(Τελευταία ενημέρωση – 13:56)

Με το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στο εξωτερικό συντονίζεται σήμερα (13/6) το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο επανέρχεται στις απώλειες παρά την αρχική προσπάθεια ανόδου. Οι 1.450 μονάδες αποδείχθηκαν εύθραυστο όριο, ενώ οι τράπεζες είναι εκείνες που δέχονται τις ισχυρότερες πιέσεις στο ταμπλό.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά -0,53% και διαπραγματεύεται στις 1.443,57 μονάδες, με το υψηλό ημέρας να εντοπίζεται στις 1.457,35 μονάδες και το χαμηλό ημέρας στις 1.442,53 μονάδες. Η συνεδρίαση ξεκίνησε με τους αγοραστές στο προσκήνιο, ωστόσο το σκηνικό άλλαξε αφότου συμπληρώθηκε η πρώτη ώρα των συναλλαγών.

Αρνητική πρωταγωνίστρια η Εθνική Τράπεζα, με απώλειες που «αγγίζουν» το -2%. Ακολουθούν η Πειραιώς, η Coca Cola και η Metlen με πτώση άνω του -1%, ενώ αντίσταση κρατά ο ΟΠΑΠ, με τα κέρδη του να φτάνουν το +1,7%.

Παρά τις σημερινές πιέσεις, τα θεμελιώδη μεγέθη της ελληνικής οικονομίας συνεχίζουν να αποτελούν θετικό καταλύτη για την εγχώρια αγορά. Σε αυτό το πλαίσιο, γίνεται ευπρόσδεκτη από την επενδυτική κοινότητα η πρόθεση της κυβέρνησης να αποπληρώσει δάνεια συνολικού ύψους 8 δισ. ευρώ νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα, όπως δήλωσε στο Bloomberg ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε εγρήγορση είναι οι επενδυτές όσον αφορά το «κομμάτι» των επιχειρηματικών συμφωνιών, τόσο για deals που «κλείδωσαν» (εξαγορά της Ηλέκτωρ από τη Motor Oil), όσο και για εκείνα που κυοφορούνται (πώληση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή). Για σήμερα είναι προγραμματισμένες οι γενικές συνελεύσεις της ΕΧΑΕ, της Quest Holdings και της Dimand. Στην περίπτωση της ΕΧΑΕ, οι μέτοχοι πρόκειται να εγκρίνουν, μεταξύ άλλων, τη διανομή μερίσματος 0,24 ευρώ ανά μετοχή.

Η προσοχή παραμένει στραμμένη στο εξωτερικό και ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Federal Reserve να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στο εύρος μεταξύ 5,25% και 5,50%. Η κεντρική τράπεζα έκανε λόγο για μόλις μία μείωση επιτοκίων φέτος, αλλά ενίσχυσε το outlook για τις περικοπές του 2025, οι οποίες προβλέπεται ότι θα είναι τέσσερις, αντί για τρεις που έλεγε προηγουμένως η Fed. Ενθαρρυντικό σημάδι η επιβράδυνση του πληθωρισμού στο 3,3% τον Μάιο, από 3,4% ένα μήνα νωρίτερα.

Απώλειες άνω του -1% για τις τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης ηγείται της σημερινής πτώσης, υποχωρώντας κατά -1% στις 1.287,68 μονάδες. Ο FTSE 25 (υψηλής κεφαλαιοποίησης) καταγράφει απώλειες -0,54% στις 3.508,14 μονάδες και ο Mid Cap (μεσαίας κεφαλαιοποίησης) χάνει -0,38% στις 2.302,21 μονάδες.

Στα 33,267 εκατ. ευρώ διαμορφώνεται η συναλλακτική δραστηριότητα, με την αξία των πακέτων να «αγγίζει» τα 8,111 εκατ. ευρώ. Τζίρο άνω των 4 εκατ. ευρώ κάνουν η Eurobank και η ΕΤΕ. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς ανέρχεται στα 100,322 δισ. ευρώ. Στο «κόκκινο» 61 μετοχές, έναντι 29 που ενισχύονται και 16 που παραμένουν χωρίς μεταβολή.

Στις συστημικές τράπεζες, η Εθνική «προσγειώνεται» κατά -1,93% στα 8,018 ευρώ και ακολουθούν η Πειραιώς (-1,20% στα 3,774 ευρώ), η Alpha Bank (-0,19% στο 1,615 ευρώ) και η Eurobank (-0,05% στα 2,156 ευρώ).

Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, η Coca Cola και η Metlen υποχωρούν περισσότερο από -1%, με την πρώτη να επιστρέφει κάτω από τα 32 ευρώ. Κοντά στο -1% οι απώλειες για την Viohalco. Στον αντίποδα, ο ΟΠΑΠ ενισχύεται κατά +1,7% και προσεγγίζει τα 15 ευρώ. Άνω του +1% τα κέρδη για την ΕΥΔΑΠ. Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, πτώση άνω του -1% παρουσιάζουν η Ideal, η Intrakat και η Κρι Κρι. Από την άλλη πλευρά, η Τεχνική Ολυμπιακή ενισχύεται κατά +1,5%.

