search icon

Αγορές

ΟΔΔΗΧ: Έως 1 δισ. επιπλέον από τις αγορές μέσω επανέκδοσης

Επανέκδοση 5ετούς ομολόγου - Και μέσα στην «καταιγίδα» η Αθήνα καταφέρνει να δανείζεται φθηνότερα

Νέους τρόπους και διεξόδους για να δανείζεται φτηνότερα, μέσα στη θύελλα των αγορών και παρά την συνεχή άνοδο των επιτοκίων, αξιοποιεί η Ελλάδα. Αξιοποιώντας εργαλεία που λίγες χώρες διαθέτουν –και τα οποία ανέπτυξε λόγω της πρωτοφανούς κρίσης που βίωσε- η Ελλάδα διεκδικεί σήμερα να αντλήσει 0,75 ή έως και 1 δισ. ευρώ, μέσω επανέκδοσης 5ετούς ομολόγου το οποίο είχε εκδώσει τον Ιούνιο και λήγει για να εξοφληθεί τον Δεκέμβριο του 2027.

Αν και διαθέτει ρευστά ταμειακά διαθέσιμα που αγγίζουν τα 38 δισ. ευρώ, το υπουργείο Οικονομικών και ο ΟΔΔΗΧ επιλέγουν να προσθέσουν επιπλέον ρευστότητα –δια παν ενδεχόμενο- αυξάνοντας σχεδόν στα 8 δισ. ευρώ τα κεφάλαια που έχει δανειστεί από τις αγορές φέτος.

Ωστόσο η διαδικασία που ανοίγει σήμερα το μεσημέρι, παρουσιάζει πολλές ιδιαιτερότητες, εν σχέσει με τις κανονικές εκδόσεις:

Το τελικό κόστος που θα προκύψει θα είναι σταθερό έτσι αφού, με άλλους τρόπους, το υπουργείο Οικονομικών καταφέρνει να «ακυρώσει» τις επιβαρύνσεις από μελλοντικές αυξήσεις επιτοκίων, για την έκδοση!

Αυτό είναι και ένα δείγμα από τις “διορατικές” κινήσεις στρατηγικής (όπως τις αποκαλεί συχνά ο υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας) που έχουν κάνει από καιρό το υπουργείο Οικονομικών και ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους. Καταφέρνει έτσι η Αθήνα, αντί να κρύβεται μέχρι να περάσει η «μπόρα» στις αγορές, να συνομιλεί συνεχώς με αυτές, ακόμα και στα πιο δύσκολα, «χτίζοντας» γέφυρες και για νέες εκδόσεις όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Αν και η τελευταία έκδοση ομολόγου έγινε πριν μισό χρόνο (τον Απρίλιο) η Αθήνα έχει αντλήσει εφέτος ήδη 6,9 δισ. ευρώ. Μετά και τη σημερινή διαδικασία θα αγγίξει τα 8 δισ. ευρώ και θα απομένουν περίπου 50 ημέρες για να αποφασίσει αν έχει λόγους να προβεί και σε νέες κινήσεις φέτος.

Η διαδικασία προσφορών (auctions) απευθύνεται και αναμένεται να προσελκύσει το ενδιαφέρον μιας ειδικής κατηγορίας επενδυτών (περίπου το 10%-15% έναντι 80% των τυπικών εκδόσεων) και όχι το σύνολο της αγοράς. Ενδιαφέρει κυρίως ελληνικές και ξένες τράπεζες, που αναμένεται να κινηθούν για να αποκομίσουν οφέλη σε μια ταραγμένη εποχή, με σχεδόν τη μισή επιβάρυνση για τη χώρα μας –ή και ακόμα μικρότερη υποθετικά, αν τα επιτόκια νέων εκδόσεων ομολόγων κινηθούν μελλοντικά πέραν και του 5%.

Βήμα – βήμα η διαδικασία

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση – πρόσκληση του ΟΔΔΗΧ:

Διαβάστε ακόμη

Πώς βλέπουν τώρα οι μεγάλοι «παίκτες» του εγχώριου real estate την αγορά ακινήτων

Κίνα: Η οικονομία κατεβάζει ρυθμούς – Υπό πίεση μετοχές και γουάν, ανησυχία στις αγορές

Ο νέος «κώδικας» της Εφορίας – Πότε και πώς γίνονται οι κατασχέσεις από τραπεζικούς λογαριασμούς

Exit mobile version