Η αγορά έχει ήδη τιμολογήσει στις μετοχές και στα ομόλογα εξαιρετικά άσχημες εξελίξεις καθώς το χρηματιστήριο έχει επιστρέψει ένα χρόνο πίσω, δίχως όμως να υπάρχουν ακόμα προειδοποιήσεις μείωσης κερδών.
Τα χρηματιστήρια όπως δείχνει η πρωϊνή εικόνα καταρρέουν και αυτό που περιμένουν οι επενδυτές παγκοσμίως είναι μια μαζική παρέμβαση τραπεζών ή την ανακάλυψη του εμβολίου κατά του κορωνοϊού.
Από τα υψηλά επίπεδα της Οδού Αθηνών έχουν χαθεί 14 δισ. ευρώ, ωστόσο την ίδια στιγμή έχουν διαμορφωθεί πολύ ελκυστικές αποδόσεις, κυρίως, στις μετοχές με τις υψηλές μερισματικές αποδόσεις. Κι όπως φαίνεται από τις αντιδράσεις των διεθνών αγορών, οι αποδόσεις θα γίνουν ακόμα ελκυστικότερες. Οι φθηνές μετοχές θα γίνουν φθηνότερες ωστόσο το ερώτημα που θέτουν παγκοσμίως οι διαχειριστές αν τα assets είναι υπερτιμημένα και φθηνά, και όχι αν χάσει η αγορά 20% ή και περισσότερο.
Επιπλέον, οι διαχειριστές, κυρίως, οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές δεν προχωρούν σε ρευστοποιήσεις στα τωρινά επίπεδα, όσο κι αν αυτές είναι χαμηλές. Κι αυτό γιατί επέλεξαν αυτές τις εταιρείες για συγκεκριμένους λόγους, να τις διατηρήσουν για χρόνια και όχι να τις ρευστοποιήσουν σε μια κρίση για την οποία ουδείς γνωρίζει πόσο θα κρατήσει.
Εν μέσω διεθνών ρευστοποιήσεων και κατάρρευσης των διεθνών αγορών ( Ασία), του πετρελαίου, εμπορευμάτων αυτό που κοιτούν οι διαχειριστές είναι κατά πόσο τα μέτρα των κυβερνήσεων οδηγούν σε επιβράδυνση των κρουσμάτων του ιού.
Η ταχύτατη εξάπλωση του ιού τόσο στην Ιταλία όσο και διεθνώς έχει προκαλέσει πανικό στους επενδυτές, ωστόσο είναι αρκετοί οι παρατηρητές που αμφισβητούν τα στοιχεία που δίνουν οι κυβερνήσεις. Το ποσοστό θνησιμότητας λ.χ στην Ιταλία είναι πολύ υψηλό και εκτοξεύθηκε χθες παρά τα αυστηρά μέτρα καραντίνας που λήφθηκαν στην περιοχή της Λομβαρδίας.
Οι ανησυχίες για τις ελληνικές τράπεζες
Οι ελληνικές Τράπεζες επεδίωκαν να έχουν “ήρεμες” αγορές προκειμένου να προχωρήσουν στις τιτλοποιήσεις των κόκκινων δανείων. Με τον ιό, οι διεθνείς αγορές, όχι απλώς δεν είναι ήρεμες, αλλά προχωρούν σε μια βίαια απομόχλευση καθώς το φθηνό χρήμα είχε οδηγήσει σε “φούσκωμα” των αποτιμήσεων. Περαιτέρω, υπάρχει το κρίσιμο θέμα της τιμολόγησης των τιτλοποιήσεων και του κόστους που θα έχουν οι ελληνικές τράπεζες. Τα πρώτα |”καμπανάκια” κτυπούν στο εταιρικό χρέος και ήδη τόσο στα ελληνικά εταιρικά ομόλογα της διεθνούς αγοράς, όσο και στα τραπεζικά σημειώνονται σημαντικές ρευστοποιήσεις.