Θετικό το πρόσημο του Ιουνίου – Ποιες μετοχές ξεχωρίζουν

Το Χρηματιστήριο κράτησε μεν αποστάσεις από τους κλυδωνισμούς των ευρωεκλογών, κράτησε όμως και από την αντίδραση που έβγαλαν οι διεθνείς αγορές στη συνέχεια. Την Τετάρτη κινήθηκε σε «ρηχά νερά» και πέριξ των 1.450 μονάδων. Ενισχύεται κατά +1,35% εντός του Ιουνίου και κατά +12,23% φέτος. Αντίστοιχα, οι τράπεζες σημειώνουν κέρδη +4,82% τον Ιούνιο και +22,60% το 2024.

Επιστροφή πάνω από τα 32 ευρώ για την Coca Cola, με διήμερο ράλι +1,58%. Έκλεισε χθες στα 32,08 ευρώ, το υψηλό έτους (κλείσιμο) εντοπίζεται στα 32,76 ευρώ και το αντίστοιχο ενδοσυνεδριακό υψηλό στα 33 ευρώ. Στο +21,42% η φετινή επίδοση της μετοχής. Μία «ανάσα» από τα 12 δισ. ευρώ η κεφαλαιοποίηση (11,971 δισ. ευρώ).

Κοντά στο πολυετές υψηλό των 2,164 ευρώ βρέθηκε χθες η Eurobank, φτάνοντας ενδοσυνεδριακά έως και τα 2,192 ευρώ. Τελικά έκλεισε στα 2,157 ευρώ, με την κεφαλαιοποίηση της τράπεζας να υπερβαίνει εκ νέου τα 8 δισ. ευρώ. «Εκτοξεύεται» κατά +33,98% μέσα στο 2024 και επόμενος στόχος είναι η κατάκτηση των 2,2 ευρώ, για πρώτη φορά από το Νοέμβριο του 2015.

Δεν συντονίστηκε η Εθνική με τις υπόλοιπες συστημικές τράπεζες, καθώς έχασε -1,4%, καταγράφοντας από τις μεγαλύτερες απώλειες όσον αφορά τις μετοχές με «βάρος» στο ταμπλό. Επιβαρυντικά λειτούργησε η παράταση, η οποία προαναγγέλθηκε για το placement του 18% που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στην ΕΤΕ. Αν και το αρχικό πλάνο προέβλεπε ότι η διάθεση θα γινόταν εντός του καλοκαιριού, η διαδικασία μετατίθεται τελικά για το φθινόπωρο, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο Bloomberg ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Στον απόηχο αυτής της εξέλιξης, οι πωλητές έσπευσαν στη μετοχή, «ρίχνοντάς» την στα 8,176 ευρώ. Κερδίζει +29,98% φέτος και αποτιμάται στα 7,478 δισ. ευρώ.

Μετατόπιση των κεφαλαίων από την Cenergy Holdings προς τις «συγγενικές» Viohalco και ElvalHalcor παρατηρήθηκε στη συνεδρίαση της Τετάρτης. Η πρώτη διόρθωσε κατά -2,4%, προερχόμενη από κλείσιμο σε ιστορικό υψηλό. Οι άλλες δύο μετοχές κατέγραφαν πολυήμερα πτωτικά σερί και χθες επανήλθαν στα κέρδη με εμφατικό τρόπο. «Απλά κάποιοι πούλησαν τα κέρδη τους στην Cenergy και αγόρασαν τις άλλες μετοχές του Ομίλου Βιοχάλκο», αναφέρει χαρακτηριστικά η στήλη dark room.

Νέες πιέσεις δέχθηκε η Motor Oil, λόγω του deal που «σφράγισε» για την εξαγορά της Ηλέκτωρ, και οπισθοχώρησε χθες κατά -1,55% στα 25,36 ευρώ. Πρόκειται για το χειρότερο κλείσιμο από την 1η Φεβρουαρίου και τα 25,14 ευρώ. Το χαμηλό 4μήνου συνοδεύθηκε από τζίρο της τάξης του 4,75 εκατ. ευρώ, δείχνοντας την μαζικότητα των πωλήσεων. Ο τίτλος απομακρύνεται περαιτέρω από το ιστορικό υψηλό των 28,56 ευρώ και η φετινή του άνοδος έχει περιοριστεί στο +6,73%. Η κεφαλαιοποίηση του ομίλου ανέρχεται στα 2,81 δισ. ευρώ.

Σε νέο υψηλό 11μήνου η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, η οποία έκλεισε χθες στα 18,92 ευρώ, «αγγίζοντας» μέσα στη συνεδρίαση τα 19 ευρώ. Πρόκειται για τα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές Ιουλίου 2023, όταν η μετοχή διαπραγματευόταν ακόμη και στα 20 ευρώ. Στα 2,234 δισ. ευρώ η κεφαλαιοποίηση, με τα φετινά της κέρδη στο +18,99%. Οι αγοραστές στηρίζουν την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή πριν την επίσημη ανακοίνωση της πώλησής της στην Masdar, στο πλαίσιο του «buy the rumour, sell the news». Οπότε δεν αποκλείεται μία απότομη διόρθωση όταν «κλειδώσει» το deal.

