Απώλειες για τρίτη φορά κατά τις τελευταίες τέσσερις ημέρες, εμφανίζει η τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, καθώς ο κίνδυνος επιβράδυνσης της αμερικανικής οικονομίας επιδρά αρνητικά στις προοπτικές για τη ζήτηση.
Είναι ενδεικτικό τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη υποχωρούν κάτω των 82 δολαρίων, καθώς διολισθαίνουν στο -1,44% και τα 81,92 δολάρια ανά βαρέλι. Την ίδια στιγμή, τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ χάνουν 1,5% και περιορίζονται στα 77,97 δολάρια ανά βαρέλι.
Οι πιέσεις στην αγορά του «μαύρου χρυσού» σχετίζονται με την άνιση ανάκαμψη της παγκόσμιας ζήτησης, ενόσω φουντώνουν οι ανησυχίες για τον κίνδυνο επιβράδυνσης της αμερικανικής ανάπτυξης.
Αυτή η εξέλιξη, όπως είναι εύλογο, επηρεάζει άμεσα τη ζήτηση στη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, η οποία αποτελεί και τον μεγαλύτερο καταναλωτή αργού παγκοσμίως.
«Οι τιμές διαπραγματεύονται σε χαμηλότερα επίπεδα εξαιτίας των ανησυχιών για τη ζήτηση» επιβεβαιώνει στο Bloomberg ο Όλε Σλοθ Χάνσεν, επικεφαλής αναλυτής εμπορευμάτων στη Saxo Bank.
Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι τα επίπεδα της προσφοράς βαίνουν μειούμενα. Μην ξεχνάμε ότι μετά το χαμηλό 15 μηνών του Μαρτίου, οι χώρες – μέλη του OPEC+ αποφάσισαν να περικόψουν κατά 1 εκατ. βαρέλια την ημερήσια παραγωγή, σε μια προσπάθεια τόνωσης των τιμών. Παράλληλα, την προηγούμενη εβδομάδα, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τη μείωση των αποθεμάτων, στο μεγαλύτερο πτωτικό σερί του τελευταίου έτους.
Παρ’ όλα αυτά, η χαμηλή παραγωγή δεν καθίσταται ικανή να δώσει ώθηση στις τιμές του πετρελαίου, καθώς οι ανησυχίες για τη ζήτηση φαίνεται ότι υπερτερούν. Ιδίως, ενόσω ο πληθωρισμός επιμένει σε υψηλά επίπεδα και τα επιτόκια των κεντρικών τραπεζών εξακολουθούν να υπονομεύουν τις προοπτικές του ΑΕΠ.
Διαβάστε ακόμα
Ιστορίες καταστροφής: Στο σφυρί βίλες, εργοστάσια και σκάφη επωνύμων (pics)
Ποια επαγγέλματα θα «αφανιστούν» λόγω ChatGPT – Οι πολλά υποσχόμενες ειδικότητες (γραφήματα)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφθείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