Η διαδικτυακή ομιλία του επικεφαλής της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ στο πλαίσιο του συμποσίου του Τζακσον Χόουλ είναι από αυτές που θα αφήσουν αποτύπωμα για χρόνια.
Με αυτή, ο αμερικανός κεντρικός τραπεζίτης – και ηγέτης της αγέλης των κεντρικών τραπεζών, αφού οι περισσότερες μιμούνται η προσαρμόζονται με την ισχυρότερη – έβαλε στο ράφι της ιστορίας το οικονομικό σκεπτικό δεκαετιών, και ξεκινάει ένα νέο κεφάλαιο: Οι μελλοντικές οικονομικές αναλύσεις θα αναφέρουν ως επίσημη έναρξη της νέας «πληθωριστικής» φάσης της οικονομίας την 27η Αυγούστου.
Με τη νέα πολιτική, η Fed αφήνει πίσω της το παλιό σετ κριτηρίων που καθόριζαν την οικονομική της πολιτική, και το οποίο απαξίωσαν η οικονομική κρίση και η νέα πραγματικότητα που έφεραν τα «έκτακτα μέτρα», και το υπερδεκαετές τύπωμα χρήματος.
Με τα νέα κριτήρια η Fed στην ουσία λέει στα κράτη όλου του κόσμου, «δανειστείτε, δαπανείστε – και αν οι τιμές αρχίσουν να αυξάνουν (σε λογικά πλαίσια) δε θα σπεύσουμε να αυξήσουμε τα επιτόκια.
Λέει αντίο στον πλανητικό στόχο για τον πληθωρισμό «κοντά στο 2%», και λέει πως θα επιτρέψει πληθωρισμό πάνω από αυτό το όριο.
Επιπτώσεις στα νομίσματα
Στην ουσία ο αμερικανός κεντρικός τραπεζίτης έδωσε το αφήγημα που θα επιτρέψει τη διολίσθηση του δολαρίου χαμηλότερα. Αυτό έχει άμεσο αντίκτυπο στο ευρώ, το οποίο εκτινάχθηκε υψηλότερα.
Το κοινό νόμισμα σημείωσε άνοδο περίπου 12% από την αρχή της πανδημίας που συγκλόνισε τις αγορές τον Μάρτιο, ενισχυμένο από την πολιτική απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην κρίση και καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ διατηρούσε ύψος επιτοκίων που αποδυναμώνουν το δολάριο.
Τα αμοιβαία κεφάλαια στοιχηματίζουν τώρα ένα ακόμα άλμα υψηλότερα στα 1,25 δολάρια μετά τις εκλογές των ΗΠΑ, επίπεδα που προβλέπει επίσης η Goldman Sachs Group Inc.
Η διολίσθηση του δολαρίου έχει έναν ωφελημένο, από σπόντα». Τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος μετά την τελευταία κατρακύλα της τουρκικής λίρας πασχίζει – με υψηλότατο κόστος για την οικονομία του – να διατηρήσει την ισοτιμία με το δολάριο κάτω από το 7,5 (7,5 τουρκικές λίρες για ένα δολάριο). Η ισοτιμία με το δολάριο απασχολεί περισσότερο τον Ερντογάν σε σχέση με την ισοτιμία με το ευρώ.
Οι πιέσεις στο τουρκικό νόμισμα σήμερα υποχωρούν με την ισοτιμία να διαμορφώνεται λίγο κάτω από το 7,33 , ωστόσο πρέπει να τονιστεί ότι αυτό είναι ένα βραχυχρόνιο κέρδος. Οι εσωτερικές αντιφάσεις της τουρκικής οικονομίας σε συνδυασμό με το γεγονός ότι επενδύσεις, εξαγωγές και τουρισμός έχουν στερέψει ως πηγές συναλλάγματος αποτελούν χρόνια προβλήματα που δεν λύνονται «από σπόντα».