search icon

Αγορές

Νευρικές παραμένουν οι ευρωπαϊκές αγορές υπό τη σκιά της εποχής Τραμπ

Πτωτικές τάσεις στους περισσότερους ευρωπαϊκούς δείκτες - Μικρή ανάκαμψη για το πετρέλαιο σε αντίθεση με τον χρυσό που παρέμεινε υπό πίεση - Συντηρείται το ανοδικό σερί στο δολάριο που ωθεί το ευρώ στο χαμηλότερο σημείο για φέτος

Deutsche Borse

Επιφυλακτικό παραμένει το κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς η ανησυχία για τις επιπτώσεις που θα έχουν στις οικονομίες της περιοχής οι προστατευτικές πολιτικές που θέλει να εφαρμόσει ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έχουν καταλαγιάσει.

Κι αυτό παρά το γεγονός ότι τα νεότερα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ ενίσχυσαν τις προσδοκίες για τρίτη μείωση των επιτοκίων από τη Fed, τον ερχόμενο μήνα.

Έτσι, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 παρέμεινε σε τροχιά διόρθωσης με νέα κάμψη 0,13% στις 501 μονάδες και με τους περισσότερους επιμέρους κλάδους του και να κινούνται σε αρνητικό έδαφος. Τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχτηκε ο κλάδος αυτοκινήτου και ο τεχνολογικός.

Στις μεγάλες αγορές της περιοχής, ο γερμανικός DAX σημείωσε πτώση κατά 0,16% στις 19.003 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 υποχώρησε 0,14% φτάνοντας τις 7.216 μονάδες και ο FTSE 100 στο Λονδίνο ενισχύθηκε ελαφρά στο +0,06% και τις 8.030 μονάδες.

Στην περιφέρεια ο FTSE MIB στο Μιλάνο πρόσθεσε 0,30% στις 33.707 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη διαμορφώθηκε στις 11.377 μονάδες μειωμένος κατά 0,05%.

Στα μάκρο της ημέρας ξεχώρισαν τα μαντάτα από την έτερη ακτή του Ατλαντικού και την πορεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, ο οποίος αυξήθηκε εντός των προβλέψεων δημιουργώντας ένα κλίμα ανακούφισης στην αμερικανική αγορά, που ανησυχούσε για ενδεχόμενη μεγαλύτερη άνοδο.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή (CPI) διαμορφώθηκε στο 2,6% σε ετήσια βάση, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις για αύξηση του από το 2,4% το Σεπτέμβριο. Αντιστοίχως και ο δομικός δείκτης, με την εξαίρεση των τιμών ενέργειας και τροφίμων, κινήθηκε εντός προβλέψεων παραμένοντας αμετάβλητος στο 3,3% σε ετήσια βάση.

Μετά την εξέλιξη αυτή στις αγορές χρήματος της Wall Street αυξήθηκαν οι προσδοκίες των traders για τρίτη μείωση των επιτοκίων από τη Fed, στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, ωστόσο αναθεωρήθηκαν και τα… πονταρίσματα για την τροχιά της νομισματικής πολιτικής την επόμενη χρονιά. Η αιτία εντοπίζεται στον παράγοντα Τραμπ δεδομένου πως η οικονομική πολιτική που έχει δηλώσει πως θα εφαρμόσει είναι εξαιρετικά πιθανό να οδηγήσει σε εκ νέου ενίσχυση του πληθωρισμού.

Οι επιπτώσεις της πολιτικής Τραμπ εξακολουθούν, εξάλλου, να σκιάζουν και τις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς υπάρχει δικαιολογημένη ανησυχία για την επίδραση των προστατευτικών του μέτρων στις επιχειρήσεις και οικονομίες της περιοχής.

Στις αγορές των commodities, οι πετρελαϊκές τιμές ενισχύθηκαν ελαφρά παραμένοντας, ωστόσο, ουσιαστικά στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο εβδομάδων μετά και την επί τα χείρω αναθεώρηση των παγκόσμιων επιπέδων ζήτησης για το 2024 και 2025 από τον ΟΠΕΚ.

Η τιμή του Brent συμβολαίων Δεκεμβρίου ανέβηκε 0,32% στα 72,12 δολάρια και η τιμή του αμερικανικού WTI πρόσθεσε 0,32% στα 68,32 δολάρια το βαρέλι.

Ωστόσο, η πορεία των τιμών τους επόμενους μήνες θα επηρεαστεί και από την στρατηγική της νέας αμερικανικής κυβέρνησης. Ο εκτιμώμενος νέος υπουργός Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο, είναι γνωστός για την «γερακίσια» στάση του έναντι της Κίνας και του Ιράν, έτσι πιθανή σκλήρυνση της πολιτικής της Ουάσιγκτον στην εφαρμογή των κυρώσεων κατά της Τεχεράνης θα μπορούσε να στερήσει από τις διεθνείς αγορές σημαντική ποσότητα από την ιρανική πετρελαϊκή παραγωγή.

Η τιμή του χρυσού αρχικά αντέδρασε θετικά στα στοιχεία του αμερικανικού πληθωρισμού, όμως γρήγορα βρέθηκε και πάλι σε αρνητικό έδαφος στα 2.592 δολάρια την ουγγιά με πτώση 0,55%.

Θυμίζουμε πως το πολύτιμο μέταλλο κατέγραψε την πιο μεγάλη εβδομαδιαία πτώση εδώ και πάνω από πέντε μήνες στον απόηχο της νίκης Τραμπ και της επιρροής της στο δολάριο.

Στις αγορές συναλλάγματος, εξάλλου, η ανοδική πορεία του αμερικανικού νομίσματος συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό, με το δολάριο να φτάνει στο υψηλότερο επίπεδο του εδώ και πάνω από ενάμισι χρόνο.

O δείκτης δολαρίου ανέβηκε περαιτέρω κατά 0,41% στο 106,46, ξεπερνώντας το φετινό υψηλότερο κλείσιμο του στα 106,26 που κατέγραψε στις 16 Απριλίου και η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου κινήθηκε στο 1,0572 με το ευρώ να χάνει 0,49% και να φτάνει σε νέο ναδίρ για το 2024.

Διαβάστε ακόμη

AXIA: Οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές είναι η απόλυτη αγοραστική ευκαιρία στην Ευρώπη

Δεν έχει τέλος το ράλι στο bitcoin: Ξεπέρασε τα 93.000 δολάρια

Τα στοιχεία του πληθωρισμού «κλείδωσαν» νέα μείωση επιτοκίων από τη Fed – Θολό το τοπίο του 2025

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα

Exit mobile version