search icon

Αγορές

Ο χρυσός θα ξεπεράσει τα $2.600 – Οι λόγοι της ανόδου και ο ρόλος του πληθωρισμού

Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι, ο πληθωρισμός, η Κίνα και οι αγορές των κεντρικών τραπεζών θα συνεχίσουν να ωθούν υψηλότερα την τιμή του πολύτιμου μετάλλου - «Καλπάζει» η χρυσή λίρα – Σε υψηλό 16ετίας η τιμή της – Πόσο «πιάνει» εντός και εκτός ΤτΕ

Οι γεωπολιτικοί και διαρθρωτικοί παράγοντες ωθούν τον χρυσό σε τροχιά προς τα 2.600 δολάρια/ουγγιά μέσα σε ένα χρόνο, σύμφωνα με βετεράνο επενδυτή της αγοράς.

Το πολύτιμο μέταλλο έχει σημειώσει διαδοχικά υψηλά ρεκόρ φέτος, συμπεριλαμβανομένου ενός ακόμη την περασμένη Πέμπτη, όταν οι τιμές spot του χρυσού ξεπέρασαν τα 2.300 δολάρια πριν καταγράψουν μερική διόρθωση. 

Οι λόγοι πίσω από την άνοδό του και πόσο ψηλότερα μπορεί να φτάσει βραχυπρόθεσμα ή μεσοπρόθεσμα αποτελούν καίρια θέματα μεταξύ των επενδυτών, ιδίως καθώς τα κέρδη των χρηματιστηρίων παραμένουν ισχυρά.

Ο επικεφαλής επενδύσεων της Swiss Asia Capital, Γιούργκ Κίνερ, δήλωσε στην εκπομπή «Street Signs Asia» του CNBC ότι η ανάλυση της μελλοντικής καμπύλης για τον χρυσό «φαίνεται φανταστική».

«Αν μελετήσετε την καμπύλη για το επόμενο έτος, είναι περίπου 2.600 δολάρια. Το πολύτιμο μέταλλο έχει πολύ υψηλή ζήτηση», ανέφερε.

Παράλληλα, προσέθεσε ότι η κατάρρευση των αποθεμάτων στην αγορά χρυσού «θέτει πιθανώς σε κίνδυνο πολλές δομές της αγοράς επειδή οι επενδυτές μπορεί να μην είναι σε θέση να καλύψουν τις short θέσεις τους. Αν πω ότι το 26 είναι για μένα απλώς μια προθεσμιακή καμπύλη, σε περίπτωση που έχουμε μια συμπίεση των short οι αριθμοί θα κυμανθούν πολύ υψηλότερα».

Μία συμπίεση των short (short squeeze) συμβαίνει όταν η τιμή ενός περιουσιακού στοιχείου αυξάνεται απότομα και όσοι κατέχουν short θέσεις και στοιχημάτιζαν σε πτώση των τιμών αναγκάζονται να αγοράσουν το περιουσιακό στοιχείο για να αποτρέψουν περισσότερες απώλειες, παρέχοντας συνάμα περαιτέρω ώθηση στην τιμή.

Ο Κίνερ ανέφερε επίσης τη γεωπολιτική, τη μετάβαση σε έναν «πολυπολικό κόσμο» και τις μεταβαλλόμενες διεθνείς εμπορικές δομές ως λόγους για την ανοδική του εκτίμηση όσον αφορά την τιμή του χρυσού. Ένας άλλος λόγος ήταν οι κυβερνήσεις που «τυπώνουν χρήμα σαν να μην υπάρχει αύριο», όπως τόνισε.

Ο χρυσός θεωρείται ασφαλές περιουσιακό στοιχείο ενώ εκτιμάται επίσης ως μια πιθανή αντιστάθμιση έναντι του πληθωρισμού.

Η γεωπολιτική έχει αναφερθεί από αρκετούς αναλυτές ως βάση μιας μεσοπρόθεσμης ανοδικής τάσης για τον χρυσό, εν μέσω των πολέμων στη Γάζα και την Ουκρανία, των επερχόμενων αμερικανικών εκλογών και της πιθανότητας ύφεσης σε μεγάλες οικονομίες. 

Ένας άλλος παράγοντας είναι η πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, εκ των οποίων αναμένονται τρεις για φέτος.

Το χαμηλότερο κόστος δανεισμού τείνει να αυξάνει την ελκυστικότητα του χρυσού, καθώς οι επενδυτές απομακρύνονται από περιουσιακά στοιχεία σταθερού εισοδήματος, όπως τα ομόλογα.

«Έχουμε μια μαζική ροή στο πολύτιμο μέταλλο η οποία εγκαταλείπει τη Δύση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κίνερ, προσθέτοντας ότι υπάρχει μια «πραγματική μετατόπιση» προς την αυξανόμενη ζήτηση στην Ασία και ευρύτερα στις χώρες του γκρουπ των BRIC.

Οι Κινέζοι επενδυτές και τα κινεζικά νοικοκυριά παρουσίασαν αυξημένη ζήτηση για χρυσό το 2023, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού, καθώς η αγορά ακινήτων της χώρας παραμένει περιδινισμένη σε κρίση ενώ τα χρηματιστήρια της χώρας καταγράφουν πτώση.

Οι κεντρικές τράπεζες αύξησαν επίσης τα αποθέματα χρυσού τους κατά το τελευταίο έτος, στηρίζοντας τις τιμές περαιτέρω.

Διαβάστε ακόμη

ΗΠΑ: Καλύτερη από τις προβλέψεις η αύξηση στις θέσεις εργασίας τον Μάρτιο

Πώς τα Ιωάννινα κατάφεραν να προσελκύσουν ξένες εταιρείες και εργαζόμενους (pics)

Η κλιματική αλλαγή «κόβει» τα φτερά και στις πεταλούδες

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ 

Exit mobile version