Ο οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί, που «είδε» την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, αναμένει στα τέλη του 2022 μια «μακρά και άσχημη» ύφεση στις ΗΠΑ αλλά και παγκοσμίως που θα μπορούσε να διαρκέσει όλο το 2023, σε συνδυασμό με μια ισχυρή διόρθωση του S&P 500.
«Ακόμη και σε μία τυπική ύφεση ο S&P 500 μπορεί να πέσει κατά 30%». Σε μια «πραγματική σκληρή προσγείωση» δε, την οποία αναμένει, ο γενικός δείκτης της αμερικανικής αγοράς θα μπορούσε να πέσει κατά 40%», δήλωσε στο Bloomberg, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Roubini Macro Associates.
Ο Ρουμπινί, τον οποίο αποδόθηκε το παρατσούκλι “Dr. Doom” από όταν προέβλεψε το κραχ του 2008, είπε ακόμα ότι όσοι αναμένουν μια ήπια ύφεση στις ΗΠΑ θα πρέπει να κοιτάξουν τους μεγάλους δείκτες χρέους των εταιρειών και των κυβερνήσεων.
Καθώς αυξάνονται τα επιτόκια και το κόστος εξυπηρέτησης χρέους, «πρόκειται να πεθάνουν πολλά ζόμπι, νοικοκυριά ζόμπι, εταιρείες ζόμπι, τράπεζες ζόμπι, σκιώδεις τράπεζες και χώρες ζόμπι», είπε. «Έτσι θα φανεί ποιος περπατά ξυπόλυτος».
Σύμφωνα με τον Ρουμπινί, η επαναφορά του πληθωρισμού στο 2% χωρίς απότομη προσγείωση θα είναι μια “αδύνατη αποστολή” για την Federal Reserve. Ο ίδιος αναμένει αύξηση των επιτοκίων της τράπεζας κατά 75 μονάδες βάσης στην αυριανή συνεδρίαση και στην προσεχή συνεδρίαση 50 μονάδες βάσης, τόσο τον Νοέμβριο όσο και τον Δεκέμβριο. Αυτό θα οδηγήσει το επιτόκιο της Fed στην περιοχή του 4% με 4,25% μέχρι το τέλος του έτους.
Ωστόσο, ο επίμονος πληθωρισμός, ειδικά στους μισθούς και στον τομέα των υπηρεσιών, θα σημαίνει ότι η Fed «μάλλον δεν θα έχει άλλη επιλογή» από το να αυξήσει περισσότερο, είπε, με τα επιτόκια να φτάνουν στο 5%.
Επίσης, τα αρνητικά σοκ προσφοράς που προέρχονται από την πανδημία, τη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας και την πολιτική μηδενικής ανοχής της Κίνας στην Covid θα φέρουν υψηλότερα κόστη και χαμηλότερη οικονομική ανάπτυξη. Αυτό θα καταστήσει δύσκολο να επιτευχθεί ο τρέχων στόχος της Fed για «αναπτυξιακή ύφεση» δηλαδή για μια παρατεταμένη περίοδο πενιχρής ανάπτυξης και αύξησης της ανεργίας με στόχο τον περιορισμό του πληθωρισμού.
Εφόσον ο κόσμος βρεθεί σε ύφεση, ο Ρουμπινί δεν περιμένει διορθωτικά μέτρα δημοσιονομικής τόνωσης, καθώς οι κυβερνήσεις με υπερβολικό χρέος θα «ξεμένουν από δημοσιονομικά σκάγια». Ο υψηλός πληθωρισμός θα σήμαινε επίσης ότι «η δημοσιονομική τόνωση θα συνεπαγόταν υπερθέρμανση της συνολικής ζήτησης».
Συνεπώς, ο Ρουμπινί βλέπει στασιμοπληθωρισμό όπως στη δεκαετία του 1970 και τεράστιο χρέος όπως στην παγκόσμια οικονομική κρίση.
«Δεν πρόκειται να είναι σύντομη και ρηχή ύφεση, θα είναι σοβαρή, μακρά και άσχημη», είπε.
Τέλος όπως είπε ο ίδιος η ύφεση θα διαρκέσει όλο το 2023, ανάλογα με τη σοβαρότητα των σοκ στην προσφορά και της οικονομικής δυσπραγίας. Κατά τη διάρκεια της κρίσης του 2008, τα νοικοκυριά και οι τράπεζες δέχθηκαν τα χειρότερα χτυπήματα. Αυτή τη φορά, είπε, «θα εκραγούν» οργανισμοί και σκιώδεις τράπεζες όπως τα hedge funds, τα private equity και τα credit funds.
Διαβάστε ακόμη:
Πανικός στα cryptos: Τι φέρνει το νέο «αιματοκύλισμα» – Το ethereum κινδυνεύει με κατάρρευση (pics)
Τζώνυ, τρέξε, το λιμάνι (του Ιβάν) φεύγει, η ΔΕΛΤΑ πωλείται και πρόσωπα αλλάζουν στα ΕΛΤΑ
Έρχεται η εφαρμογή για τις πλαστές αποδείξεις – Μπόνους έως €2.000 για επώνυμες καταγγελίες