(last update 19:58) Σε θετικό έδαφος γύρισε το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης μετά τον νέο «χρησμό» για τα επόμενα βήματα της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας, στη «μάχη» κατά του πληθωριστικού κινδύνου.
Ο επικεφαλής της Fed δήλωσε ότι ο πληθωρισμός έχει αρχίσει να υποχωρεί, προσθέτοντας ότι ο ίδιος αναμένει πως θα χρειαστεί αρκετό χρονικό διάστημα για να περιοριστεί αρκετά.
«Η διαδικασία αποπληθωρισμού, η διαδικασία μείωσης του πληθωρισμού, έχει ξεκινήσει και έχει ξεκινήσει στον τομέα των αγαθών, που είναι περίπου το ένα τέταρτο της οικονομίας μας», είπε ο Τζερόμ Πάουελ κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στην Ουάσιγκτον. «Αλλά έχει πολύ δρόμο ακόμα. Αυτά είναι τα πολύ πρώιμα στάδια», διευκρίνισε.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο βιομηχανικός Dow Jones ενισχύεται κατά 220 μονάδες ή 0,65% και διαμορφώνεται στις 34.114 μονάδες. Ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500, παράλληλα, αυξάνεται στο 1,02% και τις 4.153 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq προσθέτει 1,43%, ανεβαίνοντας στις 12.061 μονάδες.
Νωρίτερα, καταγράφηκαν αρκετές διακυμάνσεις λόγω της αναμονής της αποψινής ομιλίας του επικεφαλής της Federal Reserve, ο οποίος αναμενόταν να δώσει μια πρώτη «γεύση» για τα επόμενα βήματα της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ.
Στην προηγούμενη συνεδρίαση (1/2), η Fed προχώρησε σε αύξηση των επιτοκίων κατά μόλις 25 μονάδες βάσης (4,5% – 4,75%). Αυτή η κίνηση ερμηνεύτηκε από τις αγορές ως ένα σήμα, το οποίο μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην ολοκλήρωση του τρέχοντος κύκλου σύσφιγξης.
Ωστόσο, οι επενδυτές προσδοκούσαν μεγαλύτερη σαφήνεια από τον Πάουελ, ιδίως λαμβάνοντας υπόψη τα σχόλια ορισμένων στελεχών της κεντρικής τράπεζας, τα οποία επιμένουν στην ανάγκη νέων παρεμβάσεων έως ότου αναχαιτιστεί πλήρως ο πληθωριστικός κίνδυνος.
Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Νίιλ Κασκάρι, ο οποίος διαμήνυσε ότι η Fed δεν έχει σταματήσει αρκετά τον πληθωρισμό, ώστε να κηρύξει την οριστική νίκη. «Έχουμε δουλειά να κάνουμε ακόμη. Πρέπει να αυξήσουμε επιθετικά τα επιτόκια για να περιορίσουμε τον πληθωρισμό» επεσήμανε, μιλώντας στο CNBC.
Ας σημειωθεί ότι τα υψηλότερα επιτόκια, ναι μεν συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού, αλλά ταυτόχρονα υπονομεύουν τις προοπτικές της ανάπτυξης, «φουσκώνουν» το κόστος δανεισμού και προκαλούν εκνευρισμό στις αγορές μετοχών.
Στο μεταξύ, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τίθενται και τα εταιρικά αποτελέσματα του δ’ τριμήνου. Μέχρι στιγμής, το 50% των εταιρειών του S&P 500 έχει ανακοινώσει οικονομικά μεγέθη, με το 69% να παρουσιάζει επιδόσεις καλύτερες των εκτιμώμενων.
Διαβάστε επίσης
Spider: Πώς οδηγήθηκε στην κατάρρευση – Ξανά στο σφυρί το εργοστασιακό συγκρότημα