search icon

Αγορές

Ο κίνδυνος της ύφεσης προκαλεί «εκνευρισμό» στις αγορές – Σταθεροποιητικά η Wall, μικρές απώλειες στην Ευρώπη

Οι αγορές εξακολουθούν να εστιάζουν στις ρωσο-ουκρανικές εξελίξεις, αλλά και στο μέτωπο του πληθωρισμού, ο οποίος εξακολουθεί να επηρεάζει τις εθνικές οικονομίες

Μικτά πρόσημα εμφανίζουν σήμερα τα διεθνή χρηματιστήρια εμπορευμάτων, με τους αναλυτές να αποτιμούν τον κίνδυνο επιστροφής των μεγάλων οικονομιών στην ύφεση, ως απόρροια τόσο της ρωσο-ουκρανικής σύγκρουσης όσο και του φρενήρους πληθωρισμού.  

Πιο συγκεκριμένα, στη Wall Street, ο Dow Jones ενισχύεται κατά 0,22% και φθάνει μία ανάσα από τις 35.000 μονάδες, ενώ ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 διατηρείται σχεδόν σταθερός στις 4.584 μονάδες. Ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq, αντίθετα, διορθώνει στο -0,3% και τις 14.490 μονάδες μετά το χθεσινό ράλι, το οποίο προκλήθηκε από το +26% στη μετοχή της Twitter (ως απόρροια της απόκτησης του 9,2% των μετοχών από τον Έλον Μασκ).  

Οι αγορές εξακολουθούν να εστιάζουν στις ρωσο-ουκρανικές εξελίξεις, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων, μετά τις εικόνες – σοκ στα προάστια του Κιέβου. Τα επιπλέον μέτρα θα περιλαμβάνουν τη μείωση των εισαγωγών ρωσικού άνθρακα, κάτι το οποίο ήδη οδηγεί σε ράλι την τιμή του μετάλλου. 

Πάντως, από τον 5ο γύρο των κυρώσεων των Βρυξελλών εξαιρούνται οι εισαγωγές αερίου και πετρελαίου, κάτι που περιορίζει τις ανοδικές πιέσεις στην τιμή του «μαύρου χρυσού». Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI ενισχύονται στο +0,8% και τα 104 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent αυξάνονται στο +0,7% και τα 108 δολάρια ανά βαρέλι. 

Την ίδια ώρα, η προσοχή των επενδυτών είναι στραμμένη και στο μέτωπο του πληθωρισμού, ο οποίος εξακολουθεί να επηρεάζει τις εθνικές οικονομίες. Πλέον, τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ευρωζώνη φοβούνται το ενδεχόμενο ύφεσης στο β’ τρίμηνο, υπονομεύοντας τις προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας για το σύνολο του 2022. Σήμερα, ενδεικτικά, η Deutsche Bank έγινε η πρώτη μεγάλη τράπεζα, η οποία προβλέπει αρνητικούς ρυθμούς μεταβολής για το αμερικανικό ΑΕΠ.

«Οι αγορές κοιτούν πάντα μπροστά κι αυτή τη στιγμή καλούνται να αποτιμήσουν την υψηλή αβεβαιότητα» τονίζει στο CNBC ο Chris Watling, επικεφαλής της Longview Economics, ο οποίος δεν παραλείπει να αναφερθεί και στην προοπτική περαιτέρω αύξησης των επιτοκίων της Federal Reserve (σήμερα βρίσκονται στο 0,25%).  

Στην Ευρώπη, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 παραμένει αμετάβλητος στις 462 μονάδες, με τον γερμανικό δείκτη DAX να χάνει 0,7% και τον γαλλικό δείκτη CAC 40 να υποχωρεί κατά 1,7%. Από εκεί και πέρα, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο μειώνεται κατά 0,8%, ενώ ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο κερδίζει 0,2%.  

Στο ταμπλό, η μετοχή της Vestas Wind Systems εκτινάσσεται άνω του 10%, χάρη στον διπλασιασμό της τιμής – στόχου και την αναβάθμιση της σύστασης από την Credit Suisse. Στον αντίποδα, η μετοχή της OSRAM διολισθαίνει κατά τουλάχιστον 6%, καθώς το νέο στρατηγικό πλάνο δεν ενθουσίασε τους επενδυτές. 

Διαβάστε επίσης:

Τα φρέσκα γκάλοπ, το «κοφτήρι» του ΔΕΔΔΗΕ, το σφυρί της Raxevsky και οι βόλτες της Βικτόρια στην Αθήνα

Eurogroup: Βουτηγμένη στην ύφεση η Ευρώπη στο β΄τρίμηνο – Πότε ελπίζουν σε ανάπτυξη  

Βίκυ Σάφρα: Παντρεύτηκε στα 17 της τον Νο1 τραπεζίτη στον κόσμο – Σήμερα είναι η πλουσιότερη Ελληνίδα στο Forbes

 

Exit mobile version