καθώς οι παγκόσμιοι επενδυτές χρέους αρχίζουν να στηρίζουν το σχέδιο του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν για το «Όραμα 2030».

Απο την άλλη, οι Κινέζοι δανειολήπτες, είναι μάρτυρες μιας φρενίτιδας αγορών στα ομόλογα σε τοπικό νόμισμα και έχουν επιβραδύνει τις διεθνείς εκδόσεις σε έναν από τους πιο αργούς ρυθμούς των τελευταίων ετών, σύμφωνα με τo Bloomberg. Το ότι ξεπέρασε την Κίνα έχει σημασία για τη Σαουδική Αραβία η οποία έχει το 1/16 του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της ασιατικής χώρας και την επιθυμία να γίνει παγκόσμιος επιχειρηματικός κόμβος μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Τα τελευταία στοιχεία υποδηλώνουν βελτίωση του κλίματος καθώς το Ριάντ αναζητά χρηματοδότηση για έργα ώστε να διαφοροποίησει την οικονομία του από το πετρέλαιο και να αναβαθμίσει τη θέση του ως σύνδεσμο μεταξύ Ασίας και Ευρώπης. Στο μεταξύ, οι υπόλοιπες αναδυόμενες αγορές βιώνουν επίσης μια επιτυχημένη χρονιά για την έκδοση ομολόγων, εν μέσω πτώσης του κόστους δανεισμού και κυνηγιού για προσοδοφόρες αποδόσεις.

Οι πωλήσεις ομολόγων από οντότητες της Σαουδικής Αραβίας έχουν αυξηθεί κατά 8% μέχρι στιγμής φέτος και ξεπέρασαν τα 33 δισεκατομμύρια δολάρια. Στην πραγματικότητα, η χώρα έχει στραφεί στην αγορά ομολόγων σε τέτοια κλίμακα, εν μέρει επειδή οι άμεσες ξένες επενδύσεις υπολείπονται των στόχων τους, ενώ τα έσοδα από το πετρέλαιο έχει τσακιστεί από τις περικοπές της προσφοράς.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Barclays Plc υποβάθμισε την κρατική πίστωση της Σαουδικής Αραβίας, επικαλούμενη την «επαναλαμβανόμενη» έκδοση ομολόγων, τις χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου και τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή.

Συνολικά, οι διεθνείς πωλήσεις ομολόγων αναδυομένων αγορών αυξήθηκαν κατά 28% σε σχέση με πέρυσι στα 291 δισεκατομμύρια δολάρια, το υψηλότερο για συγκρίσιμες περιόδους από το 2021. Η επιπλέον απόδοση που απαιτούν οι επενδυτές για να αγοράσουν ομόλογα αναδυομένων αγορών — κρατικά και εταιρικά μαζί — αντί για κρατικά ομόλογα είναι τώρα περίπου 266 μονάδες βάσης , κάτω από τον μέσο όρο της πενταετίας των 336 μονάδων βάσης, σύμφωνα με δείκτη Bloomberg.

Στο μεταξύ η China Development Bank στο Πεκίνο και οι κινεζικές εταιρείες πούλησαν μαζί 23,3 δισεκατομμύρια δολάρια ομόλογα σε δολάρια και ευρώ φέτος. Αυτή είναι μια πτώση 68% από τις μέσες πωλήσεις κρατικών και εταιρικών ομολόγων της χώρας για αυτήν την περίοδο για το έτος από το 2019. Η Κίνα αντιπροσωπεύει τώρα μόνο το 8,1% του δανεισμού των αναδυόμενων αγορών, πολύ μακριά από το 2017, όταν αντιπροσώπευε το ένα τρίτο του συνόλου με 224 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Εν αντιθέσει με την τάση των ομολόγων σε δολάρια, η χώρα είναι μάρτυρας άνευ προηγουμένου έκδοσης ομολόγων σε τοπικό νόμισμα καθώς το κόστος δανεισμού πέφτει σε ιστορικό χαμηλό.

Διαβάστε ακόμη 

Σχέδιο για μόνιμες και μεγαλύτερες αυξήσεις μισθών

Το «σπριντ» για τις κορυφαίες θέσεις στην ΕΕ ξεκίνησε – Η μπλόφα της Τζόρτζια Μελόνι

Αγώνας δρόμου για την κάλυψη χιλιάδων θέσεων εργασίας στην πληροφορική

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