search icon

Αγορές

Ο S&P 500 θα τριπλασιαστεί μέχρι το τέλος της δεκαετίας, σύμφωνα με γνωστό αναλυτή (πίνακες)

Ο Τομ Λι δήλωσε ότι αναμένει πως ο S&P 500 θα ξεπεράσει τις 15.000 μονάδες μέχρι το τέλος της δεκαετίας δεδομένων ορισμένων καίριων παραγόντων

NEW YORK, NY - APRIL 2: The brass Charging Bull sculpture stands near the Financial District April 2, 2018 in New York City. Also known as the Wall Street Bull, the art work weighing three-and-a half-tons was made by artist Arturo Di Modica in 1989. (Photo by Robert Nickelsberg/Getty Images)

Ο Τομ Λι της Fundstrat προκάλεσε αίσθηση τον περασμένο μήνα όταν προχώρησε σε μια εξαιρετικά ανοδική πρόβλεψη πως ο S&P 500 θα τριπλασιαστεί σχεδόν μέχρι το 2030.

Σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Odd Lots» του Bloomberg, ο Λι δήλωσε ότι αναμένει πως ο S&P 500 θα ξεπεράσει τις 15.000 μονάδες μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Σημειωτέον πως ο δείκτης διαπραγματεύεται γύρω στις 5.667 μονάδες.

«Αν πρόκειται για έναν κανονικό κύκλο του S&P που ακολουθεί τα δημογραφικά στοιχεία, ο S&P θα πρέπει να φτάσει δυνητικά στις 15.000 μονάδες μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Για μένα, καθώς προχωράμε σε ένα πιο μακροπρόθεσμο χρονικό πλαίσιο, αυτό είναι μάλλον το σημείο προς το οποίο νομίζω ότι κινούμαστε», δήλωσε ο ίδιος.

Στη συνέντευξή του, ο Λι δήλωσε ότι εξετάζει ορισμένα διαγράμματα που υποστηρίζουν την ανοδική μακροπρόθεσμη πρόβλεψή του.

Ακολουθούν τα τέσσερα διαγράμματα που μοιράστηκε ο Λι με το Business Insider και τα οποία υποδεικνύουν γιατί ο ήδη αισιόδοξος αναλυτής συνεχίζει να κάνει τόσο θετικές εκτιμήσεις για το χρηματιστήριο.

Ο άθλος των millennials

Ο Λι συνέταξε το συγκεκριμένο διάγραμμα πριν από αρκετά χρόνια, αλλά η θέση του παραμένει η ίδια. Ο μέσος όρος ηλικίας των millennials είναι πλέον περίπου 31 ετών και το γκρουπ των 2,5 δισεκατομμυρίων ανθρώπων αρχίζει να εισέρχεται στην καλύτερη και αποδοτικότερη ηλικία των 30-50 ετών.

«Αυτή θα είναι η τρίτη φορά που οι μετοχές εισέρχονται σε έναν κύκλο όπου οι ετήσιες αποδόσεις κυμαίνονται τόσο υψηλά. Πρώτα είχαμε τη δεκαετία του 1920 και στη συνέχεια είχαμε τη δεκαετία του 1950 έως τα τέλη της δεκαετίας του 1960. Αυτός είναι ένας τρίτος κύκλος», δήλωσε ο Λι στο CNBC τον περασμένο μήνα.

«Όλα συνέπεσαν με μια αύξηση του αριθμού των ατόμων ηλικίας 30-50 ετών, με άλλα λόγια του αριθμού των ενηλίκων της παραγωγικότερης ηλικίας. Αυτή τη φορά, το φαινόμενο αυτό τροφοδοτείται από τους millennials και τη Gen Z».

«Πρόκειται για μια ιστορία ζήτησης. Όταν φτάνεις στην καλύτερη ηλικία σου, μεταξύ των 30 και 50, οι μελέτες του Urban Institute υποδεικνύουν ότι αρχίζεις να δανείζεσαι περισσότερα χρήματα, παίρνεις μεγάλες αποφάσεις για τη ζωή σου. Αυτό είναι που τροφοδοτεί την οικονομία», συμπλήρωσε

Αγορές και δημογραφικό

Η χρηματιστηριακή αγορά ιστορικά φτάνει σε υψηλό ακριβώς την ίδια στιγμή που ένας πληθυσμός φτάνει στο μέγιστο σημείο της παραγωγικότερης ηλικίας του, περίπου στα 50 έτη, καθώς είναι πιο κοντά στη συνταξιοδότηση και συχνά ξοδεύει λιγότερα χρήματα.

