Το ράλι του χρυσού συνεχίζεται με τις τιμές να φτάνουν σε ιστορικό υψηλό με περαιτέρω δυνητική δυναμική, καθώς οι κεντρικές τράπεζες συνεχίζουν να αγοράζουν ράβδους του πολύτιμου μετάλλου.
Οι τιμές θα μπορούσαν να ανέλθουν στα 2.300 δολάρια/ουγγιά το β’ εξάμηνο του 2024, ιδίως δεδομένης της πιθανότητας μείωσης των επιτοκίων της Fed, όπως δήλωσε στο CNBC το στέλεχος της Citi, Ακάς Ντόσι.
Οι τιμές του χρυσού τείνουν να έχουν αντίστροφη σχέση με τα επιτόκια. Καθώς τα επιτόκια υποχωρούν, ο χρυσός γίνεται πιο ελκυστικός σε σύγκριση με τα περιουσιακά στοιχεία όπως τα ομόλογα.
Η Macquarie, από την πλευρά της, προβλέπει κι αυτή ότι οι τιμές του χρυσού θα σημειώσουν νέα υψηλά κατά το β’ εξάμηνο του έτους. Αν και αναγνώρισαν ότι οι φυσικές αγορές χρυσού έχουν δώσει ώθηση στις τιμές, οι στρατηγικοί αναλυτές της εταιρείας απέδωσαν την πρόσφατη άνοδο των τιμών σε «σημαντικές αγορές προθεσμιακών συμβολαίων».
«Οι κεντρικές τράπεζες, οι οποίες έχουν αγοράσει ιστορικές ποσότητες χρυσού τα τελευταία δύο χρόνια, συνεχίζουν να είναι ισχυροί αγοραστές και το 2024», δήλωσε το στέλεχος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού (WGC), Σαοκάι Φαν.
Τα υψηλότερα επιτόκια τείνουν να περιορίζουν την ελκυστικότητα του χρυσού σε σύγκριση με τα ομόλογα, καθώς το ισχυρότερο δολάριο αυξάνει την τιμή των ράβδων σε δολάρια για τους αγοραστές οι οποίοι χρησιμοποιούν ξένο συνάλλαγμα.
Η ισχυρή ζήτηση για χρυσό τροφοδοτείται επίσης από την ελκυστικότητά του ως ασφαλές περιουσιακό στοιχείο εν μέσω γεωπολιτικής αβεβαιότητας.
Ο ρόλος της PBOC
Η Κίνα αποτελεί τον κύριο κινητήριο μοχλό τόσο για την καταναλωτική ζήτηση όσο και για τις αγορές χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες.
Μεταξύ των κεντρικών τραπεζών, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBOC) ήταν ο μεγαλύτερος αγοραστής χρυσού το 2023. Η αδύναμη οικονομία της Κίνας και ο περιδινισμένος σε κρίση τομέας των ακινήτων της οδήγησαν επίσης περισσότερους επενδυτές προς το ασφαλές περιουσιακό στοιχείο, με τις ατομικές επενδύσεις σε χρυσό να παραμένουν ισχυρές, όπως δήλωσε το WGC.
Η κεντρική τράπεζα της Πολωνίας κατέλαβε τη δεύτερη θέση στην κατάταξη, αγοράζοντας 130 τόνους χρυσού το 2023. Σημειωτέον πως το 2021, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Πολωνίας, Άνταμ Γκλαπίνσκι, είχε ανακοινώσει σχέδια για την αγορά 100 τόνων χρυσού σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την οικονομική ασφάλεια της χώρας.
Η Σιγκαπούρη κατέγραψε τις τρίτες υψηλότερες καθαρές αγορές χρυσού το 2023, λόγω των αγορών της Νομισματικής Αρχής της Σιγκαπούρης (MAS), η οποία αγόρασε 76,51 τόνους του πολύτιμου μετάλλου.
Αγορές λιανικής
Η αύξηση στις τιμές του χρυσού προκλήθηκε επίσης από τις αγορές λιανικής πώλησης κοσμημάτων, ράβδων και κερμάτων.
Εκτός του ότι η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας προχώρησε στις μεγαλύτερες αγορές χρυσού μεταξύ των κεντρικών τραπεζών, η χώρα κατέγραψε επίσης το υψηλότερο ποσό λιανικών αγορών χρυσού.
«Σε επίπεδο λιανικών καταναλωτών, η Κίνα αποτέλεσε σημαντικό παράγοντα της ισχυρής ζήτησης για χρυσό πέρυσι, καθώς οι Κινέζοι στράφηκαν προς το πολύτιμο μέταλλο για να διαφοροποιηθούν από άλλες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων», δήλωσε ο Φαν.
Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού, η Κίνα ξεπέρασε την Ινδία και κατέλαβε τη θέση του μεγαλύτερου αγοραστή χρυσών κοσμημάτων στον κόσμο το 2023. Οι Κινέζοι καταναλωτές αγόρασαν 603 τόνους χρυσών κοσμημάτων πέρυσι, αύξηση της τάξης του 10% από το 2022.
Παράλληλα, η καταναλωτική ζήτηση για χρυσό στην Ινδία είναι επίσης μία από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της «γαμήλιας περιόδου» στη χώρα, η οποία διαρκεί συνήθως από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο και μεταξύ του Ιανουαρίου και του Μαρτίου.
Ενώ η ζήτηση κοσμημάτων της Ινδίας θα συνεχίσει να είναι σημαντική, η αυξημένη τιμή του χρυσού θα μπορούσε να πλήξει την αγορά, όπως δήλωσε το WGC. Η ζήτηση των Ινδών για χρυσά κοσμήματα υποχώρησε κατά 6% σε 562,3 τόνους το 2023 σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.
Πάραυτα, οι επενδύσεις σε ράβδους και νομίσματα χρυσού αυξήθηκαν κατά 7% σε ετήσια βάση. Η ζήτηση χρυσού από την κεντρική τράπεζα της χώρας συνεχίζει επίσης να είναι ισχυρή, με την Κεντρική Τράπεζα της Ινδίας να έχει προχωρήσει σε αγορά 8,7 τόνων χρυσού τον Ιανουάριο, σηματοδοτώντας την μηνιαίο ρεκόρ αγορών από τον Ιούλιο του 2022.
Εκτός από την Κίνα και την Ινδία, η περσινή ζήτηση χρυσού στην Τουρκία ήταν σχεδόν διπλάσια από εκείνη του 2022.
Ο αδυσώπητος πληθωρισμός, οι περιορισμένες διαθέσιμες εναλλακτικές επενδύσεις και η εγχώρια πολιτική αβεβαιότητα κατά τη διάρκεια των περσινών προεδρικών εκλογών οδήγησαν σε αύξηση της ζήτησης στη χώρα.
Σημειωτέον πως ο τουρκικός πληθωρισμός κυμαίνεται κοντά στο 67,07%, ενώ η τουρκική λίρα έχασε το 40% της αξίας της έναντι του δολαρίου το τελευταίο έτος και σήμερα διαπραγματεύεται σε χαμηλό ρεκόρ έναντι του αμερικανικού νομίσματος.
Διαβάστε ακόμη
Ποια σπίτια και σε ποιες περιοχές πωλούνται πιο γρήγορα στην Αθήνα (γράφημα)
Γιατί οι Πορτογάλοι της BA έριξαν “λευκή πετσέτα” κλείνοντας το εργοστάσιο της πρώην Γιούλα
ΑΑΔΕ: Ποιους θα ελέγξει «κατά προτεραιότητα» το 2024
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