Νέο αρνητικό γύρισμα έκανε το ελληνικό χρηματιστήριο, έπειτα από ανάλογη κίνηση στο τέλος της περασμένης εβδομάδας. Την αρχική άνοδο στην περιοχή των 1.440 μονάδων διαδέχθηκε η αλλαγή κατεύθυνσης από πλευράς επενδυτών, με την Αθήνα να μη συγχρονίζεται τελικά με το θετικό κλίμα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Ωστόσο, οι απώλειες δεν προκάλεσαν ανησυχία, καθώς διατηρήθηκε ακέραιο το σημείο στήριξης των 1.430 μονάδων.
Ειδικότερα, στη συνεδρίαση της Τρίτης (27/8) ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 5,22 μονάδες ή -0,36% και έκλεισε στις 1.432,46 μονάδες, κοντά στο χαμηλό ημέρας των 1.432,31 μονάδων. Το υψηλό ημέρας εντοπίστηκε στις 1.447,64 μονάδες. Νευρικότητα και επιλεκτικό trading όρισαν τη σημερινή εικόνα στην αγορά, όπου διαγράφηκαν τα αρχικά κέρδη. Πάντως, ο ΓΔ κρατά αποστάσεις από το σημείο στήριξης των 1.400 μονάδων, καθώς και από τον κινητό μέσο όρο (ΚΜΟ) των 1.386 μονάδων, ένα όριο το οποίο κλονίστηκε στις αρχές του τρέχοντος Αυγούστου.
Το ευμετάβλητο σκηνικό γίνεται επίσης αντιληπτό από το γεγονός ότι ο ΓΔ κινήθηκε σε ένα εύρος τιμών μεγαλύτερο από τα αντίστοιχα που είδαμε τις τελευταίες ημέρες. Ήπιες οι διακυμάνσεις στο ταμπλό, καθώς ελάχιστες ήταν οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης που κατέγραψαν ισχυρές μεταβολές. Σταθερά καθηλωμένος ο τζίρος, σε επίπεδα πολύ κάτω από τα 100 εκατ. ευρώ.
Οι αρνητικοί πρωταγωνιστές
Σε επιλεκτικές τοποθετήσεις περιορίστηκαν οι πωλητές στο Χ.Α. με αποτέλεσμα οι βασικοί δείκτες να κλείσουν σε ήπια πτωτικό έδαφος. Οι τράπεζες έχασαν -0,16% στις 1.281,75 μονάδες, ο FTSE 25 (υψηλής κεφαλαιοποίησης) υποχώρησε κατά -0,37% στις 3.491,09 μονάδες και ο Mid Cap (μεσαίας κεφαλαιοποίησης) κινήθηκε χαμηλότερα κατά -0,46% στις 2.281,47 μονάδες. «Βουτιά» -1,28% κατέγραψε ο βιομηχανικός FTSE IN, ο οποίος έκλεισε στις 6.476,96 μονάδες.
Σε μόλις 67,905 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε ο ημερήσιος τζίρος, εκ των οποίων το 1,016 εκατ. ευρώ ήταν πακέτα. Συναλλαγές 11,129 εκατ. ευρώ έκανε η Motor Oil και ακολούθησε η Εθνική στα 7,542 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς ανέρχεται στα 99,293 δισ. ευρώ. Στο ταμπλό, 65 τίτλοι έκλεισαν στο «κόκκινο», 42 ενισχύθηκαν και 15 έμειναν αμετάβλητοι.
Στις συστημικές τράπεζες, αρνητική πρωταγωνίστρια ήταν η Πειραιώς με απώλειες -1,82% στα 3,88 ευρώ, ενώ η Alpha Bank υποχώρησε κατά -0,25% στο 1,59 ευρώ. Από την άλλη πλευρά, η Eurobank κινήθηκε ανοδικά κατά +0,72% στα 2,1 ευρώ και η Εθνική κέρδισε +0,07% στα 8,02 ευρώ.
Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, η Cenergy Holdings διόρθωσε κατά -3,32% στα 9,61 ευρώ και απομακρύνθηκε από τα 10 ευρώ, που οδηγούν σε νέα ιστορικά υψηλά για τη μετοχή. Με εξίσου ισχυρή πτώση έκλεισαν η Viohalco (-2,38% στα 5,75 ευρώ) και η Titan (-2,29% στα 32 ευρώ). Κατά τουλάχιστον -1% υποχώρησαν η ΔΕΗ (-1,87% στα 11,52 ευρώ), η Autohellas (-1,4% στα 11,24 ευρώ), η Metlen (-1,26% στα 34,48 ευρώ), η Σαράντης (-1,18% στα 10,06 ευρώ) και ο ΟΤΕ (-1% στα 14,84 ευρώ). Αντίθετα, η Coca Cola ενισχύθηκε κατά +1,39% στα 32,08 ευρώ.
Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, η Intrakat κατέγραψε «βουτιά» -2,74% και έκλεισε στα 4,97 ευρώ. Απώλειες -1% και άνω σημείωσαν η Dimand (-1,75% στα 9,52 ευρώ), η Austriacard Holdings (-1,53% στα 5,81 ευρώ), η Intralot (-1,52% στο 1,17 ευρώ), ο ΟΛΠ (-1,51% στα 26,15 ευρώ), η Quest Συμμετοχών (-1,32% στα 5,22 ευρώ), η ΕΧΑΕ (-1,08% στα 4,6 ευρώ) και η ΑΒΑΞ (-1% στο 1,39 ευρώ). Στον αντίποδα, η Optima Bank «απέδρασε» με κέρδη +1,3% στα 12,5 ευρώ.
Η εικόνα στην εγχώρια αγορά
Η Λεωφόρος Αθηνών διανύει το δεύτερο μισό του Αυγούστου παραμένοντας «εγκλωβισμένη» στην περιοχή των 1.425-1.440 μονάδων. Η σταθερότητα στα παραπάνω επίπεδα έρχεται στον απόηχο των έντονων διακυμάνσεων που παρατηρήθηκαν στις αρχές του μήνα, λόγω του παγκόσμιου sell off τη «Μαύρη Δευτέρα» (5 Αυγούστου), όπου ο ΓΔ είχε «βυθιστεί» στις 1.340 μονάδες.
Η ανάκαμψη ήταν ταχεία, αλλά όχι καθολική, με τις 1.470 μονάδες του Ιουλίου να μοιάζουν προς το παρόν δυσπρόσιτες. Στις 1.460 μονάδες εντοπίζεται το επόμενο σημείο αντίστασης και στις 1.420 μονάδες το αντίστοιχο της στήριξης. Ζητούμενο η ενεργοποίηση των επενδυτών με αύξηση του τζίρου σε επίπεδα άνω των 100 εκατ. ευρώ, ενόψει του γεμάτου από εξελίξεις Σεπτεμβρίου.
Με το βλέμμα περισσότερο στο εξωτερικό, καθώς οι traders στέκονται στα στοιχεία για τον αμερικανικό πληθωρισμό και στα αποτελέσματα της Nvidia. Επιπλέον, παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις αναφορικά με τις γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή. Σύμφωνα με αναλυτές, επικρατέστερο σενάριο είναι η συσσώρευση γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα, καθώς οι επενδυτές θα τηρήσουν στάση αναμονής ενόψει των επερχόμενων αποτελεσμάτων.
Η Cenergy Holdings ανακοινώνει οικονομικά αποτελέσματα β’ τριμήνου και α’ εξαμήνου αμέσως μετά τη λήξη της σημερινής χρηματιστηριακής συνεδρίασης, με τους αναλυτές να κάνουν λόγο για ισχυρή ενίσχυση της λειτουργικής κερδοφορίας. Παράλληλα, η ΕΥΑΘ «έκοψε» μέρισμα 0,0276 ευρώ ανά μετοχή (καθαρό ποσό 0,02622 ευρώ).
Κρίσιμη είναι η αυριανή ημέρα για τη Motor Oil καθώς ανακοινώνει αποτελέσματα εξαμήνου, με την αγορά να περιμένει εντυπωσιακή αύξηση της κερδοφορίας. Την Πέμπτη (29/8) είναι η σειρά του έτερου διυλιστηρίου, δηλαδή της HELLENiQ ENERGY, να ανακοινώσει τις οικονομικές του επιδόσεις, όπως και της Austriacard Holdings. Μεταξύ άλλων, οι επενδυτές θα επικεντρωθούν στις επιπτώσεις από το πρόσφατο «χαράτσι» στα υπερκέρδη των διυλιστηρίων.
Στο καλεντάρι των αποτελεσμάτων, την επόμενη εβδομάδα θα προβούν σε ανακοινώσεις η Σαράντης (2 Σεπτεμβρίου), ο ΟΠΑΠ, η Trade Estates (αμφότερες 3 Σεπτεμβρίου) και η Quest Group (4 Σεπτεμβρίου). Χωρίς το δικαίωμα στην επιστροφή κεφαλαίου, ύψους 0,25 ευρώ ανά μετοχή, θα διαπραγματεύεται την Τετάρτη (28/8) η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ενώ η πληρωμή θα ξεκινήσει την Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου. Την Πέμπτη (29/8) είναι η σειρά της Real Consulting να «κόψει» μέρισμα, μικτού ποσού 0,04 ευρώ ανά μετοχή. Η πληρωμή του πρόκειται να ξεκινήσει την Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου.
