search icon

Αγορές

Νέες μικρές απώλειες στις ευρωπαϊκές αγορές

Οι επενδυτές στην Ευρώπη δεν μπορούν να ξεπεράσουν την κατήφεια της επικράτησης Τραμπ, ούτε τους φόβους για τις συνέπειες της κλιμάκωσης της έντασης μεταξύ Ρωσίας - Ουκρανίας - Τρίτη μέρα κερδών για το χρυσό, κερδισμένο και το δολάριο

Ήπιες πτωτικές τάσεις επικράτησαν στη συνεδρίαση της Τετάρτης στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, τα οποία δυσκολεύονται να ξεπεράσουν τα χειρότερα σενάρια για τις συνέπειες από την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, αλλά και τον προβληματισμό τους για τις συνέπειες της εποχής Τραμπ.

Έτσι, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση έστω και με ανεπαίσθητη πτώση κατά 0,02% στις 500,49 μονάδες και με τους επιμέρους κλάδους του να παρουσιάζουν μεικτές τάσεις.

Θυμίζουμε πως ήδη την Τρίτη ο δείκτης είχε κατρακυλήσει σε χαμηλό τριών μηνών!

Στις μεγάλες αγορές της περιοχής, ο γερμανικός DAX έχασε 0,29% στις 19.004 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε κάμψη ύψους 0,43% στις 7.198 μονάδες και ο FTSE 100 στο Λονδίνο διολίσθησε σε ποσοστό 0,17% και τις 8.085 μονάδες επηρεασμένος από την μεγαλύτερη από την αναμενόμενη επίδοση του πληθωρισμού στη χώρα (στο 2,3% ον Οκτώβριο).

Στην περιφέρεια, ο FTSE MIB στο Μιλάνο βρέθηκε στο -0,29% και τις 33.227 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη διαμορφώθηκε στις 11.589 μονάδες αυξημένος ελαφρά κατά 0,01%.

Οι επενδυτές ανέκτησαν ως ένα βαθμό την ψυχραιμία τους απέναντι στην κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Ωστόσο ανησυχούν εύλογα για ισχυρή στρατιωτική απάντηση της Μόσχας, ειδικά δε, μετά και τη νέα επίθεση των Ουκρανών αυτή τη φορά με τη χρήση βρετανικών πυραύλων storm shadow.

Παράλληλα οι ευρωπαϊκές αγορές παραμένουν νευρικές απέναντι στη μορφή που παίρνει σταδιακά η κυβέρνηση Τραμπ, με τις νεότερες τοποθετήσεις να «κουμπώνουν» στις υπερσυντηρητικές εξαγγελίες του εκλεγμένου προέδρου.

Ανάμεσα τους ξεχωρίζει η τοποθέτηση του μεγιστάνα CEO της Cantor Fitzerald για το υπουργείο Εμπορίου με τον Χάουαρντ Λούτνικ να έχει εμφανιστεί να στηρίζει ένθερμα την τραμπική πολιτική των δασμών που αναμένεται να θίξει την ευρωπαϊκή (και όχι μόνο) οικονομία.

Παράλληλα, ο τεχνολογικός κλάδος έχει το βλέμμα του εστιασμένο στα αποψινά αποτελέσματα τρίτου τριμήνου που θα ανακοινώσει η αμερικανική Nvidia, η πορεία της οποίας έχει εξελιχτεί πλέον σε βαρόμετρο για τον κλάδο συνολικά και στις δύο ακτές του Ατλαντικού.

Μέσα στο κλίμα αυτό η ΕΚΤ, στην έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που δημοσίευσε νωρίτερα, προειδοποίησε μεταξύ άλλων για και τον κίνδυνο «φούσκας» στις μετοχές που σχετίζονται με το ΑΙ, η οποία μπορεί να «σκάσει» αν οι υψηλές προσδοκίες που έχουν καλλιεργήσει οι επενδυτές για τον κλάδο δεν επιβεβαιωθούν.

Η έκθεση της ΕΚΤ, εξάλλου, επεσήμανε σε γενικές γραμμές ότι η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη παραμένει εύθραυστη και ευάλωτη, με την αδύναμη ανάπτυξη και το υψηλό κόστος δανεισμού να εξακολουθούν να βαραίνουν τους εταιρικούς ισολογισμούς. Αναλόγως προειδοποίησε και για πιθανούς κινδύνους για τις τράπεζας λόγω του πιστωτικού κινδύνου και της αδυναμίας των νοικοκυριών.

Στις αγορές των commodities, οι πετρελαϊκές τιμές κινήθηκαν επίσης προσεκτικά περιμένοντας τις εξελίξεις στη ρωσο-ουκρανική σύρραξη.
Η τιμή του Brent συμβολαίων Ιανουαρίου υποχώρησε ελαφρά κατά 0,15% στα 73,20 δολάρια και το αμερικανικό WTI πρόσθεσε 0,23% στα 69,55 δολάρια το βαρέλι.

Στον αντίποδα ο χρυσός διατηρήθηκε σε ανοδική τροχιά για τρίτη συνεχόμενη ημέρα με νέο άλμα ύψους 0,92% στα 2.654 δολάρια την ουγγιά στην αμερικανική αγορά.

Αντιστοίχως στις αγορές συναλλάγματος, σε θετικό έδαφος επανήλθε και το αμερικανικό νόμισμα μετά την τριήμερη κάμψη του, με τον δείκτη δολαρίου να κερδίζει 0,60% στο 106,84 και την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου να κινείται στο 1,0527 με το ευρώ να διολισθαίνει σε ποσοστό 0,65%.

Διαβάστε ακόμη

Εθνική Τράπεζα: Πρόγραμμα για «διπλή» εθελούσια έξοδο – Οι όροι και οι παροχές

Bullish για την ελληνική οικονομία η UBS – Προβλέπει ισχυρή ανάπτυξη τη διετία 2025-2026

Ευρωζώνη: Εκρηκτικό άλμα των μισθών κατά 5,4% το γ’ τρίμηνο – Οι συνέπειες για την πολιτική της ΕΚΤ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα

Exit mobile version