Σε νέο χαμηλό 20 ετών –και συγκεκριμένα από τον Οκτώβριο του 2002– διολισθαίνει το ευρώ, καθώς οι ανησυχίες για τον κίνδυνο άμεσης ύφεσης στην Ευρωζώνη «διώχνουν» τους επενδυτές από τα ευρωπαϊκά assets.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το κοινό νόμισμα εμφανίζει πτώση κατά σχεδόν 1% (-0,95%) και κατρακυλάει στο 0,9741 δολάριο, καταρρίπτοντας ακόμη ένα αρνητικό ρεκόρ (το προηγούμενο χαμηλό 20ετίας ήταν το $0,98). Ως αποτέλεσμα οι σωρευτικές απώλειες εντός του 2022 διευρύνονται πλέον στο -16%.
Το νέο μπαράζ ρευστοποιήσεων προκλήθηκε από τη συρρίκνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, μια εξέλιξη η οποία ενισχύει τα σενάρια περί επικείμενης ύφεσης στη Γηραιά Ήπειρο. Συγκεκριμένα, ο σύνθετος δείκτης PMI της S&P Global κατέγραψε περαιτέρω πτώση τον Σεπτέμβριο, αντανακλώντας την αδύναμη «υγεία» της οικονομίας. Στη Γερμανία δε, η συρρίκνωση ήταν ακόμη μεγαλύτερη.
Αυτή τη στιγμή, το ευρύτερο κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές είναι εξόχως αρνητικό, όπως αποτυπώνεται τόσο στις μετοχές όσο και στα ομόλογα, καθώς οι αναλυτές φοβούνται τον κίνδυνο μιας άμεσης επιστροφής στην ύφεση. Κι οι λόγοι ανησυχίας είναι αρκετοί.
Οι κεντρικές τράπεζες συνεχίζουν τις επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων (3% στις ΗΠΑ, 2,25% στο Ηνωμένο Βασίλειο, 1,25% στην Ευρωζώνη), σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσουν τον ιστορικό πληθωρισμό. Ωστόσο, αυτή η στρατηγική «πνίγει» τις προοπτικές ανάπτυξης, καθώς τα υψηλότερα επιτόκια υπονομεύουν τη δυναμική του ΑΕΠ.
Και σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, η εν εξελίξει ενεργειακή κρίση, σε συνδυασμό με την κλιμάκωση των γεωπολιτικών προκλήσεων στην Ουκρανία, έρχονται να επιτείνουν τους φόβους για την πορεία της οικονομίας.
Σε νέο χαμηλό 37 ετών η στερλίνα
Στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1985 διολισθαίνει, από την πλευρά της, η βρετανική λίρα, η οποία χάνει το κρίσιμο επίπεδο του 1,11 δολαρίου, καθώς βρίσκεται στο -1,9% και το $1,10.
Οι λόγοι της πτώσης είναι παρόμοιοι με του ευρώ. Η ενεργειακή κρίση, ο ιστορικός πληθωρισμός και τα υψηλότερα επιτόκια περιορίζουν δραστικά την οικονομική δραστηριότητα, με τον PMI να καταγράφει νέα επιδείνωση τον Σεπτέμβριο.
Μέσα σ΄ αυτό το εύθραυστο περιβάλλον, οι επενδυτές επιλέγουν να στραφούν στο παραδοσιακό καταφύγιο του δολαρίου. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, ο δείκτης του αμερικανικού νομίσματος εκτοξεύεται στο 112,33, δηλαδή το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2002.
Διαβάστε επίσης
Ο Yul Brynner του Μαξίμου, ο αόρατος σύμβουλος, το φέσι της ΕΥΔΑΠ και τα χρυσά ακίνητα
Κύμα αυξήσεων στα επιτόκια – Τα «γεράκια» κυριαρχούν και απειλούν την ανάπτυξη
Tι θέλει στην Ελλάδα το κρατικό fund της Σιγκαπούρης GIC – To deal για τη Sani/Ikos (pic)