Οι αγορές στη Γαλλία θα «αναστατωθούν» εάν η νέα κυβέρνηση της χώρας δεν τηρήσει τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δήλωσε την Τρίτη ο Λούις ντε Γκίντος.

Ο Ντε Γκίντος δήλωσε μιλώντας στο CNBC ότι οι κινήσεις της γαλλικής αγοράς ομολόγων τον περασμένο μήνα δεν αποτέλεσαν αιτία ανησυχίας που θα απαιτούσε παρέμβαση της ΕΚΤ.

«Αυτό που έχουμε δει μέχρι στιγμής είναι ότι η εξέλιξη των [γαλλικών] αγορών ήταν αρκετά ομαλή», δήλωσε σε συνέντευξή του στο περιθώριο του Φόρουμ της ΕΚΤ για την Κεντρική Τραπεζική στη Σίντρα της Πορτογαλίας.

«Είδαμε μια μικρή διεύρυνση των spreads, αλλά η κατάσταση ήταν υπό έλεγχο από αυτή την άποψη», σημείωσε.

Το ασφάλιστρο του κόστους δανεισμού της χώρας σε σύγκριση με το κόστος δανεισμού της Γερμανίας διαπραγματεύτηκε προσφάτως στο υψηλότερο επίπεδο από το 2012. Η απόδοση των 10ετών κρατικών ομολόγων αναφοράς της Γαλλίας έχει αυξηθεί πάνω από το 3,3%, σε υψηλό 12 μηνών περίπου, από τότε που προκηρύχθηκαν οι πρόωρες εκλογές από τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στα μέσα Ιουνίου.

Στην ψηφοφορία του πρώτου γύρου κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου πρώτευσε το ακροδεξιό κόμμα του Εθνικού Συναγερμού, αλλά οι αναλυτές δήλωσαν ότι η διάσπαση υποδηλώνει μια πιθανή ανατροπή του κοινοβουλίου στον δεύτερο γύρο την Κυριακή. Αυτό θεωρήθηκε ως ένα ευνοϊκό δημοσιονομικό αποτέλεσμα από πολλούς επενδυτές, οι οποίοι ανησυχούν για τις προτάσεις φορολογίας και δαπανών τόσο της ακροδεξιάς όσο και της ακροαριστεράς.

Τα μηνύματα του Ντε Γκίντος απηχούσαν εκείνα του επικεφαλής οικονομολόγου της ΕΚΤ Φίλιπ Λέιν  πριν από δύο εβδομάδες, όταν δήλωσε ότι το sell-off των γαλλικών ομολόγων τον Ιούνιο δεν ήταν «άτακτο».
«Νομίζω ότι δεν αφορά τη νομισματική πολιτική, αλλά για τη δημοσιονομική», δήλωσε.

«Ο λόγος για τον οποίο, ξέρετε, οι αγορές θα ήταν αναστατωμένες … για οποιαδήποτε κυβέρνηση, όχι μόνο για τη Γαλλία, είναι ότι η δημοσιονομική πολιτική δεν προσαρμόζεται στο νέο δημοσιονομικό πλαίσιο της [ΕΚΤ]», συνέχισε.

«Έτσι, νομίζω ότι ο βασικός παράγοντας εδώ θα είναι ο πλήρης σεβασμός του δημοσιονομικού πλαισίου που συμφωνήθηκε στις αρχές του τρέχοντος έτους».

Το πλαίσιο που κυκλοφόρησε τον Μάρτιο απαιτεί από τα κράτη μέλη της ΕΕ με δημόσιο χρέος άνω του 60% του ΑΕΠ ή ελλείμματα άνω του 3% του ΑΕΠ να υποβάλουν τετραετές δημοσιονομικό σχέδιο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον εκτελεστικό βραχίονα της ΕΕ.

Διαβάστε ακόμη

Ευρωζώνη: Κατέβασε ταχύτητα ο πληθωρισμός – Κερδίζει χρόνο για τα επιτόκια η ΕΚΤ

Ακρίβεια: Αυξάνεται το πλαφόν στα πρόστιμα για αισχροκέρδεια πάνω από 1 εκατ. ευρώ

Λόιντ Όστιν: Οι ΗΠΑ στέλνουν οπλικά συστήματα στην Ουκρανία ύψους 2,3 και πλέον δισ. δολαρίων

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