search icon

Αγορές

Νέες τραπεζικές πιέσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών – Ποιες μετοχές ξεχωρίζουν θετικά (upd)

Πώς αποτιμά η αγορά την ένταξη του Χ.Α. στον προθάλαμο αναβάθμισης από τον FTSE - Μεγάλα πακέτα σε Εθνική και Τράπεζα Κύπρου - Ισχυρές απώλειες για την Τρ. Κύπρου στον απόηχο του placement για το 3%

(Τελευταία ενημέρωση – 14:40)

Ασκήσεις ισορροπίας σήμερα στο ελληνικό χρηματιστήριο έπειτα από δύο συνεδριάσεις απωλειών, με τους αγοραστές να ανεβάζουν σταδιακά στροφές μετά την προσθήκη του Χ.Α. στη watch list (λίστα παρακολούθησης) για πιθανό upgrade στις ώριμες αγορές από τον FTSE Russell.

Ειδικότερα, στη συνεδρίαση της Τετάρτης (9/10) και έπειτα από αρκετές εναλλαγές στο πρόσημο, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά -0,13% στις 1.425,48 μονάδες, με υψηλό ημέρας τις 1.430,77 μονάδες και χαμηλό ημέρας τις 1.420,28 μονάδες. Πιέσεις ασκούν οι τράπεζες, με τον κλαδικό δείκτη να οπισθοχωρεί κατά -0,4%.

Διορθώνει η Τράπεζα Κύπρου μετά το χθεσινό «άλμα» της και λόγω του placement για το 3%, που πραγματοποιήθηκε με διψήφιο discount. Αντιδρούν ανοδικά η Jumbo και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, με τη δεύτερη να λαμβάνει ώθηση από τη συμφωνία με τη Latsco για την Αττική Οδό και από την επακόλουθη έκθεση της Axia με αφορμή το deal. Σε διεθνές επίπεδο, οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής ενόψει της αυριανής ανακοίνωσης των στοιχείων για τον πληθωρισμό (CPI) στις ΗΠΑ.

Δεσμεύεται μεγάλο μέρος της διαθέσιμης ρευστότητας στην εγχώρια αγορά, καθώς αμέσως μετά την ολοκλήρωση του placement για το 10% της ΕΤΕ ήρθε η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Cenergy Holdings. Η ενίσχυση του free float αμφότερων των τίτλων αναμένεται να λειτουργήσει ευεργετικά μακροπρόθεσμα, δημιουργώντας κλίμα αισιοδοξίας για τις προοπτικές τους. Την επόμενη εβδομάδα σειρά έχει η ΑΜΚ της Attica Bank.

Σε θετικό καταλύτη αναδεικνύεται το σήμα αναβάθμισης που έδωσε ο FTSE Russell. Ο οίκος αξιολόγησης ενέταξε την Ελλάδα σε watch list (λίστα παρακολούθησης) για ενδεχόμενη αναταξινόμηση, σε «βάθος» 12-18 μηνών, από τις προηγμένες αναδυόμενες στις ανεπτυγμένες αγορές. Σύμφωνα με την Eurobank Equities, η εξέλιξη αυτή δίνει μία αναπάντεχη, αλλά συνάμα ευπρόσδεκτη ώθηση στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά.

Παραμένει στο προσκήνιο η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, καθώς ο όμιλος έχει συνάψει deal με τη Latsco, σύμφωνα με το οποίο το family office θα αποκτήσει ποσοστό 10% στην παραχώρηση της Αττικής Οδού. Το τίμημα για τη συναλλαγή συμφωνήθηκε στα 77 εκατ. ευρώ και αντανακλά σε premium 15%. Θετική εξέλιξη η συμφωνία κατά την Axia Research, η οποία δίνει τιμή στόχο 27,4 ευρώ για τη μετοχή.

Για σήμερα είναι προγραμματισμένο το road show της ΕΧΑΕ για τις εισηγμένες της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Φρανκφούρτη. Το παρών θα δώσουν οι εξής 12 εταιρείες: ΟΠΑΠ, Motor Oil, Metlen, Lamda Development, HELLENiQ ENERGY, ΑΔΜΗΕ, Austriacard, ΕΧΑΕ, ΟΛΠ, Profile, Optima Bank και Πλαστικά Θράκης. Είχε προηγηθεί στις 3 Οκτωβρίου το road show στο Παρίσι, που πραγματοποίησε η ΕΧΑΕ σε συνεργασία με τη Société Générale. Ακολουθεί το road show στο Λονδίνο, το διήμερο 2-3 Δεκεμβρίου για τις εισηγμένες της υψηλής κεφαλαιοποίησης, σε συνεργασία με τη Morgan Stanley.

