Τα σχέδια του Πεκίνου για τη διαδοχή του Γι Γκανγκ στο τιμόνι της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας φανέρωσε ο διορισμός του οικονομολόγου Παν Γκονγκσένγκ ως νέου εντεταλμένου του Κομμουνιστικού Κόμματος στην ανώτατη διοίκηση της Τράπεζας. Ήταν δε, μια τοποθέτηση έκπληξη που, κατά τους αναλυτές, αντανακλά τη νευρικότητα που επικρατεί στην κινεζική κυβέρνηση για την τόνωση της χαμηλής οικονομικής ανάπτυξης της χώρας και τον περιορισμό της υποχώρησης του εθνικού νομίσματος.
Μάλιστα, η αναβάθμιση του σπουδαγμένου στο Πανεπιστήμιο Κέμπριτζ και στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ οικονομολόγου ήρθε μόλις λίγα 24ωρα πριν την άφιξη της Αμερικανίδας υπουργού Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν, στο Πεκίνο σε μια προσπάθεια να βελτιωθούν οι διμερείς οικονομικές και εμπορικές σχέσεις.
Ο νυν επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας Γι Γκανγκ βρίσκεται στο πόστο εδώ και πέντε χρόνια και μέχρι τώρα δεν υπήρχαν ενδείξεις για την απομάκρυνση του. Όμως, η αναβάθμιση του Παν σε μια θέση που τον φέρνει τόσο κοντά σε αυτή του διοικητή και φανερώνει ότι απολαμβάνει της εύνοιας της ανώτατης πολιτικής ηγεσίας σημαίνει πως οι εξελίξεις στην κορυφή της Κεντρικής Τράπεζας μπορεί να «τρέξουν» γρήγορα, άγνωστο βέβαια το πότε.
Ο 65χρονος Παν βρισκόταν σε ένα από τα πόστα των υποδιοικητών της κεντρικής τράπεζας και ήταν επίσης επικεφαλής της ρυθμιστικής αρχής ξένου συναλλάγματος, η οποία ουσιαστικά διαχειρίζεται τα υπέρογκα αποθέματα της χώρας σε ξένο συνάλλαγμα ύψους 3,18 τρισ. δολαρίων.
Με την απρόσμενη αναβάθμιση του, καθώς δεν ήταν καν μέλος της επίλεκτης Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος, αντικαθιστά τον Γκούο Σουκίνγκ στο ρόλο του πολιτικού επικεφαλής της Τράπεζας, η θητεία του οποίου θεωρείτο επιτυχημένη, καθώς ήταν αυτός που επόπτευσε το… κυνήγι των εποπτικών αρχών κατά των ντόπιων fintech, όπως η Ant Group.
«Θεωρώ ότι η κίνηση αυτή υπονοεί πως η ανησυχία του προέδρου Σι (Τζινπίνγκ) για την πορεία της κινεζικής οικονομίας έχει αυξηθεί» υποστήριξε, σχολιάζοντας την είδηση στο CNN, ο Νιλ Τόμας του Asia Society Policy Institute. Μάλιστα, όπως επεσήμανε, ο Παν είναι ένας τεχνοκράτης του χρηματοπιστωτικού κλάδου και όχι ένας πολιτικός της λεγόμενης προεδρικής φρουράς του Σι.
Ο Παν με σπουδές στην Κίνα, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ πέρασε πάνω από είκοσι χρόνια εργαζόμενος για τις μεγαλύτερες κρατικές τράπεζες της χώρας του, όπως η Commercial Bank of China και η Agricultural Bank of China. Μάλιστα, ήταν πρόσωπο κλειδί και στη διαδικασία για την ένταξη τους στο χρηματιστήριο, που ήταν μεταξύ των τότε κορυφαίων IPO.
Εντάχθηκε στους κόλπους της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας το 2012 φτάνοντας έως και σε θέση υποδιοικητή. Ήταν από τις λίγες φωνές που είχε τολμήσει να προειδοποιήσει δημοσίως για τον κίνδυνο πολύ επικίνδυνης φούσκας στον τομέα ακινήτων της χώρας, πολύ πριν ο κλάδος παρουσιάσει τα πρώτα σοβαρά προβλήματα το 2021.
Η κινεζική οικονομία παρά την άρση των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας δεν έχει επανέλθει σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Για το πρώτο τρίμηνο το ΑΕΠ ανέκαμψε σε ποσοστό 4,5%, έκτοτε όμως η δυναμική του έχει «ξεφουσκώσει», όπως αποτυπώνεται από αρκετά επί μέρους στοιχεία.
Παράλληλα, το γουάν αποδυναμώνεται συνεχώς και μάλιστα την περασμένη Παρασκευή έπεσε στο χαμηλότερο σημείο του εδώ και επτά μήνες, ανεβάζοντας τις συνολικές απώλειες του για τη χρονιά στο 5%. Είναι δε, μια… ανάσα από το χαμηλό 15 ετών που είχε καταγράψει τον περασμένο Νοέμβριο, εν μέσω της αναταραχής για τα σκληρά περιοριστικά μέτρα κατά της πανδημίας.
Διαβάστε ακόμα
Axia Research: Το μεγάλο ράλι στην ελληνική αγορά θα έρθει μετά την επενδυτική βαθμίδα (πίνακες)
Μια Tesla δεν φέρνει την άνοιξη – Σε ρυθμούς… αργίας η Wall Street
Κώστας Πηλαδάκης: Βγαίνει στο σφυρί κατοικία του στη Γλυφάδα (pics)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