(upd 21.56)
Να διαφύγει από την περιοχή μεταβλητότητας επιχειρεί η Wall Street, όπου αυτή την ώρα οι δείκτες διατηρούν μία απόσταση ασφαλείας από τα αρνητικά πρόσημα, μετά τις τοποθετήσεις του Τζέρομ Πάουελ ότι η Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει τις προσπάθειες να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό.
Οι δείκτες διαπραγματεύονται σε θετικό έδαφος, με τον Dow Jones να ενισχύεται κατά 139 μονάδες ή 0,46% στις 30.670 μονάδες. Κατά 0,56% ενισχύεται και ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500, ο οποίος βρίσκεται στις 3.784 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύεται 0,64% στις 11.139 μονάδες.
Η σημερινή «αστάθεια» επέρχεται εν μέσω των κλιμακούμενων εκτιμήσεων για την εκδήλωση ύφεσης στην αμερικανική οικονομία, κάτι το οποίο απορρέει από τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό (8,6% τον Μάιο) και τις διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων (σήμερα βρίσκονται στο 1,5%).
Σήμερα, άλλωστε, ο επικεφαλής της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ, μίλησε στο Κογκρέσο, προκειμένου να εξηγήσει στους βουλευτές το σχέδιο αναχαίτισης του πληθωρισμού, ο οποίος κυμαίνεται στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας 40ετίας.
«Το σενάριο μιας ήπιας ύφεσης φαίνεται ότι ήδη αποτιμάται» τονίζει η Barclays, σε σημερινό της σημείωμα, ενώ η Citigroup προειδοποιεί ότι ο κίνδυνος μιας ύφεσης προσεγγίζει πλέον το 50%. Στο ίδιο μήκος κινούνται κι άλλοι πολλοί αναλυτές, όπως η Goldman Sachs.
Οι ενεργειακές μετοχές τίθενται στο επίκεντρο των σημερινών ρευστοποιήσεων, ενόσω η τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων παρουσιάζει μεγάλες απώλειες. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια Brent χάνουν 5,7% και περιορίζονται στα 108,21 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια WTI μειώνονται στο -6,2% και τα 102,71 δολάρια ανά βαρέλι.
Η βουτιά στις τιμές συνδέεται άρρηκτα με την πρόθεση του Τζο Μπάιντεν να αναστείλει τον ειδικό ομοσπονδιακό φόρο επί της βενζίνης, η οποία ανέρχεται σε 18,4 σεντς ανά γαλόνι. Στόχος είναι η άμβλυνση του υψηλού κόστους αγοράς καυσίμων.
Ως αποτέλεσμα, οι μετοχές των Marathon Oil και ConocoPhillips υποχωρούν κατά τουλάχιστον 5%, ενώ οι μετοχές των Occidental Petroleum και Phillips σημειώνουν πτώση άνω του 4%. Η μετοχή της Exxon Mobil, παράλληλα, καταγράφει απώλειες κατά 3%.
Ας σημειωθεί ότι από τις αρχές του 2022, ο S&P 500 μετράει σωρευτική κάμψη άνω του 20%, πορευόμενος προς το χειρότερο α’ εξάμηνο από το 1970. Στο 30% καθορίζεται, επίσης η «χασούρα» για τον Nasdaq, με τον Dow Jones να ακολουθεί στο -17%.
Διαβάστε επίσης:
Capital Economics: Νωρίτερα και σε υψηλότερα επίπεδα τα peaks στις αποδόσεις των ομολόγων
Citigroup: Στο 50% η πιθανότητα ύφεσης στην παγκόσμια οικονομία