Ισχυρή πτώση για την Τρ. Κύπρου λόγω του placement

Με απώλειες -0,18% εξελίσσεται η σημερινή συνεδρίαση για τις τράπεζες, με τον κλαδικό δείκτη να διαπραγματεύεται στις 1.214,75 μονάδες. Ο FTSE 25 (υψηλής κεφαλαιοποίησης) ενισχύεται κατά +0,45% στις 3.463,30 μονάδες και ο Mid Cap (μεσαίας κεφαλαιοποίησης) κερδίζει +0,31% στις 2.300,71 μονάδες.

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώνεται στα 37,095 εκατ. ευρώ, με την Τράπεζα Κύπρου να κάνει τζίρο άνω των 7,4 εκατ. ευρώ. Η τραπεζική μετοχή δέχεται ισχυρές πιέσεις, διολισθαίνοντας κατά -8,45% στα 4,44 ευρώ, μία ημέρα μετά την «αναρρίχησή» της κατά περίπου +7%. Placement για το 3% στην Τράπεζα Κύπρου πραγματοποιήθηκε χθες στην τιμή των 4,20 ευρώ, δηλαδή με discount 13,4% συγκριτικά με το κλείσιμο στα 4,85 ευρώ. Αυτή τη διαφορά σπεύδουν να καλύψουν σήμερα οι πωλητές.

Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς ανέρχεται στα 99,342 δισ. ευρώ. Θετικά πρόσημα για 58 τίτλους, αρνητικά για 37, ενώ 13 μετοχές μένουν αμετάβλητες.

Στις συστημικές τράπεζες, η Alpha Bank χάνει -0,77% στο 1,49 ευρώ και ακολουθούν η Εθνική (-0,69% στα 7,532 ευρώ) και η Πειραιώς (-0,05% στα 3,72 ευρώ). Αντίθετα, η Eurobank ανακάμπτει, με κέρδη +0,81% στο 1,986 ευρώ.

Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, η Jumbo «σκαρφαλώνει» κατά +2,3% και ακολουθεί η Viohalco στο +2,2%. Άνοδο τουλάχιστον +1% καταγράφουν η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η Aegean, η Coca Cola και η ΔΕΗ. Στον αντίποδα, ισχυρές απώλειες σημειώνουν η Motor Oil και η Autohellas.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, ξεχωρίζουν λόγω των κερδών τους η Κρι Κρι, η ΑΒΑΞ, η ΕΧΑΕ, η Lavipharm και η Intracom Holdings. Νέα ισχυρή πτώση για την Attica Bank, κατά -12,5% στο 1,5 ευρώ.

Το ρεκόρ 3ετίας της Lamda και τα συνεχόμενα limit down της Attica Bank

Με δύο διαδοχικές πτώσεις και 7 συνεδριάσεις απωλειών στις τελευταίες 8 συνεχίζει την πορεία του το Χρηματιστήριο Αθηνών, υποχωρώντας κατά -0,74% και -2,99%, αντίστοιχα. Επομένως, μετρά μόλις μία άνοδο εντός του Οκτωβρίου, με τον Γενικό Δείκτη να σταματά σε τιμές πέριξ των 1.425-1.430 μονάδων. Στα 100 εκατ. ευρώ περιορίστηκε ο τζίρος, για πρώτη φορά μετά από τρεις εβδομάδες περιήγησης σε υψηλότερα επίπεδα, καθώς η Εθνική (placement) και η Cenergy Holdings (ΑΜΚ) «απορροφούν» μεγάλο μέρος της διαθέσιμης ρευστότητας.

Μόλις μία ημέρα κράτησε η διόρθωση της Lamda Development, η οποία επανήλθε γρήγορα στη ρότα των ρεκόρ. «Πάτησε» στα 7,7 ευρώ (σε επίπεδο κλεισίματος) για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια και συγκεκριμένα από τα μέσα Σεπτεμβρίου του 2021. Ενισχύεται κατά +13,91% φέτος και η κεφαλαιοποίησή της καθορίζεται στο 1,36 δισ. ευρώ.

Αγοραστικό κρεσέντο στην Τράπεζα Κύπρου, η οποία έκανε ράλι +7,54% αμέσως μετά την είσοδό της στον Γενικό Δείκτη. Έκλεισε στα 4,85 ευρώ, προσπερνώντας την τιμή εισαγωγής (23 Σεπτεμβρίου) των 4,78 ευρώ. Το ανοδικό ξέσπασμα συνοδεύτηκε από υψηλό τζίρο, της τάξης του 1,928 εκατ. ευρώ (405.218 τεμάχια). Αποτελεί τη 16η πολυτιμότερη εισηγμένη, με χρηματιστηριακή αξία 2,147 δισ. ευρώ.

