(Τελευταία ενημέρωση – 13:20)

Μεταξύ της αναβάθμισης του outlook από την DBRS, σε συνδυασμό με τη θετική πορεία των ευρωαγορών, αλλά και του μίνι sell off της Wall Street την περασμένη Παρασκευή, «ισορροπεί» σήμερα (9/9) το ελληνικό χρηματιστήριο. Οι πωλητές έχουν το προβάδισμα και όσο περνά η ώρα εντείνουν τις κινήσεις τους. Ο Γενικός Δείκτης οπισθοχωρεί κάτω από τις 1.440 μονάδες, αν και κρατά επαφή με το συγκεκριμένο σημείο στήριξης.

Ειδικότερα, ο ΓΔ υποχωρεί -για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση- κατά -0,39% και διαπραγματεύεται στις 1.437,51 μονάδες, με υψηλό ημέρας τις 1.443,16 μονάδες και χαμηλό ημέρας τις 1.436,86 μονάδες. Δυσπρόσιτες φαίνεται πως είναι οι 1.450 μονάδες, οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να ανοίξουν τον «δρόμο» της επιστροφής προς το ρεκόρ 13ετίας των 1.500+ μονάδων. Η εγχώρια αγορά έχει τεθεί εκ νέου υπό πίεση μετά το μίνι sell off στο εξωτερικό, με επίκεντρο τις ΗΠΑ.

Στα επενδυτικά «ραντάρ» παραμένουν σταθερά οι τράπεζες, μετά το μπαράζ των θετικών εκθέσεων και αναβαθμίσεων των τιμών – στόχων από διεθνείς οίκους αξιολόγησης. Παράλληλα, οι επενδυτές «ζυγίζουν» τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της 88ης ΔΕΘ.

Την ερχόμενη Πέμπτη (12/9) συνεδριάζει η διοίκηση της ΕΚΤ, όπου αναμένεται να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, από 3,75% σε 3,5%. Όλα τα βλέμματα στρέφονται, ωστόσο, στην Federal Reserve η οποία θα λάβει κρίσιμες αποφάσεις μία εβδομάδα αργότερα (17-18 Σεπτεμβρίου). Κι αυτό διότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ και «ρυθμιστής» της νομισματικής πολιτικής σε παγκόσμιο επίπεδο πρόκειται να μειώσει τα επιτόκια από το επίπεδο ρεκόρ του 5,25% με 5,5%. Ερωτηματικό παραμένει το εάν το «μαχαίρι» στα επιτόκια θα είναι της τάξης των 25 ή των 50 μονάδων βάσης.

Στα καθ’ ημάς, η DBRS έκανε το «χατίρι» στην Ελλάδα, καθώς διατήρησε το αξιόχρεο στο «BBB» (low) και αναβάθμισε το trend από σταθερό σε θετικό. Πρόκειται για έναν καλό οιωνό ενόψει της αξιολόγησης της Moody’s την Παρασκευή (13/9). Υπενθυμίζεται ότι ο αμερικανικός οίκος (βαθμολογεί την Ελλάδα με «Ba1» και σταθερό outlook) είναι ο μοναδικός που δεν έχει δώσει ακόμη την επενδυτική βαθμίδα. Όσο για την αναβάθμιση των προοπτικών από την DBRS, αντανακλά στις προσδοκίες του καναδικού οίκου για περαιτέρω βελτίωση των θεμελιωδών μεγεθών του τραπεζικού συστήματος.

Πληθώρα εταιρικών αποτελεσμάτων αναμένεται την τρέχουσα εβδομάδα. Την αρχή κάνουν ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών και η Fourlis την Τρίτη (10/9), την Τετάρτη (11/9) σειρά έχουν η Aegean και η ElvalHalcor και ακολουθούν την Πέμπτη (12/9) η Lamda Development, η Alpha Trust – Ανδρομέδα και η Γενική Εμπορίου και Βιομηχανίας. Χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα ύψους 0,058 ευρώ ανά μετοχή διαπραγματεύεται σήμερα ο ΑΔΜΗΕ, με την πληρωμή να έχει προγραμματιστεί για τις 16 Σεπτεμβρίου.

