Υπό έλεγχο στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγεται για τις συνθήκες κατάρρευσης της SVB, το Μάρτιο, βρίσκεται η Goldman Sachs. Την είδηση επιβεβαίωσε και η ίδια η τράπεζα με ανακοίνωση της.
Η μεγάλη τράπεζα της Wall Street έχει βρεθεί στο μικροσκόπιο, καθώς διαπιστώθηκε ότι συνεργαζόταν στενά με την SVB και μάλιστα έχοντας διπλό ρόλο. Εκτελούσε χρέη συμβούλου στην αποτυχημένη αύξηση κεφαλαίου που επιχείρησε η μικρή τράπεζα λίγες ημέρες πριν… βαρέσει «κανόνι», ενώ παράλληλα είχε ρόλο και αγοραστή ενός χαρτοφυλακίου assets ύψους 21 δισ. δολαρίων που θέλησε να διαθέσει η SVB.
H SVB προσέλαβε την Goldman στα τέλη Φεβρουαρίου προκειμένου να τη βοηθήσει στην πρόθεση της να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου, καθώς η διοίκηση της ανησυχούσε για επικείμενη υποβάθμιση της από τον οίκο Moody’s. H κορυφαία τράπεζα, πράγματι, διαμόρφωσε ένα σχέδιο για την αύξηση κεφαλαίου και μάλιστα συμφώνησε να συμβάλει και η ίδια αγοράζοντας μέρος του χαρτοφυλακίου της καλιφορνέζικης τράπεζας, κυρίως σε ομόλογα.
Η Goldman σε ανακοίνωση της προς την αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς διαβεβαίωσε πως συνεργάζεται πλήρως με τις ρυθμιστικές αρχές και πολλαπλά όργανα που ασχολούνται με την έρευνα προσφέροντας τις πληροφορίες που της ζητούνται.
Επίθεση από το Κογκρέσο
Ο ρόλος της Goldman έχει γίνει αντικείμενο συζήτησης και στο Κογκρέσο, με πολλούς βουλευτές να έχουν απαιτήσει τη διεξαγωγή ομοσπονδιακής έρευνας για το ρόλο της τράπεζας και τον τρόπο που επωφελήθηκε από τη διάθεση των εν λόγω assets από την SVB.
Η SVB έχει υποστηρίξει ότι διέθεσε ένα χαρτοφυλάκιο αξίας 21,45 δισ. δολαρίων, κυρίως σε ομόλογα, στην Goldman σε τιμή που της απέφερε τελικά μια ζημιά ύψους 1,8 δισ. δολαρίων. Επίσης πριν ολοκληρωθεί η σχεδιαζόμενη αύξηση κεφαλαίου, η Goldman αποχώρησε από τη διαδικασία με αποτέλεσμα η όλη προσπάθεια να καταρρεύσει, μαζί και με τη μετοχή της SVB οδηγώντας τελικά σε μαζική έξοδο καταθέσεων και στη χρεοκοπία της.
Η έρευνα για τις συνθήκες κατάρρευσης της SVB αποτελεί πολύ σοβαρή υπόθεση για την κυβέρνηση και τις ρυθμιστικές αρχές, κυρίως λόγω του… τσουνάμι που πυροδότησε κλονίζοντας όλο τον τραπεζικό κλάδο και συμβάλλοντας και στα μετέπειτα προβλήματα που παρουσίασαν και άλλες μικρές τράπεζες, όπως η First Republic και εσχάτως και η PacWest.
Διαβάστε ακόμη
Τι θα κάνει η ΕΚΤ με τα επιτόκια – Θα «ρίξει» τον ρυθμό σύσφιγξης έπειτα από 10 μήνες;
Astir Marina: Επίσημα σε συνεργασία με τον κορυφαίο διαχειριστή λιμένων του πριγκιπάτου του Μονακό
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