Για παράδειγμα, όταν η γνωστή και ως «greatest generation» γενιά έφτασε το peak της το 1930, αυτό συνέπεσε με μια πολυετή πτωτική αγορά των αγορών.

Το 1974, η «silent generation» κατέγραψε την αποκορύφωση της ηλικίας της. Αυτό συνέβη περίπου την ίδια εποχή με μια επώδυνη διόρθωση της χρηματιστηριακής αγοράς κατά περίπου 35%, η οποία διήρκεσε χρόνια.

Το αποκορύφωμα της ακμής των «baby boomers» ήταν το 1999, μόλις ένα χρόνο πριν από μια πολυετή πτωτική αγορά που έπληξε τις μετοχές.

Ο μέσος όρος των millennials δεν πρόκειται να φτάσει στο μέγιστο της αποδοτικότερης ηλικίας του μέχρι το 2038, γεγονός που υποδηλώνει ότι η χρηματιστηριακή αγορά θα έχει πολλά περιθώρια ανόδου μέχρι τότε, σύμφωνα με τον Λι.

Ο ρόλος της τεχνολογίας

Σύμφωνα με τον αναλυτή, οι δαπάνες για την τεχνολογία θα εκτοξευθούν τα επόμενα χρόνια, καθώς ο κόσμος θα κληθεί να αντιμετωπίσει  την αυξανόμενη έλλειψη εργατικού δυναμικού.

«Έχουμε μια πραγματικά μεγάλη ευκαιρία για τις αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας λόγω της τεχνητής νοημοσύνης, η οποία ενισχύει την παγκόσμια ψηφιακή εργασία, τη στιγμή που υπάρχει παγκόσμια έλλειψη εργατικού δυναμικού. Αυτές οι δύο δυνάμεις συνδυάζονται για να τροφοδοτήσουν, κατά την άποψή μου, σχεδόν μια δεκαετία εξαιρετικά καλών αποδόσεων των μετοχών», δήλωσε ο Λι.

«Νομίζω ότι θα δαπανηθούν πολλά δολάρια για αμερικανικά τεχνολογικά προϊόντα μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας, επειδή θα υπάρχει παγκόσμια έλλειψη 80 εκατομμυρίων εργαζομένων. Αυτό ισοδυναμεί με περίπου 3 τρισεκατομμύρια δολάρια μισθών που θα ‘μετατραπούν’ σε τεχνολογικές επενδύσεις, κάτι που σημαίνει ότι οι αμερικανικοί προμηθευτές πυριτίου και τεχνητής νοημοσύνης θα έχουν έσοδα ύψους 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων».

Μετοχές τεχνολογίας

Καθώς όλο και περισσότερες εταιρείες δαπανούν τρισεκατομμύρια δολάρια στην τεχνολογία για να αντιμετωπίσουν την παγκόσμια έλλειψη εργατικού δυναμικού, αυτό θα εκτοξεύσει τον τεχνολογικό τομέα σε σημείο που θα αποτελεί το 50% του S&P 500.

Σημειωτέον πως ο τομέας της τεχνολογίας αποτελεί σήμερα περίπου το 30% του δείκτη.

«Εάν οι αμερικανικές εταιρείες αυξάνουν τα κέρδη τους με αυτή την ταχύτητα, ο πολλαπλασιαστής P/E των ΗΠΑ θα πρέπει να αυξηθεί. Θα υπάρξουν ροές κεφαλαίων προς τις τεχνολογικές μετοχές στις ΗΠΑ. Πού αλλού στον κόσμο βρίσκετε τις καλύτερες και σημαντικότερες εταιρείες τεχνολογίας; Είναι όλες εδραιωμένες ή δραστηριοποιούνται κυρίως στην Αμερική», δήλωσε ο Λι.

Διαβάστε ακόμη

Κωστής Χατζηδάκης: Χωρίς τον 5ο πόλο θα υπήρχε κούρεμα καταθέσεων 1,6 δισ. ευρώ

Ποιες οι τελευταίες προβλέψεις για τα επόμενα βήματα της Fed

Περιστέρια: «Φτερωτοί αρουραίοι» ή μικρές ιδιοφυΐες;

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version