Σημάδια ανάκαμψης δείχνουν τα τουρκικά assets μετά την πραγματοποίηση των απειλών του Ντόναλντ Τραμπ κατά της Αγκυρας για τη στρατιωτική εισβολή που πραγματοποίησε στη Συρία, οι οποίες ομολογουμένως κρίθηκαν κατά τι λιγότερο αυστηρές από ο,τι ανέμεναν οι αγορές.
Η λίρα Τουρκίας σημειώνει άνοδο από νωρίς το πρωί έναντι του αμερικανικού δολαρίου μετά τις δηλώσεις Τραμπ ότι θα επιβληθεί δασμών 50% στις εισαγωγές χάλυβα από την Τουρκία, καθώς και ότι θα τερματιστούν οι εμπορικές συνομιλίες μεταξύ Άγκυρας και Ουάσινγκτον – κυρώσεις που οι αναλυτές αποκαλούν ως «window dressing» (ωραιοποίηση της κατάστασης).
Το δολάριο νωρίτερα υποχωρούσε κατά 1% έναντι της λίρας, με το τουρκικό νόμισμα στα 5,8628 δολ. Λίγο νωρίτερα πάντως διαπραγματευόταν στα 5,9165 δολ.
Οι απειλές για δασμούς αποτελούν «window dressing» για τον Τραμπ, αναφέρει ο Timothy Ash της Bluebay Asset Management. «Το μίνιμουμ των κυρώσεων σε λίγους ανθρώπους. Μια εμπορική συμφωνία που έτσι κι αλλιώς απείχε αρκετά χρόνια από την υλοποίσή της. Και δασμοί στον χάλυβα ύψους 50%, ενώ η Τουρκία εξάγει ούτως ή άλλως λίγο χάλυβα στις ΗΠΑ», αναφέρει ο Ash.
«Μερική ανακούφιση στις τουρκικές αγορές – Θα μπορούσε να είναι χειρότερα»
Η τουρκική λίρα είχε μια από τις χειρότερες επιδόσεις στην αγορά συναλλάγματος τη δεύτερη εβδομάδα του Οκτωβρίου, καθώς οι κυρώσεις είχαν αντίκτυπο στα τουρκικά assets.
Ο Τραμπ έχει απειλήσει να εξουδετερώσει εξ ολοκλήρου την εύθραυστη οικονομία της Τουρκίας εξαιτίας των στρατιωτικών πρωτοβουλιών του Ερντογάν στη Βόρεια Συρία κατά των κουρδικών δυνάμεων που θεωρούνται σύμμαχοι των ΗΠΑ. Μια επιχείρηση στην ο ίδιος ο Τραμπ έδωσε το πράσινο φως όταν έκανε την αιφνίδια ανακοίνωση για την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από την περιοχή και έριξε στην Τουρκία την ευθύνη αντιμετώπισης των μαχητών του ISIS που έχουν απομείνει.
Σύμφωνα με τον Charlie Roberston, επικεφαλής οικονομολόγο της Renaissance Capital στο CNBC, «φαίνεται πως επιβλήθηκαν σχετικά ελαφρές κυρώσεις, με στόχο να καθησυχαστεί το Κογκρέσο χωρίς όμως να πληγούν οι σχέσεις Τραμπ – Ερντογάν».
Σε ό,τι αφορά τη λίρα, η οποία είναι επιρρεπής στη μεταβλητότητα, είχε υποχωρήσει κατά 5% αυτόν τον μήνα λόγω των ανησυχιών για τις κυρώσεις, ενώ το 2018 είχε απολέσει το 40% της αξίας της λόγω της αμφιλεγόμενης εσωτερικής νομισματικής πολιτικής αλλά και της διπλωματικής έντασης με τις ΗΠΑ.
Εν τω μεταξύ, Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα ένα νομοσχέδιο με κυρώσεις για την Τουρκία. Μάλιστα φαίνεται ότι έχουν την αναγκαία πλειοψηφία για να λάβουν μέτρα ακόμα και αν τεθεί βέτο από τον πρόεδρο Τραμπ.
Σύμφωνα με τον Roberston «Ενώ αυτό θα είναι χρήσιμο για τα τουρκικά assets, η νευρικότητα στις αγορές θα συνεχιστεί, καθώς δεν μπορούν να είναι σίγουρες ότι αυτό θα αφαιρέσει τις πιέσεις από τον Ντόναλντ Τραμπ».