search icon

Αγορές

Όλα τα σενάρια για δυναμικότερη αντίδραση της Fed – Γιατί άλλαξαν ξαφνικά τα προγνωστικά και ποιοι διαφωνούν

Μετά τα στοιχεία για την απασχόληση τριπλασιάστηκαν από τους traders οι πιθανότητες για μείωση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες, τον Σεπτέμβριο - Μεγαλύτερες ή περισσότερες περικοπές «βλέπουν» πλέον Citi, JPMorgan, BofA, Goldman - Δεν λείπουν και οι επιφυλακτικές φωνές

Τα ιδιαίτερα αδύναμα στοιχεία από την αμερικανική αγορά εργασίας αναζωπύρωσαν τους φόβους των επενδυτών πως η αμερικανική οικονομία θα υποστεί τις συνέπειες από την απόφαση της Federal Reserve να καθυστερήσει σημαντικά να ξεκινήσει τις περικοπές των επιτοκίων. Μάλιστα, για το λόγο αυτό ξαναφούντωσε το σενάριο μιας πιο δυναμικής αντίδρασης από τη Fed με μείωση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου. Αν και πριν καλά-καλά… στεγνώσει το μελάνι ήρθαν και οι πρώτες φωνές διάψευσης του σεναρίου αυτού.

Θυμίζουμε πως τα στοιχεία της αμερικανικής έκθεσης για την απασχόληση έδειξαν σημαντική επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των προσλήψεων μόλις στις 114.000 τον Ιούλιο έναντι των 179.000 τον περασμένο μήνα και των 185.000 που περίμεναν οι αναλυτές. Αντιστοίχως η ανεργία ανέβηκε από το 4,1% στο 4,3%. 

Η «ψυχρολουσία» από το πεδίο της αγοράς εργασίας που ενίσχυσε τους φόβους επιβράδυνσης της οικονομίας έφερε μια απρόοπτη ανατροπή στα σενάρια για τη στρατηγική της Fed.

Στο εργαλείο FedWatch Tool της CME Group οι πιθανότητες μείωσης των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης και όχι μόνο κατά 25 μονάδες υπερ-τριπλασιάστηκαν στο 71% από 22% που ήταν μία ημέρα νωρίτερα.

Οι δε, πιθανότητες μιας μετριοπαθούς περικοπής κατά 25 μονάδες βάσης αγγίζουν το 100%.

Οι traders δεν είναι οι μόνοι που αναθεώρησαν την εκτίμηση τους πως το συμβούλιο θα πιεστεί σε μια πιο δυναμική αντίδραση για να τονώσει την οικονομία.

Σε μια σπάνια… συγχορδία οι οικονομολόγοι της Bank of America, της Citigroup, της Goldman Sachs αλλά και της JPMorgan Chase προχώρησαν σε αναθεώρηση των εκτιμήσεων τους, μετά την έκθεση για την απασχόληση, προτάσσοντας σενάρια μεγαλύτερων ή περισσότερων περικοπών των επιτοκίων.

Συγκεκριμένα, οι οικονομολόγοι της Citigroup δήλωσαν πως περιμένουν όχι μία, αλλά δύο, δυναμικές περικοπές επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο και τον Νοέμβριο, αλλά και πιθανώς μια τρίτη κατά 25 μονάδες βάσης το Δεκέμβριο.

Η Citi μέχρι τώρα προέβλεπε τρεις μετριοπαθείς περικοπές στις αντίστοιχες συνεδριάσεις της Fed το 2024 και συνέχιση της νομισματικής χαλάρωσης εντός του 2025 έως και στο εύρος του 3% με 3,25%.

Ανάλογη τροχιά για τη φετινή χρονιά «ψήφισε» και ο Μάικλ Φέρολι της JPMorgan με δύο δυναμικές μειώσεις κατά 50 μονάδες βάσης το Σεπτέμβριο και τον Νοέμβριο και μια μετριοπαθή αναπροσαρμογή το Δεκέμβριο. Ωστόσο, πήγε και ένα βήμα πιο πέρα προσθέτοντας πως δεν θα απέκλειε το ενδεχόμενο μιας απρόοπτης παρέμβασης του συμβουλίου πριν την προγραμματισμένη συνεδρίαση της 18ης Σεπτεμβρίου.

Ο έγκριτος Γιαν Χάτζιους της Goldman Sachs έριξε επίσης πιο πολύ νερό στο κρασί του προσθέτοντας μια τρίτη μετριοπαθή περικοπή των επιτοκίων, κατά 25 μονάδες βάσης τον Νοέμβριο, πέρα από αυτές που ήδη προέβλεπε για τον Σεπτέμβριο και το Δεκέμβριο. Ωστόσο, παραδέχτηκε στο νέο σημείωμα του πως η υπερβολική αποδυνάμωση της αγοράς εργασίας καθιστά πλέον πιο πιθανή ακόμη και μια περικοπή 50 μονάδων, το Σεπτέμβριο.

Όσον αφορά τους οικονομολόγους της Bank of America που μέχρι τώρα είχαν υιοθετήσει την πιο σκληροπυρηνική στάση βλέποντας έναρξη της νομισματικής χαλάρωσης από το Δεκέμβριο, για πρώτη φορά συμφώνησαν ότι στο τραπέζι μπαίνει πλέον για τα καλά η πρώτη περικοπή τον Σεπτέμβριο.

