search icon

Αγορές

Ελεγχόμενες απώλειες με χαμηλό τζίρο στο Χρηματιστήριο Αθηνών – Υψηλά κέρδη σε επίπεδο εβδομάδας (Upd)

Κάτω από τις 860 μονάδες κινείται ο Γενικός Δείκτης - Λήξη παραγώγων, αναδιάρθρωση δεικτών και αξιολογήσεις από Moody's, DBRS εντείνουν τη νευρικότητα - Προσεκτικές κινήσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

(upd) Σε πτωτικό έδαφος για δεύτερη διαδοχική ημέρα βρίσκεται το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς η λήξη των παραγώγων, η αναδιάρθρωση των δεικτών FTSE Russell και η ετυμηγορία των οίκων Moody’s – DBRS επιτείνει τη νευρικότητα των επενδυτών, οι οποίοι έχουν στραμμένο το βλέμμα και στην Ουκρανία. Σημάδια συσσώρευσης παρουσιάζουν, παράλληλα, οι ευρωπαϊκές αγορές, κάτι που αναμφισβήτητα επηρεάζει και τη Λεωφόρο Αθηνών.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά τις 2.00 το μεσημέρι, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει ελεγχόμενη πτώση κατά 0,55% και διαμορφώνεται στις 857,39 μονάδες, χάνοντας σχεδόν πέντε μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (862,09 μονάδες), αλλά κερδίζοντας περίπου 4% σε επίπεδο εβδομάδας. Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 11 μονάδες (από 852,65 έως 863,70 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 27 εκατομμύρια ευρώ. 

Ο τραπεζικός κλάδος, επηρεασμένος από το ευρύτερο κλίμα, σημειώνει οριακές διακυμάνσεις, οι οποίες τον οδηγούν στο -0,33% και τις 601,95 μονάδες, αν και σε επίπεδο εβδομάδας αναρριχάται στο +7,6% (χωρίς να υπολογίζεται η σημερινή συνεδρίαση). Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστιάζει στη μετοχή της Πειραιώς, η οποία υποχωρεί κατά 2,2% και καθορίζεται στο 1,34 ευρώ. Κατά 0,9% μειώνεται και η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, ενώ η μετοχή της Eurobank διαπραγματεύεται στο -0,9% και το 0,99 ευρώ. Η μετοχή της Alpha Bank, τέλος, βρίσκεται κατά -0,3% και μειώνεται στο 1,05 ευρώ. Πιο αναλυτικά:  

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,61% και τις 2.064 μονάδες), η μετοχή της Motor Oil βρίσκεται στην κορυφή των επιλογών των πωλητών, καθώς διολισθαίνει κατά 3,3% και τα 13 ευρώ. Κατά 2,7% υποχωρεί και η μετοχή της ΔΕΗ, με τη μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα να ακολουθεί στο -1,5% και τη μετοχή των ΕΛΠΕ να έπεται στο -1,4%. Στον αντίποδα, στηρίγματα στον Γενικό Δείκτη προσπαθεί να παράσχει η μετοχή της Jumbo, η οποία ενισχύεται κατά περίπου 1%. Στο +0,9% αυξάνεται και μετοχή του Τιτάνα. 

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,20% και τις 1.484 μονάδες), η μετοχή της Cenergy ξεχωρίζει στο -4% και τα 3,5 ευρώ, εν μέσω της φημολογίας περί κωλύματος στο deal με τους Δανούς της Orsted. Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της Reds ενισχύεται δυναμικά στο +4,5%. Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 34 μετοχές κινούνται ανοδικά, 55 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ 13 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 62,1 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 600 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Πέμπτη. 

Εν αναμονή των εξελίξεων η αγορά

H σημερινή συνεδρίαση έχει ως κύριο χαρακτηριστικό τη μεταβλητότητα και τη νευρικότητα, καθώς η ελληνική αγορά βρίσκεται εν αναμονή μιας σειράς εξελίξεων. Σήμερα, ενδεικτικά, έληξαν τα παράγωγα της σειράς Μαρτίου, ενώ το βράδυ αναμένεται η ετυμηγορία των οίκων αξιολόγησης Moody’s και DBRS για την ελληνική οικονομία, χωρίς βέβαια να υπάρχουν προσδοκίες για μεγάλες αλλαγές. 

Την ίδια ώρα, μετά το τέλος της συνεδρίασης στη Λεωφόρο Αθηνών, θα υπάρξει αναθεώρηση των δεικτών του FTSE Russell, με τις μετοχές των Autohellas και Quest Συμμετοχών να εισέρχονται στον δείκτη Small Caps, ενώ οι μετοχές των Τράπεζα Αττικής, Ideal Συμμετοχών και Space θα ενταχθούν στον δείκτη Micro Caps. 

Όλα αυτά, εύλογα, αναμένεται να επιφέρουν μεγάλη μεταβλητότητα, η οποία εντείνεται κι από τις εξελίξεις στην Ουκρανία, καθώς η ρωσική εισβολή εξελίσσεται για 23η διαδοχική ημέρα. Την ίδια ώρα, από τις διαπραγματεύσεις Κιέβου – Μόσχας μέχρι στιγμής δεν έχει βγει λευκός καπνός, κάτι που δημιουργεί δεύτερες σκέψεις για το πόσο κοντά βρισκόμαστε στο τέλος του πολέμου. 

Και μέσα σε αυτό το κλίμα, οι τιμές του πετρελαίου έχουν επιστρέψει σε επίπεδα άνω των 100 δολαρίων, καθώς οι φόβοι για ελλείψεις στην αγορά τον Απρίλιο, ως απόρροια της εκτιμώμενης απόσυρσης περίπου 3 εκατ. ρωσικών βαρελιών, έχουν οδηγήσει το αμερικανικό αργό στα 104,83 δολάρια ανά βαρέλι και το Brent στα 108,2 δολάρια ανά βαρέλι.  

Μικρές απώλειες παρουσιάζουν, τέλος, οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 βρίσκεται στο -0,4% και τις 448 μονάδες, αν και σε επίπεδο εβδομάδας εμφανίζει τα υψηλότερα κέρδη από τον Νοέμβριο του 2020. Ο γερμανικός DAX, από την πλευρά του, υποχωρεί κατά -1,2%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 βρίσκεται στο -0,5%, ο γαλλικός CAC 40 στο -1,2% και ο ιταλικός FTSE MIB στο -0,9%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, το άνοιγμα της Wall Street προμηνύεται πτωτικό.   

Διαβάστε επίσης:
Exit mobile version