Τα χαμηλά έτους της «Μαύρης Δευτέρας» 5 Αυγούστου (10,1 ευρώ κλείσιμο και 9,85 ευρώ ενδοσυνεδριακό χαμηλό) πλησίασε περαιτέρω η Aegean, υποχωρώντας κατά -3,29% το τελευταίο τριήμερο, στα 10,28 ευρώ. Η χρηματιστηριακή της αξία απομακρύνεται περισσότερο από το ορόσημο του 1 δισ. ευρώ, με τις φετινές απώλειες να διαμορφώνονται στο -9,35%. Σε αντίθεση με την τρέχουσα εικόνα της μετοχής, η Aegean ανακοίνωσε αύξηση της επιβατικής κίνησης κατά +9% στο 9μηνο (12,5 εκατ. επιβάτες), αυξάνοντας τις προσφερόμενες θέσεις κατά +6%. Παράλληλα, προγραμματίζει την αύξηση χωρητικότητας κατά +7% το δ’ τρίμηνο, με στόχο τις 19,8 εκατ. θέσεις συνολικά το 2024.

Κάτω από τα 3 ευρώ παρέμεινε η Intracom Holdings, προσεγγίζοντας τα χαμηλά έτους των 2,91 ευρώ (κλείσιμο) και των 2,835 ευρώ (ενδοσυνεδριακό). Αντίστοιχα, η Intralot βρέθηκε σε τιμές υπό του 1,1 ευρώ για πρώτη φορά από τον περασμένο Ιούνιο. Την Τρίτη σταμάτησε στο 1,094 ευρώ, με χαμηλό ημέρας το 1,086 ευρώ και με αυξημένο τζίρο, λόγω δύο πακέτων συνολικής αξίας 1,1 εκατ. ευρώ.

Εκ των αρνητικών πρωταγωνιστών της χθεσινής συνεδρίασης ήταν η Intrakat, καθώς διολίσθησε κατά -2,76% στα 4,765 ευρώ, στη χειρότερη ημερήσια επίδοση του τελευταίου 6μήνου. Επιπλέον, έκλεισε κάτω από τα 4,8 ευρώ για πρώτη φορά από τον περασμένο Φεβρουάριο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η μετοχή να κερδίζει μόλις +4,27% φέτος, ενώ αποτιμάται στα 764,89 εκατ. ευρώ.

Νέο χαμηλό 23 μηνών για την Πλαστικά Θράκης, με τα 3,7 ευρώ να τίθενται υπό αμφισβήτηση. Χθες «άγγιξε» τα 3,655 ευρώ στα χαμηλά ημέρας. Το αμέσως επόμενο επί τα χείρω κλείσιμο εντοπίζεται στο Νοέμβριο του 2022. Υποχωρεί κατά -11,58% φέτος και αποτιμάται στα 162 εκατ. ευρώ.

Σε ελεύθερη πτώση η Attica Bank, καταγράφοντας το δεύτερο διαδοχικό limit down (-30%), ενώ μία συνεδρίαση νωρίτερα (4 Οκτωβρίου) είχε προηγηθεί «βουτιά» κατά -23,4%. Το τελευταίο τριήμερο η μετοχή έχει «πέσει» κατακόρυφα από τα 4,57 ευρώ στο 1,715 ευρώ, εν αναμονή της ΑΜΚ. Οι απώλειες εντός του 2024 φτάνουν το -85% και η κεφαλαιοποίηση της τράπεζας κατέρχεται στα 91 εκατ. ευρώ.

Σε χαμηλούς ρυθμούς Wall Street και Ευρώπη

Θετικό το μομέντουμ στις διεθνείς αγορές, με τη Wall Street να «απορροφά» τους κραδασμούς που παρουσιάστηκαν στην έναρξη της εβδομάδας. Μεγάλες κερδισμένες οι Big Tech με πρωταγωνίστρια την Nvidia. Ωστόσο, τα futures των βασικών δεικτών προμηνύουν οριακά πτωτικό ξεκίνημα σήμερα.

Μεικτή εικόνα παρουσιάζουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον Stoxx 600 να κερδίζει +0,2%. Σε ανοδικό έδαφος κινούνται οι βασικοί δείκτες σε Φρανκφούρτη, Λονδίνο και Παρίσι, καθώς ενισχύονται κατά +0,3%. Στο -0,2% διαπραγματεύεται ο ισπανικός IBEX.

Ήρθε η ώρα της διόρθωσης για τα κινεζικά χρηματιστήρια, μετά τα απανωτά «άλματα» στα υψηλά διετίας. Μεταξύ -6,5% και -8,2% οι απώλειες σε Σανγκάη και Σένζεν. Νέα πτώση -1,4% στο Χονγκ Κονγκ. Αντίθετα, σε τροχιά ανάκαμψης βρέθηκαν οι μετοχές στην Ιαπωνία, συμπορευόμενες με το rebound της Wall Street.

Διαβάστε ακόμη

Επενδυτική έκρηξη 50 δισ. ευρώ ως το τέλος του 2026 (πίνακας)

Πώς θα ξεκλειδώσουν τις επιδοτήσεις οι τράπεζες – Πρώτη προτεραιότητα οι ανακαινίσεις κατοικιών

Στουρνάρας στους FT: Πιθανές δύο μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ το 2024

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα

Exit mobile version