Υπενθυμίζεται ότι την ερχόμενη Παρασκευή (30/8) θα λάβει χώρα η αναδιάρθρωση των δεικτών του MSCI, όπου έχει αποφασιστεί η αφαίρεση της Motor Oil από τον MSCI Standard Greece Index και η ταυτόχρονη προσθήκη του στον Small Cap. Τον βασικό δείκτη των ελληνικών μετοχών στον MSCI απαρτίζουν πλέον οι εξής 9 τίτλοι: Εθνική, Eurobank, Πειραιώς, Alpha Bank, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Metlen και Jumbo. Οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου.
Σχετικά με την αναθεώρηση των δεικτών στον FTSE Russell, στον FTSE Emerging Europe Large Cap Index αναβαθμίστηκε η Cenergy, που μέχρι πρότινος βρισκόταν στον Mid Cap. Αντίθετα, η Viohalco υποβιβάστηκε από τον Large Cap στον FTSE Emerging Mid Cap Index. Νέα προσθήκη στους δείκτες του FTSE Russell η Intralot, η οποία εντάχθηκε στον Mid Cap, ενώ στον Micro Cap προστέθηκε για πρώτη φορά η Interlife. Δεν κατάφεραν να παραμείνουν στον εν λόγω δείκτη οι Austriacard, ΑΒΑΞ, Dimand, Έλαστρον, Lavipharm, Premia και Πλαστικά Θράκης, οι οποίες διαγράφονται. Οι αλλαγές από το παραπάνω rebalancing θα ισχύσουν μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης της 20ής Σεπτεμβρίου.
Διορθώνει η Wall Street μετά το ρεκόρ – Κέρδη στις ευρωαγορές
Νέο ρεκόρ για τον Dow Jones επιφύλασσε η συνεδρίαση της Δευτέρας στην Wall Street. Σε αντίθεση με τους S&P 500 και Nasdaq, ο βιομηχανικός δείκτης διατηρήθηκε σε ανοδική τροχιά και έκλεισε στις 41.240 μονάδες για πρώτη φορά στα χρονικά. Διόρθωση φέρνει σήμερα το ιστορικό υψηλό του Dow Jones, με τις πιέσεις να είναι ελεγχόμενες. Χάνει τη δυναμική του το σήμα της Fed για μείωση των επιτοκίων, με τους traders να εστιάζουν περισσότερο στα αποτελέσματα των εισηγμένων.
Αντίθετα, θετικά πρόσημα καταγράφουν οι ευρωπαϊκές μετοχές, με τη συρρίκνωση του γερμανικού ΑΕΠ να λειτουργεί ως «τροχοπέδη» σε μία περαιτέρω ανοδική κίνηση. Παράλληλα, αυξάνεται η συναλλακτική δραστηριότητα, καθώς το χρηματιστήριο του Λονδίνου επέστρεψε στη δράση μετά την χθεσινή εθνική τραπεζική αργία. Η γεωπολιτική κρίση στη Μέση Ανατολή παραμένει στο προσκήνιο, επηρεάζοντας τις τιμές του πετρελαίου, οι οποίες σημειώνουν ισχυρή άνοδο το τελευταίο διάστημα.
Χωρίς ιδιαίτερες εντάσεις ολοκληρώθηκαν σήμερα οι συναλλαγές στα ασιατικά χρηματιστήρια. Ισχυρότερες πιέσεις δέχθηκαν οι κινεζικοί δείκτες, ενώ αντίθετα σε θετικό έδαφος κινήθηκαν ο ιαπωνικός Nikkei και ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ. Το κλίμα επιβαρύνθηκε από την απόφαση της κυβέρνησης του Καναδά να επιβάλει επιπλέον δασμούς στις εισαγωγές ηλεκτρικών οχημάτων, αλλά και χάλυβα – αλουμινίου από την Κίνα.
Διαβάστε ακόμη
UBS: Κοντά στα ιστορικά υψηλά οι μετοχές εν μέσω θετικών προοπτικών
ΗΠΑ: Κατέβασε ταχύτητα η αύξηση στις τιμές κατοικιών τον Ιούνιο
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