search icon

Αγορές

Νευρικότητα στα χρηματιστήρια – Η πολιτική αβεβαιότητα επιστρέφει με οδηγό την Ιταλία (upd)

Αρνητικό γύρισμα στις αγορές - Αντιστέκεται το Μιλάνο - Χάνει επαφή με τις 800 μονάδες το ΧΑ - Άνω του 4% οι αποδόσεις στον ευρωπαϊκό Νότο - Πώς αποτιμούν οι αναλυτές το εκλογικό αποτέλεσμα

Φόβους για μια νέα οικονομική αναταραχή γεννά το εκλογικό αποτέλεσμα στη γειτονική Ιταλία, που ταράζει τα θεμέλια της ΕΕ, με την επικράτηση της δεξιάς/ακροδεξιάς, που έχει ταυτιστεί με αντιευρωπαϊκά αισθήματα.

Το χρηματιστήριο του Μιλάνο ξεκίνησε τη συνεδρίαση με ανοδική αντίδραση στο εκλογικό αποτέλεσμα με τον FTSE MIB να ενισχύεται προς το +1,5% λίγο μετά το άνοιγμα. Στις μεσημεριανές συναλλαγές, ωστόσο, το κλίμα άλλαξε, οι ευρωαγορές γύρισαν σε αρνητικό πρόσημο, με μοναδική εξαίρεση τον ιταλικό δείκτη που συνεχίζει να αντιστέκεται (+0,16% λίγα λεπτά μετά τις 13:00).

Την ίδια ώρα, πάντως, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων του Νότου συνεχίζουν να κινούνται πάνω από το 4%, στον απόηχο των επιθέσεων από κερδοσκοπικά funds. Το ιταλικό 10ετές  σημειώνει απόδοση 4,332% ενώ άνω του 4% κινείται και η απόδοση του 15ετούς τίτλου.

Οι αγορές της Ευρώπης (αλλά και το Χρηματιστήριο Αθηνών) άνοιξαν με θετικό πρόσημο, αλλά αυτό κράτησε για  λίγο.

Ο Γενικός Δείκτης φαίνεται να χάνει τη μάχη ανάκτησης των 800 μονάδων, με τον Γενικό Δείκτη στο -1,60% και στις 785,33 μονάδες, καθώς επικρατούν οι πωλητές.

Αιτία για τη νευρικότητα στις αγορές το ότι στην οικονομική αβεβαιότητα λόγω πληθωρισμού και επαπειλούμενης ύφεσης έρχεται τώρα να προστεθεί και η πολιτική αβεβαιότητα, σε μια χώρα που είναι η τρίτη οικονομική δύναμη της Ευρώπης και ομολογουμένως μια χώρα πολύ μεγάλη για να την αφήσουν εύκολα να καταρρεύσει.

Οι ανησυχίες για τις προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης κορυφώνονται, καθώς ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός και οι κεντρικές τράπεζες βρίσκουν διέξοδο στην αύξηση των επιτοκίων για να αντιμετωπίσουν την αύξηση των τιμών.

Νωρίτερα οι αγορές στην Ασία έκλεισαν με ισχυρές απώλειες, καθώς εξακολουθεί να κυριαρχεί η αρνητική ψυχολογία που επηρεάζει τις αγορές.

Η στερλίνα έκανε βουτιά σε ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου και οι αναλυτές της δίνουν πιθανότητα 60% για απόλυτη ισοτιμία πριν το τέλος του έτους. Ο FTSE 100 άνοιξε με άνοδο ωστόσο στη συνέχεια σημείωνε μικρές απώλειες

Το ευρώ συνεχίζει τη «μάχη» του με το δολάριο, με την ισοτιμία κάτω από το 0,97 δολ.

Πώς αποτιμούν το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ιταλία οι αναλυτές

Unicredit

«Περιμένουμε μία αρκετά ήπια αντίδραση της αγοράς στα κρατικά ομόλογα της Ιταλίας βραχυπρόθεσμα, καθώς το αποτέλεσμα των εκλογών ήταν σε γενικές γραμμές αναμενόμενο», αναφέρουν οι αναλυτές της Unicredit. Παράλληλα, περιμένουν κλείσιμο των short θέσεων, εάν το επιτρέψει η αγορά, καθώς  επενδυτές μπήκαν στις εκλογές με μέτριες short θέσεις στα ιταλικά ομόλογα. Το short covering θα μπορούσε επίσης να αντανακλά τον αποκλεισμό του σεναρίου μίας σαρωτικής νίκης του συνασπισμού της δεξιάς, σημειώνουν.

Οι προκλήσεις πάντως παραμένουν μεσοπρόθεσμα κυρίως για τη δημοσιονομική πολιτική που θα ακολουθήσει ο συνασπισμός της Μελόνι και τις σχέσεις της Ιταλίας με την Ε.Ε. Ακόμα ένα σημαντικό ζήτημα για τους επενδυτές είναι το πώς θα διαμορφωθούν οι ισορροπίες δυνάμεων ανάμεσα στα τρία κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού και τι σημαίνει αυτό.

