Έτοιμες να καταγράψουν τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο από τον Νοέμβριο του 2020 είναι οι μετοχές σε Ευρώπη και Αμερική, με τους αγοραστές να επιστρέφουν στο προσκήνιο, χάρη στα θετικά εταιρικά αποτελέσματα και τις προσδοκίες για λιγότερο επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων.
Οι αμερικανικοί δείκτες, για παράδειγμα, έκλεισαν την Πέμπτη στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά εβδομάδων, με τις μετοχές των Amazon και Apple να ξεχωρίζουν στη σημερινή συνεδρίαση, χάρη στα αισιόδοξα μεγέθη του β’ τριμήνου.
Την ίδια ώρα, ο ευρωπαϊκός τραπεζικός κλάδος ηγείται της ανοδικής κίνησης στη Γηραιά Ήπειρο, με τις Banco Bilbao Vizcaya Argentaria, Standard Chartered και BNP Paribas να παρουσιάζουν αποτελέσματα καλύτερα των εκτιμήσεων. Χθες, παράλληλα, η μετοχή της Hermes εκτινάχθηκε άνω του 6%, ακολουθώντας το ράλι σε LVMH και Kering, το οποίο καταδεικνύει την ανθεκτικότητα των μετοχών πολυτέλειας στον υψηλό πληθωρισμό και στις ανησυχίες για ύφεση.
Ως αποτέλεσμα, ο Stoxx 600 ετοιμάζεται για μηνιαία άνοδο της τάξης του 5,6% (εξακολουθεί να χάνει 11% στο έτος), ενώ ο βιομηχανικός Dow Jones κερδίζει περίπου 5% στον μήνα, περιορίζοντας στο 11% την πτώση του 2022. O S&P 500, από την πλευρά του, ενισχύεται κατά 6,6% στον Ιούλιο (-15% στο έτος), με τον τεχνολογικό Nasdaq να κάνει ράλι 9% (-23% στο έτος).
Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, ο ευρωπαϊκός και ο αμερικανικός δείκτης μετοχών αναμένεται να καταγράψουν τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο του τελευταίου 1,5 έτους, περιορίζοντας αισθητά τις υψηλές απώλειες του 2022, ως απόρροια κυρίως της δυσμενούς πορείας του β’ τριμήνου.
Στην Ασία, αντίθετα, το επενδυτικό κλίμα ήταν λιγότερο ευοίωνο κατά τη διάρκεια του Ιουλίου, καθώς επηρεάστηκε δυσμενώς από την καθοδική κίνηση των τεχνολογικών μετοχών στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ.
Στο πρώτο μισό του έτους, οι αγορές υπέστησαν ένα σημαντικό πλήγμα, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, του εκτός ελέγχου πληθωρισμού, της σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής (υψηλότερα επιτόκια), των γεωπολιτικών προκλήσεων, των προβλημάτων στις εφοδιαστικές αλυσίδες αλλά και των ανησυχιών για ύφεση.
Χθες έγινε γνωστό ότι η αμερικανική οικονομία συρρικνώθηκε για δεύτερο διαδοχικό τρίμηνο, γεγονός που ισούται με τεχνική ύφεση. Αντίθετα, η οικονομία της Ευρωζώνης έδειξε ανθεκτικότητα, παρά την ενεργειακή κρίση, εμφανίζοντας επιδόσεις καλύτερες των προβλεπόμενων και παραμένοντας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Φυσικά, κανείς δεν γνωρίζει τι θα συμβεί το αμέσως επόμενο διάστημα. Η διάρκεια του πληθωριστικού φαινομένου, το μέχρι πού θα φθάσουν οι επιτοκιακές αυξήσεις, αλλά και η πορεία του ΑΕΠ αποτελούν παράγοντες, οι οποίοι θα καθορίσουν εν πολλοίς τη διάθεση των επενδυτών.
Στο θετικό κλίμα του Ιουλίου, πάντως, σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε η δήλωση του Τζερόμ Πάουελ της Federal Reserve για λιγότερο επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων (ήδη βρίσκονται στο 2,25%) τους επόμενους μήνες, λόγω του κινδύνου ύφεσης αλλά και των εκτιμήσεων για επιβράδυνση του δείκτη τιμών καταναλωτή.
Ας σημειωθεί ότι τα αυξημένα επιτόκια ναι μεν βοηθούν στην άμβλυνση των πληθωριστικών πιέσεων, αλλά ταυτόχρονα υπονομεύουν τις προοπτικές ανάπτυξης. Αντίθετα, τα μειωμένα επιτόκια ενισχύουν την πορεία της οικονομίας, αλλά οδηγούν σε τόνωση του πληθωρισμού.
Διαβάστε επίσης:
Ο άσχετος της ψηφιακής παρέας, ο λύκος Σωκράτης, το σφυρί του Λούβαρη και δυο νέα deals
O θρυλικός επενδυτής στη Silicon Valley που τα έβαλε με τη Wall Street και κέρδισε
Αγγελική Φράγκου: Κυρίαρχη στη Ναυτιλία – Δημιούργησε εταιρεία-κολοσσό με 188 πλοία