(last update 14.35) Στα… έξι σπάει η «αυτοκρατορία» των 220 δισ. δολαρίων της Alibaba Group, σε μια προσπάθεια ο κινεζικός κολοσσός να συγκεντρώσει επιπλέον κεφάλαια και να προσελκύσει το ενδιαφέρον νέων επενδυτών.
Η αναδιάρθρωση της εταιρείας, η οποία δραστηριοποιείται κυρίως στον κλάδο του ηλεκτρονικού εμπορίου, θεωρείται η μεγαλύτερη των τελευταίων τουλάχιστον 20 ετών.
Η εν λόγω εξέλιξη, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα παράσχει μεγαλύτερη αυτονομία στις επιμέρους δραστηριότητες της Alibaba, χωρίς να αποκλείεται και η εισαγωγή κάποιων εξ αυτών στο Χρηματιστήριο.
Σήμερα, λίγο πριν την επίσημη έναρξη των συναλλαγών στη Wall Street, η μετοχή της Alibaba ενισχύεται κατά τουλάχιστον 9%, με τους επενδυτές να χαιρετίζουν τα σχέδια αναδιάρθρωσης.
Η μεταβίβαση σε μια δομή εταιρείας συμμετοχών αποτελεί σπάνια εξέλιξη για τις τεχνολογικές εταιρείες της Κίνας και σηματοδοτεί τη διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου του Ομίλου, το οποίο εκτείνεται από το διαδίκτυο έως τα σούπερ-μάρκετ και τα data centers.
«Η εν λόγω εξέλιξη έρχεται ως συνέπεια της απόφασης του Πεκίνου να στηρίξει τον ιδιωτικό τομέα. Εάν η Κίνα επιθυμεί να πετύχει ανάπτυξη 5% φέτος, τότε χρειάζεται την στήριξη εταιρειών όπως η Alibaba» σχολιάζει στο Bloomberg ο Στίβεν Λουνγκ, επικεφαλής της UOB Kay Hian.
H ανακοίνωση του σχεδίου της Alibaba συνέπεσε χρονικά με την επιστροφή του δισεκατομμυριούχου συνιδρυτή της Alibaba, Τζακ Μα, στην Κίνα, έπειτα από διάστημα τουλάχιστον 12 μηνών.
Υπενθυμίζεται ότι τα προηγούμενα δύο χρόνια, η κυβέρνηση της Κίνας ανάγκασε τον τεχνολογικό τομέα της Κίνας σε ριζικές και θεμελιώδεις αλλαγές, οι οποίες επηρέασαν δραματικά την κεφαλαιοποίηση των εισηγμένων εταιρειών, ανάμεσα στις οποίες και η Alibaba.
Διαβάστε ακόμα
Μύκονος: «Βαρύ» σφυρί για δύο βίλες στον Κούνδουρο με τιμή εκκίνησης 3,4 εκατ. ευρώ (pics)