Τριήμερο σωρευτικών απωλειών -4,15% για την Jumbo, η οποία βρέθηκε στα 26,16 ευρώ, στα χθεσινά χαμηλά ημέρας. Η μετοχή έχει να δει επίπεδα υπό των 26 ευρώ από τα μέσα του περασμένου Απριλίου. Ενισχύεται κατά +4,7% εντός του 2024 και κατέχει τη 10η θέση στον πίνακα των αποτιμήσεων (3,578 δισ. ευρώ).

Συνέχισε για δεύτερη μέρα σε πτωτικό τέμπο ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (ΔΑΑ), κλείνοντας στα 8,154 ευρώ. Με αυτό τον τρόπο ισοφάρισε το αρνητικό ρεκόρ του από τότε που εισήχθη στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Ενδοσυνεδριακό χαμηλό αποτελούν τα 8,12 ευρώ. Στα 2,446 δισ. ευρώ η κεφαλαιοποίηση. Ο τίτλος διολισθαίνει κατά -10,98% σε σύγκριση με τα 9,16 ευρώ της πρώτης ημέρας διαπραγμάτευσης στο ταμπλό (7 Φεβρουαρίου).

Απότομη πτώση σχεδόν -3% χθες για την Intracom Holdings. Έκλεισε σε χαμηλό διμήνου, καθώς «έπεσε» κάτω από τα 3,5 ευρώ για πρώτη φορά από τα τέλη του περασμένου Απριλίου. Στο +2,2% συρρικνώθηκαν τα κέρδη εντός του 2024, ενώ η χρηματιστηριακή αξία της εισηγμένης διαμορφώνεται στα 290,928 εκατ. ευρώ. Χαμηλό δύο μηνών και για την Intrakat, η οποία «ακροβατεί» λίγο πάνω από τα 5 ευρώ. Στο +10,5% τα κέρδη της φέτος, στα 810,646 εκατ. ευρώ η κεφαλαιοποίησή της.

Με «όχημα» την ενίσχυση της ρευστότητάς της, η Quality & Reliability κατέγραψε «άλμα» +12,28% την Τετάρτη και έκλεισε στο 1,28 ευρώ. Η είσοδος εφοπλιστικών κεφαλαίων έχει φέρει «εκρηκτική» άνοδο για τη μετοχή. Η επαναληπτική ΓΣ της Q&R ήταν προγραμματισμένη για σήμερα, ωστόσο αναβλήθηκε εκ νέου για τις 3 Ιουλίου. Αλλάζουν, επίσης, τα σχέδια για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες του newmoney, η εισηγμένη αναμένεται τελικά να προχωρήσει σε έκδοση ομολογιακού δανείου.

Ράλι στην Wall Street – Διόρθωση στις ευρωαγορές

Με νέα ρεκόρ υποδέχθηκε η Wall Street την επιβράδυνση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ. Επιπλέον, δείχνει πως απέκτησε «αντισώματα» στην αυστηρή ρητορική της Federal Reserve, με τους επενδυτές να έχουν προεξοφλήσει ότι θα κρατούσε αμετάβλητα τα επιτόκια. Ο S&P 500 έριξε το «φράγμα» των 5.400 μονάδων για πρώτη φορά στα χρονικά. Νέο ιστορικό υψηλό και για τον Nasdaq. Θετικό ξεκίνημα αναμένεται σήμερα στην Wall Street, όπως αποτυπώνεται στα προθεσμιακά συμβόλαια (futures) των βασικών δεικτών.

Profit taking σήμερα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μία μέρα μετά την εντυπωσιακή αντίδραση. Οι πτωτικές τάσεις γίνονται εντονότερες όσο περνά η ώρα, καθώς οι δείκτες σε Γερμανία (DAX), Γαλλία (CAC 40) και Ιταλία (FTSE MIB) διολισθαίνουν περισσότερο από -1%. Επιπλέον, οι traders «χωνεύουν» τα στοιχεία από τις ΗΠΑ για τον πληθωρισμό και τα επιτόκια. Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές, ενώ κανένας από τους κυριότερους δείκτες δεν παρουσίασε μεταβολή μεγαλύτερη του +/-1%. Στο επίκεντρο οι νέες κυρώσεις που επέβαλε η ΕΕ στην Κίνα, αλλά και τα σχέδια του Πεκίνου για αντίποινα.

Διαβάστε ακόμη

Τι σημαίνει και πώς θα γίνει η πρόωρη αποπληρωμή 8 δισ. από το πρώτο Μνημόνιο

Ιωάννης Κάπρας (Bosch): Η οικοδομή και η αυτοκίνηση “καύσιμο” για τις υψηλές οικονομικές επιδόσεις στην Ελλάδα (γράφημα)

Ακτοπλοϊκά εισιτήρια: Πόσο αυξήθηκαν σε σύγκριση με πέρυσι – Τι δείχνουν οι τιμές

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