Ελεγχόμενες απώλειες στο ταμπλό

Σε επιλεκτικό profit taking επιδίδονται οι πωλητές στο Χ.Α., καθώς λίγοι είναι οι τίτλοι που δέχονται ισχυρές πιέσεις. Ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί κατά -0,17% στις 1.252,10 μονάδες, ο FTSE 25 (υψηλής κεφαλαιοποίησης) σημειώνει πτώση -0,29% στις 3.494,52 μονάδες και ο Mid Cap (μεσαίας κεφαλαιοποίησης) χάνει -0,44% στις 2.324,39 μονάδες.

Στα 16,62 εκατ. ευρώ διαμορφώνεται η ημερήσια συναλλακτική δραστηριότητα, με την αξία των πακέτων να αγγίζει το 1,105 εκατ. ευρώ. Τζίρο 3,85 εκατ. ευρώ κάνει η Πειραιώς. Η κεφαλαιοποίηση της εγχώριας αγοράς ανέρχεται πλέον στα 99,651 δισ. ευρώ. Συνολικά 53 μετοχές υποχωρούν, έναντι 37 που ενισχύονται, ενώ 13 παραμένουν αμετάβλητες.

Στις συστημικές τράπεζες, η Eurobank καταγράφει απώλειες -0,79% στα 2,014 ευρώ, όπως και η Alpha Bank (-0,22% στο 1,5555 ευρώ). Αντίθετα, η Εθνική κερδίζει +0,13% στα 7,6 ευρώ, βγάζοντας αντίδραση μετά το 4ήμερο πτωτικό σερί της και η Πειραιώς κινείται υψηλότερα κατά +0,33% στα 3,994 ευρώ.

Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, η Jumbo διορθώνει -2,7% μετά το διήμερο ράλι κατά σχεδόν +8%. Απώλειες πέριξ ή άνω του -1% για τον ΟΤΕ, τη Σαράντης, την Aegean, τη Lamda Development και την ElvalHalcor.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, πτώση -2,5% σημειώνει ο ΑΔΜΗΕ καθώς «κόβει» μέρισμα σήμερα. Κατά -2% υποχωρεί η Τεχνική Ολυμπιακή. Έντονα πτωτικά κινούνται επίσης η Profile, η Quest, η Dimand, η Optima Bank, η Lavipharm και η Intralot. Στον αντίποδα, ισχυρή άνοδο καταγράφει η Intracom Holdings, η οποία διαπραγματεύεται στο +2,4%.

Η ανθεκτικότητα της προηγούμενης εβδομάδας και το ράλι των Jumbo – Σαράντης

Χωρίς εντάσεις και σε στενό εύρος τιμών κινήθηκε την Παρασκευή το Χρηματιστήριο Αθηνών, διατηρώντας την παρουσία του πάνω από τις 1.440 μονάδες και το θετικό πρόσημο σε εβδομαδιαία βάση, την ώρα που οι διεθνείς αγορές «μάτωναν». Στο +0,83% ολοκληρώθηκε το πενθήμερο για τον Γενικό Δείκτη, κατά +0,89% ενισχύθηκε ο FTSE 25 και κατά +0,6% ο Mid Cap. Αντίθετα, οι τράπεζες δεν άφησαν περιθώριο για ισχυρότερη άνοδο, με τον κλαδικό δείκτη να κλείνει την εβδομάδα στο -0,9%.

Τέσσερις πτωτικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε η Εθνική Τράπεζα, διολισθαίνοντας από τις παρυφές των 8 ευρώ στα 7,59 ευρώ, ήτοι υποχώρησε σωρευτικά κατά -4,86%. Παράλληλα, η κεφαλαιοποίησή της έχασε το ορόσημο των 7 δισ. ευρώ και πλέον διαμορφώνεται στα 6,942 δισ. ευρώ. Στο +20,67% η απόδοση της τραπεζικής μετοχής από την έναρξη του 2024. Η υποαπόδοση της ΕΤΕ έρχεται ενώ βρίσκεται προ των πυλών το placement για το 8% έως 10%, από το συνολικά 18,39% που κατέχει το ΤΧΣ, με την τιμή διάθεσης να αποτελεί «γρίφο».

