search icon

Αγορές

Ο «μαύρος κύκνος» της Silicon Valley Bank και η αγωνία στα χρηματιστήρια

Τα «απόνερα» έφθασαν και στην Αθήνα - Μετά την αύξηση του πολιτικού ρίσκου, ο διεθνής παράγοντας αποτελεί ακόμη ένα πλήγμα για την ελληνική αγορά - Πώς μια μικρή αμερικανική τράπεζα αυξάνει τον κίνδυνο και υπονομεύει την επενδυτική ψυχολογία - Νέο πλήγμα και από τη Federal Reserve που ετοιμάζεται για νέες αυξήσεις επιτοκίων - Κατέρρευσε η Silicon Valley Bank – Τίθεται σε αναγκαστική διαχείριση

Μέχρι πριν λίγες ώρες, η Silicon Valley Bank ήταν γνωστή μόνο στους παροικούντες της νεοφυούς επιχειρηματικότητας των ΗΠΑ. Σήμερα, όμως, το όνομά της προκαλεί… τρόμο στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές, οι οποίες βλέπουν ακόμη έναν «μαύρο κύκνο». 

Δεν είναι τυχαίο ότι αρκετοί σπεύδουν να κάνουν λόγο για τη «Lehman Brothers» της Σίλικον Βάλεϊ, η οποία απειλεί να «παρασύρει» προς τα κάτω όλο τον αμερικανικό τραπεζικό τομέα -και κατ’ επέκταση την πλειονότητα των μετοχών στις δύο όχθες του Ατλαντικού Ωκεανού.

Τα πρώτα δείγματα είναι αποθαρρυντικά. Ο τραπεζικός δείκτης της Wall Street κατέγραψε τη χειρότερη συνεδρίαση από το 2020, ενώ ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 εμφάνισε τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του 2023, αποδεικνύοντας ότι οι «ηλιόλουστες» ημέρες του Ιανουαρίου αποτελούν μια μακρινή ανάμνηση.  

Ο κίνδυνος ενός ντόμινο και ενός κυλιόμενου σοκ αποτελεί αυτήν την στιγμή τη μεγαλύτερη απειλή για τις αγορές μετοχών, με αποτέλεσμα αρκετοί αναλυτές ήδη να ζητούν την παρέμβαση του αμερικανικού δημοσίου, προκειμένου να αποτραπεί ένα μπαράζ αλυσιδωτών εξελίξεων. 

«Οι ανησυχίες για μετακύλιση του προβλήματος στην Ευρώπη δημιουργεί φόβους για μια πιστωτική αναταραχή» παραδέχεται ο Χοακίμ Κλέμεν, αναλυτής της Liberum Capital, ο οποίος μιλάει στο Bloomberg.

Η αρχή της «χιονοστιβάδας»

Η «χιονοστιβάδα» ξεκίνησε μόλις την Τετάρτη, όταν η διοίκηση της μικρής τράπεζας ανακοίνωσε την έκδοση νέων μετοχών αξίας 2,25 δισ. δολαρίων. Στόχος ήταν η ενίσχυση των κεφαλαίων της, τα οποία έχουν περιοριστεί αισθητά λόγω των μεγάλων απωλειών στο χαρτοφυλάκιο επενδύσεων -και συγκεκριμένα στην αγορά ομολόγων. 

Όλα αυτά, αυτομάτως πυροδότησαν ένα κύμα μαζικών και ταυτόχρονων εκροών καταθέσεων, καθώς η μία start-up μετά την άλλη έσπευσε να αποσύρει τα κεφάλαιά της ή να περιορίσει την έκθεσή της. Έτσι, μέχρι την Παρασκευή, η αξία της Silicon Valley Bank κατρακύλησε κατά σχεδόν 80%.

Μάλιστα, αργά το βράδυ της Παρασκευής έγινε το γνωστό ότι το εγχείρημα της έκδοσης νέων μετοχών δεν στέφθηκε με επιτυχία και έτσι, η τράπεζα τέθηκε σε αναγκαστική διαχείριση από τις ρυθμιστικές αρχές της Καλιφόρνια.

