Tον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Νουριέλ Ρουμπινί, γνωστός και ως «Dr Doom» για τη φρενίτιδα που επικρατεί στα χρηματιστήρια, προβλέποντας πως αυτή η επενδυτική μανία δεν θα έχει καλή κατάληξη.
«Με τα χρηματιστήρια να αγγίζουν νέα υψηλά, σε μία εποχή αυξανόμενων ανισοτήτων στα εισοδήματα και στον πλούτο, θα έπρεπε να είναι προφανές ότι η σημερινή μανία των αγορών θα τελειώσει με πόνο, αναπαράγοντας τις οικονομικές αδικίες του κραχ του 2008», έγραψε ο γνωστός οικονομολόγος σε άρθρο του στην ιστοσελίδα Project Syndicate.
Κατά την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση του 2008, εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τις δουλειές, τα σπίτια και τις οικονομίες τους. Και τώρα, ο Ρουμπινί λέει ότι οι οικονομικές πιέσεις για την ίδια ομάδα εντείνονται και πάλι με τη μορφή αυτού που λέει ότι επενδύουν σε παγίδες όπως η εφαρμογή συναλλαγών Robinhood.
«Σε εργαζόμενους που στηρίζονται σε απασχόληση τύπου ‘gig’, part time και freelance, προσφέρεται τώρα ένα σχοινί για να κρεμαστούν στο όνομα του ‘χρηματοοικονομικού εκδημοκρατισμού’», έγραψε ο Ρουμπινί. Και εξήγησε: «Εκατομμύρια έχουν ανοίξει λογαριασμούς στο Robinhood και άλλες επενδυτικές εφαρμογές, όπου μπορούν να μοχλεύσουν τις πενιχρές οικονομίες και εισοδήματά τους πολλές φορές, για να κερδοσκοπήσουν σε άχρηστες μετοχές».
Ο Ρουμπινί, μάλιστα, δεν δίστασε να αναφέρει πως η υπόθεση της GameStop είναι χαρακτηριστική, καθώς αναδεικνύει πώς μία ομάδα από «απελπισμένα, άνεργα, και καταχρεωμένα άτομα χωρίς δεξιότητες» γίνονται και πάλι θύματα εκμετάλλευσης. «Πολλοί έχουν πειστεί ότι η οικονομική επιτυχία δεν βρίσκεται στις καλές δουλειές, τη σκληρή εργασία και την υπομονετική αποταμίευση και επένδυση, αλλά σε σχήματα γρήγορου κέρδους και στοιχήματα σε ουσιαστικά άχρηστα assets όπως τα κρυπτονομίσματα (ή σκ@@@νομίσματα, όπως προτιμώ να τα αποκαλώ)», κατέληξε.
Αυτή η ομάδα των «millennial Δαυίδ» που προσπαθούν να ρίξουν τους Γολιάθ της Wall Street είναι ένα ακόμα κόλπο για να «γδάρουν» αυτούς τους ανυποψίαστους ερασιτέχνες επενδυτές, σύμφωνα με τον Dr Doom, ενώ εκτιμά πως πρόκειται για μία ακομά αναπόφευκτη επενδυτική φούσκα παρόμοια του 2008. «Μην ξεγελαστείτε, μην αυταπατάσθε. Στη Wall Street ο Δαυίδ δεν μπορεί να νικήσει τον Γολιάθ», προειδοποιεί ο Ρουμπινί.
Ποιος είναι ο «Δρ. Καταστροφή»
Οι προβλέψεις του είναι εφιαλτικές, αλλά βγαίνουν πάντα αληθινές – όπως εκείνη, η πιο γνωστή, για την παγκόσμια οικονομία, το 2006. Ο διάσημος οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί είχε προφητεύσει την κρίση του 2008 δυο χρόνια πριν, αλλά είχε προειδοποιήσει και για μία νέα μεγάλη κρίση το 2020, από το περασμένο καλοκαίρι ακόμα, και χωρίς να ξέρει κανείς τίποτα για τον κορωνοϊό.
Γνωστός ως «Dr Doom» ή «Κασσάνδρα» για τα όσα ζοφερά διαβλέπει, ο -ιρανικής καταγωγής, γεννημένος στην Κωνσταντινούπολη το 1959 και μεγαλωμένος στην Ιταλία- Αμερικανός ακαδημαϊκός προβλέπει τώρα ότι υπάρχουν θέσεις εργασίας που δεν θα επιστρέψουν έπειτα από αυτήν την κρίση. Ακόμα κι αν η παγκόσμια οικονομία ανακάμψει φέτος, η ανάκαμψη θα είναι «αναιμική», δήλωσε και προειδοποίησε για μια «άνευ προηγουμένου» ύφεση που θα διαρκέσει μια δεκαετία. Ο οικονομολόγος προειδοποιεί, επίσης, για μια παρατεταμένη ύφεση, αλλά και αργή ανάκαμψη, λόγω της πανδημίας. Ολοι εύχονται να πέσει για μια φορά έξω σε αυτό που προβλέπει, αλλά είναι εξαιρετικά δύσκολο. Ο πρώην, ανάμεσα στα υπόλοιπα, σύμβουλος του Μπιλ Κλίντον, δεν έχει αποκτήσει άδικα το προσωνύμιό του…
Βέβαια, ουδείς μπορεί να ξεχάσει πως ο «προφήτης της κρίσης», στη διάρκεια του Παγκοσμίου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, το 2012, είχε προβλέψει ότι «η Ελλάδα θα αποχωρήσει από το ευρώ μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες». Τελικά, το Grexit -ευτυχώς- δεν συνέβη, αλλά ποιος μπορεί να αμφισβητήσει τον… «Δρ. Συμφορά»;
Σε κάθε περίπτωση, το «Dr. Doom» θα συνεχίσει να τον ακολουθεί παντού, αφού του το «κόλλησαν» για πάντα οι μεγαλύτερες οικονομικές εφημερίδες του πλανήτη όπως η «Wall Steet Journal» και οι «Financial Τimes». Αντίστοιχα, σύμφωνα με τους «Νew Υork Τimes» είχε τη φήμη «πεσιμιστή» πολύ πριν από την πρόβλεψη που τον έκανε παγκοσμίως γνωστό και του χάρισε μόνιμη θέση στην πινακοθήκη των κεντρικών προσώπων της κρίσης τα οποία θα μνημονεύουν οι ιστορικοί του μέλλοντος.
Διαβάστε ακόμη:
Τι αλλάζει στον Νόμο του ΤΧΣ – «Ξεκλειδώνουν» εξελίξεις στις τράπεζες