Μετά το +5,65% της Πέμπτης, ακολούθησε νέο «άλμα» άνω του +2% για την Jumbo. Ως αποτέλεσμα, το τελευταίο διήμερο ο τίτλος έχει «αναρριχηθεί» κατά +7,91%, από τα 23 ευρώ στα 24,82 ευρώ. Η διοίκηση του ομίλου προχωρά σε πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών για έως το 10% του μετοχικού κεφαλαίου, μία εξέλιξη την οποία καλωσόρισαν οι επενδυτές. Η μετοχή «βλέπει» ξανά με αξιώσεις τα 25 ευρώ, διαπραγματευόμενη σε υψηλό άνω των δύο μηνών.

Συνεχίστηκε για πέμπτη διαδοχική ημέρα το ράλι της Σαράντης, η οποία από το αρνητικό ρεκόρ 6μήνου των υπό των 10 ευρώ επανήλθε σε επίπεδα άνω των 11 ευρώ. Κατά το επίμαχο διάστημα (2-6 Σεπτεμβρίου), ο τίτλος σημείωσε κέρδη της τάξης του +11,67%. «Ψαλίδισε», έτσι, τη διαφορά από το υψηλό έτους των 12,44 ευρώ στο -10,77%. Αποτιμάται στα 742 εκατ. ευρώ και τα κέρδη της φέτος ανέρχονται σε +32,46%.

Τα αποτελέσματα εξαμήνου της Quest Συμμετοχών ενθουσίασαν του traders, οι οποίοι «φιλοδώρησαν» τη μετοχή με άνοδο +2,89% το τελευταίο διήμερο. Υψηλό ενός μήνα αποτελούν τα 5,34 ευρώ, δηλαδή η τιμή κλεισίματος της περασμένης Παρασκευής. Σύμφωνα με όσα ανέφερε η διοίκηση στο πρόσφατο call conference με τους αναλυτές, το β’ εξάμηνο προβλέπεται ότι θα είναι καλύτερο και ο όμιλος θα ανεβάσει τους ρυθμούς του.

Σημάδια αντίδρασης στις αγορές του εξωτερικού

Με το «αριστερό» ξεκίνησε ο Σεπτέμβριος για την Wall Street, με τον S&P 500 να καταγράφει τη χειρότερη εβδομαδιαία επίδοση από τον Μάρτιο του 2023 και ο Nasdaq από τον Ιανουάριο του 2022. Το σερί των αδύναμων στοιχείων σχημάτισε μία συνολικά αρνητική εικόνα για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας. Τα futures δείχνουν ανοδικό ξεκίνημα σήμερα, με τους δείκτες να ανακάμπτουν μετρημένα από το ξεπούλημα της Παρασκευής.

Rebound για τις ευρωπαϊκές αγορές, μετά τη χειρότερη εβδομάδα που κατέγραψαν από τις αρχές του περασμένου Αυγούστου. Οι traders αντιστέκονται στις προερχόμενες από τις ΗΠΑ πιέσεις, με τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600 να ενισχύεται κατά +0,6%. Μάλιστα, «ανεβάζουν στροφές» όσο προχωρά η συνεδρίαση. Κέρδη μεταξύ του +0,7% και του +1% παρουσιάζουν οι υπόλοιποι μεγάλοι δείκτες της Γηραιάς Ηπείρου.

Ισχυρή πτώση σημειώθηκε στα ασιατικά χρηματιστήρια, τα οποία δε γινόταν να ξεφύγουν από τον κανόνα, μετά τις εκτεταμένες ρευστοποιήσεις στις ΗΠΑ. Στο στόχαστρο των πωλητών βρέθηκαν οι αγορές της Ιαπωνίας και του Χονγκ Κονγκ, με τους βασικούς δείκτες Nikkei και Hang Seng να υποχωρούν κατά -0,7% και -1,4%, αντίστοιχα. «Αγκάθι» τα νέα στοιχεία για το ΑΕΠ της Ιαπωνίας, αλλά και εκείνα για τον πληθωρισμό στην Κίνα.

Διαβάστε ακόμη

Αττική Οδός: Πέφτουν οι υπογραφές με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ εντός της εβδομάδας – Τουλάχιστον 4 μήνες το κενό λειτουργίας που θα καλύψουν οι ιδιώτες

Μπάμπης Βωβός: Η συνέχεια των σφυριών και η… μη διαδοχή (pics)

ΔΕΘ: Ποιοι θα δουν αυξήσεις μόνιμες αυξήσεις αποδοχών το 2025 και ποιοι έκτακτα επιδόματα φέτος

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