Η αρνητική συγκυρία

Η περίπτωση της Silicon Valley Bank, αυτής της μικρής τράπεζας που χρηματοδοτεί αποκλειστικά start-ups, αναδύεται σε μια χρονική περίοδο έντονων αναταράξεων, καθώς η Federal Reserve ετοιμάζεται να ανακοινώσει νέες αυξήσεις επιτοκίων.  

Αυτή η τροπή έχει «αναγκάσει» τους traders να αναθεωρήσουν στο 5,6% το ανώτατο όριο των επιτοκίων (η BlackRock τοποθετεί τον πήχη στο 6%), ενώ σήμερα βρίσκονται στο 4,5% – 4,75%. Και όπως είναι ευρέως γνωστό, όσο υψηλότερα είναι τα επιτόκια, τόσο μεγαλύτερη πίεση ασκείται στην οικονομία.  

Επομένως, μέσα σ’ αυτό το κλίμα, η οποιαδήποτε ρωγμή δύναται να μετατραπεί σε «χαράδρα» και να παρασύρει στον όλεθρο κι άλλες ευάλωτες τράπεζες. Η εμπειρία του 2007 – 2009 ήταν απολύτως διδακτική επί αυτού.

«Το ζήτημα της SVB μοιάζει με “κρύο ντους”. Με τη Fed να εξετάζει το ενδεχόμενο ταχύτερων αυξήσεων επιτοκίων, η προοπτική μιας δυσάρεστης έκπληξης για τις αγορές μετοχών είναι πολύ πιθανό να συμβεί» σχολιάζει στο Bloomberg o Τζέιμς Άτεϊ της Abrdn.  

Τα απόνερα έφθασαν έως την Αθήνα 

Φυσικά, οι αναταράξεις επηρεάζουν και τη Λεωφόρο Αθηνών, η οποία την Παρασκευή έκλεισε στο «κόκκινο», με τον τραπεζικό δείκτη να εμφανίζει σωρευτικές απώλειες άνω του 10% μέσα στην εβδομάδα και τον Γενικό Δείκτη να χάνει τουλάχιστον 5% στο πενθήμερο. 

Όπως είναι σαφές, η διεθνής αβεβαιότητα, η οποία αναδύθηκε με αφορμή την περίπτωση της Silicon Valley Bank, έρχεται να προστεθεί δίπλα στην αύξηση του πολιτικού ρίσκου, με αποτέλεσμα το Χρηματιστήριο Αθηνών να χάνει ένα μεγάλο μέρος των μέχρι πρότινος κερδών.  

Η διάρκεια του φαινομένου, σε συνδυασμό με τις πολιτικές εξελίξεις, θα αποτελέσουν τους παράγοντες, οι οποίοι θα κρίνουν το εύρος της εν εξελίξεις διόρθωσης. Έτσι, η ελληνική αγορά, μετά τους εντυπωσιακούς -από άποψη αποδόσεων- Ιανουάριο και Φεβρουάριο, καλείται να διαχειριστεί τον «δύσκολο» Μάρτιο, ο οποίος κατά παράδοση ευνοεί τους πωλητές.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι έως ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο, η επενδυτική αβεβαιότητα θα κυριαρχήσει, με το ορόσημο των 1.000 μονάδων να απειλείται πλέον ευθέως. Το αν αντέξει, μένει να αποδειχθεί στην πορεία.

Διαβάστε ακόμα

Η απίστευτη ιστορία πίσω από την κατασκευή της “ιπτάμενης” κατοικίας Η3 στο Πικέρμι

Ασπιρίνη: Γιατί η δράση της ξαναμπαίνει στο μικροσκόπιο; – Οφέλη και κίνδυνοι του φαρμάκου των 11 δισεκατομμυρίων δισκίων ετησίως

Oι σταρ δερματολόγοι που δημιουργούν μερικές από τις πιο ακριβές κρέμες της αγοράς

Exit mobile version