Υπό νέο γύρο πιέσεων τελεί το ευρώ, καθώς η κλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων στην Ουκρανία, σε συνδυασμό με την περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ωθούν τους επενδυτές στην… έξοδο κινδύνου.
Πιο συγκεκριμένα, το κοινό νόμισμα της Ευρωζώνης υποχωρεί τη Δευτέρα κατά 0,39% και διαμορφώνεται στο 0,9703 δολάριο ανά ευρώ, προσεγγίζοντας το ιστορικό χαμηλό (από το 2002) του 0,95 δολαρίου.
Η καθοδική κίνηση της Δευτέρας επέρχεται εν μέσω της αναζωπύρωσης της έντασης στην Ουκρανία, καθώς το πρωί σημειώθηκε μια σειρά εκρήξεων στο Κίεβο κι άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, πρόκειται για αντίποινα της Ρωσίας μετά την καταστροφή της γέφυρας στην Κριμαία.
Όλα αυτά, αναμφίβολα, συντελούν στην εκ νέου κλιμάκωση του πολέμου, ενώ μάλιστα οι αναλυτές δεν αποκλείουν και το σενάριο χρήσης πυρηνικών όπλων -σε μια καταστροφική εξέλιξη, εφόσον τα γεγονότα προσλάβουν αρνητική τροπή.
Την ίδια ώρα, ανησυχία επικρατεί και στο «μέτωπο» της νομισματικής πολιτικής, με τους traders να προεξοφλούν ακόμη μία mega-αύξηση επιτοκίων από τη Federal Reserve, δηλαδή την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ. Αυτό εύλογα, στηρίζει το δολάριο και ασκήσει πιέσεις στο ευρώ.
Η επόμενη συνεδρίαση των Αμερικανών τραπεζιτών είναι προγραμματισμένη για το διήμερο 1 – 2 Νοεμβρίου και, όπως όλα δείχνουν, η απόφαση θα αφορά μια νέα παρέμβαση 75 μονάδων βάσης. Ας σημειωθεί ότι το εύρος επιτοκίων βρίσκεται σήμερα στο 3% – 3,25%.
Από τις αρχές του έτους, το ευρώ χάνει τουλάχιστον 15% έναντι του αμερικανικού νομίσματος, καθώς οι πολλαπλές προκλήσεις (ενεργειακή κρίση, υψηλός πληθωρισμός, αύξηση των επιτοκίων, πιθανότητα ύφεσης) ωθούν τους επενδυτές στα ασφαλή «καταφύγια», ανάμεσα στα οποία συγκαταλέγεται και το δολάριο.
Διαβάστε επίσης
Ποιους ποδοσφαιριστές πήρε η… μπάλα των πλειστηριασμών
Άρχισε η χρυσή εποχή για τα LNG Carriers – Το top 10 των Ελλήνων εφοπλιστών