Και η Unicredit, όπως και αναλυτές σε δημοσκόπηση του Bloomberg, εξακολουθεί να περιμένει ότι το spread του ιταλικού 10ετούς έναντι του αντίστοιχου bund θα κλείσει προς τις 250 μονάδες βάσης έως το τέλος του έτους. Μία καλύτερη πρώτη εκτίμηση των δράσεων της νέας κυβέρνησης θα μπορεί να γίνει στο πρώτο μέρος του 2023, σημειώνουν οι αναλυτές.

Capital Economics

Δεν αποτελεί άμεσο κίνδυνο για τις αγορές ομολόγων, η ευρέως αναμενόμενη νίκη του δεξιού συνασπισμού στις γενικές εκλογές της Ιταλίας εκτιμά η Capital Economics. Ωστόσο, το γεγονός ότι η χώρα θα κυβερνάται από μια ομάδα ιστορικά ευρωσκεπτικιστών κομμάτων υπό μια αδοκίμαστη ηγεσία αυξάνει τον κίνδυνο απώλειας της εμπιστοσύνης στα δημόσια οικονομικά της Ιταλίας στο μέλλον.

Όπως αναφέρει, μόλις η νέα κυβέρνηση αναλάβει τα καθήκοντά της, είναι πιθανό να τηρήσει, τουλάχιστον αρχικά, τους δημοσιονομικούς στόχους της ΕΕ και να αποφύγει μεγάλες συγκρούσεις με τα θεσμικά όργανα της ΕΕ για την οικονομική πολιτική.

«Ωστόσο, υπάρχουν τουλάχιστον τρεις λόγοι να πιστεύουμε ότι η εμπιστοσύνη στο ιταλικό δημόσιο χρέος θα μπορούσε να επιδεινωθεί στο μέλλον», επισημαίνει.

Πρώτον, οποιαδήποτε καθυστέρηση στην ψήφιση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την πρόσβαση της Ιταλίας στα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης.

Δεύτερον, η κυβέρνηση θα μπορούσε να χαλαρώσει σημαντικά τη δημοσιονομική πολιτική ή/και να υιοθετήσει πιο ευρωσκεπτικιστική ρητορική.

Τρίτον, ο συνασπισμός θα μπορούσε να αποδειχθεί ασταθής, καθώς υπήρξαν ήδη μεγάλες διαφορές απόψεων μεταξύ των κομμάτων κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

Βarclays

H βρετανική Barclays επισημαίνει  ότι η  ιστορία δείχνει ότι μπορεί να χρειαστεί τουλάχιστον ένας μήνας για να σχηματιστεί κυβέρνηση, ακόμη και σε ένα γρήγορο σενάριο. Το Κοινοβούλιο θα σχηματιστεί στις 13 Οκτωβρίου, το οποίο θα σηματοδοτήσει την έναρξη της διαδικασίας σχηματισμού κυβέρνησης που μπορεί να διαρκέσουν περίπου 10 ημέρες, εάν όλα εξελιχθούν ομαλά.

Βραχυπρόθεσμα, η βρετανική τράπεζα πιστεύει ότι οι κίνδυνοι εντάσεων είναι μέτριοι, αλλά θα μπορούσαν να ενταθούν μεσοπρόθεσμα, καθώς αναμένεται ότι μια κεντροδεξιά κυβέρνηση θα επιφέρει χαλαρότερη δημοσιονομική στάση και μεγαλύτερο κίνδυνο τριβών με την ΕΕ.

Citigroup

Η πρώτη βασική απόφαση της Μελόνι θα είναι ο διορισμός του υπουργού Οικονομικών, με μια φιλοευρωπαϊκή, δημοσιονομικά προσεκτική προσωπικότητα να φαίνεται μια πιθανή επιλογή προς το παρόν, σημειώνει η Citigroup. «Δεν αναμένουμε άμεση ώθηση για σημαντική δημοσιονομική χαλάρωση, αλλά βλέπουμε μεσοπρόθεσμα κινδύνους ότι η πολιτική ατζέντα της δεξιάς θα συγκρουστεί με τους στόχους της ΕΕ», αναφέρει η αμερικάνικη τράπεζα.

Διαβάστε ακόμη:

Πασκουαριέλο – Goldman Sachs: Οι μετοχές είναι «αιχμάλωτες» της αυστηρής νομισματικής πολιτικής (διαγράμματα)

Γιώργος Γλου: Ξανά στο σφυρί και με «σκόντο» η βίλα στην Καστέλα

Στουρνάρας στο συνέδριο του Economist: Αύξηση του ΑΕΠ κατά 6% το 2022

 

 

Exit mobile version