Βέβαια, το τι λέει και πιστεύει η αγορά και οι αναλυτές δεν έχει φανεί μέχρι τώρα να επηρεάζει ή να πτοεί τους αξιωματούχους της Fed. Αν και το συμβούλιο υιοθέτησε μια σαφώς πιο μετριοπαθή γλώσσα στη συνεδρίαση της Τετάρτης, δήλωσε ανοιχτά πως χρειάζεται περισσότερα καλά στοιχεία για να αλλάξει ρότα.

Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος παραδέχτηκε μεν ότι η μείωση των επιτοκίων θα βρεθεί στο τραπέζι του Σεπτεμβρίου, αλλά αρνήθηκε κατηγορηματικά να δεσμευτεί στην προοπτική αυτή. Μάλιστα υπογράμμισε ότι το συμβούλιο μελετά και σταθμίζει τόσο τις πιθανές αρνητικές συνέπειες μιας πρόωρης χαλάρωσης που μπορεί να αναζωπυρώσει τον πληθωρισμό όσο και τις πιθανές αρνητικές συνέπειες μιας καθυστερημένης χαλάρωσης που μπορεί να επιβραδύνει την οικονομική δραστηριότητα.

Το τελευταίο είναι αυτό που βίωσε σήμερα η αγορά, θεωρώντας πως η Fed δεν θα προλάβει να ανακόψει την επιβράδυνση της οικονομίας με αλλαγή πλεύσης το Σεπτέμβριο. Όμως, ο πρόεδρος της περιφερειακής Fed του Σικάγο, Όσταν Γκούλσμπι, σε δηλώσεις του νωρίτερα στο Bloomberg επεσήμανε πως δεν συμμερίζεται καθόλου την άποψη αυτή.

Συγκεκριμένα, ξεκαθάρισε πως το συμβούλιο δεν πρόκειται να σπεύσει και να αντιδράσει υπερβολικά σε έναν μήνα κακών στοιχείων, όπως είναι αυτά που ανακοινώθηκαν σήμερα για την αγορά εργασίας.

«Εάν η Fed προχωρήσει σε μείωση κατά 50 μονάδες, θα είναι σαν να βρίσκεται σε πανικό» τόνισε από την πλευρά του, μιλώντας στο Bloomberg, ο Τζόζεφ Λαβόρνια της SMBC Nikko Securities, θεωρώντας πως η αγορά έσπευσε να κινηθεί αρκετά βιαστικά ανεβάζοντας τις πιθανότητες για πιο δυναμική αντίδραση από το συμβούλιο.

Με την άποψη αυτή συμφώνησε και ο Γκρέγκορι Ντάκο της Ernst & Young. «Δεδομένων των συντηρητικών ισορροπιών μεταξύ των αξιωματούχων της Fed, μπορώ να προβλέψω πως (τα στοιχεία για την απασχόληση) κλειδώνουν τη συμφωνία περικοπής των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο, όμως βλέπω αντίσταση στην πιθανότητα περικοπής κατά 50 μονάδες βάσης».

«Υπάρχουν κι άλλα στοιχεία που θα πρέπει να περιμένουμε από τώρα μέχρι το επόμενο συμβούλιο. Μια μείωση κατά 50 μονάδες είναι πιθανή, αλλά δεδομένης της επιφυλακτικής γραμμής της Fed, θεωρώ ότι είναι λίαν απίθανη» τόνισε από την πλευρά της, στο Reuters, η Μελίσα Μπράουν της Simcorp.

Άλλωστε, και η παράδοση της Fed επί διοίκησης Τζερόμ Πάουελ δεν ευνοεί τα σενάρια πολύ δυναμικών κινήσεων. Η FOMC προχώρησε σε μεγάλες αναπροσαρμογές στα επιτόκια μόνο σε περιόδους σοβαρών κρίσεων.

Ενδεικτικά αναφέρουμε την δραστική περικοπή των επιτοκίων κατά 1,5% το Μάρτιο του 2020, όταν η επέλαση της πανδημίας σάρωνε την αμερικανική οικονομία, αλλά και τις μεγάλες αυξήσεις κατά 50 ή και 75 μονάδες, το 2022, όταν ο πληθωρισμός κάλπαζε σχεδόν ανεξέλεγκτος. Την τωρινή περίοδο παρά και το sell off στο χρηματιστήριο, τα δομικά στοιχεία της αμερικανικής οικονομίας παραμένουν αρκετά σταθερά, δίχως μια ορατή απειλή ύφεσης που θα έκαμπτε και τις πιο… γερακίσιες φωνές στους κόλπους της FOMC.

Διαβάστε ακόμη

Φορολογικές δηλώσεις: Πρόστιμο στο εκπρόθεσμο κράτος και όχι μόνο στους «εκπρόθεσμους» πολίτες (pic)

Βάζουμε πάγο στο κρασί; Η απάντηση μπορεί να σας εκπλήξει

Προειδοποίηση για «φούσκα» στην τεχνητή νοημοσύνη και τη Nvidia από την Elliott Management

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version