search icon

Αγορές

Νέες απώλειες για το πετρέλαιο – Η Fed αυξάνει τις ανησυχίες για τη ζήτηση

Οι καθοδικές πιέσεις ασκούνται στον απόηχο της νέας μεγάλης αύξησης των επιτοκίων της Federal Reserve

Έντονες πιέσεις ασκούνται στις τιμές του πετρελαίου, καθώς η διατήρηση της σφιχτής νομισματικής των ΗΠΑ δίνει νέα ώθηση στο δολάριο, ενώ αυξάνει τους φόβους για μια παγκόσμια ύφεση, η οποία θα μπορούσε να πλήξει τη ζήτηση. 

Πιο συγκεκριμένα, τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ υποχωρούν κατά 2,38% και διολισθαίνουν στα 87,88 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη καταγράφουν πτώση κατά 1,76% και περιορίζονται στα 94,47 δολάρια ανά βαρέλι.  

Οι καθοδικές πιέσεις ασκούνται στον απόηχο της νέας μεγάλης αύξησης των επιτοκίων της Federal Reserve (+75 μονάδες βάσης, στο 3,75% – 4%), αλλά και του σήματος για διατήρηση του επιθετικού ρυθμού σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής έως ότου ο πληθωρισμός τεθεί υπό έλεγχο.  

Οι δηλώσεις του επικεφαλής της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, σκόρπισαν κύμα απογοήτευσης στους επενδυτές, διότι αφενός διέψευσαν τις προσδοκίες περί επικείμενης παύσης του κύκλου των επιτοκιακών παρεμβάσεων, αφετέρου προεξόφλησαν ότι τα επιτόκια θα φθάσουν σε υψηλότερα επίπεδα απ’ ό,τι αρχικά αναμενόταν.     

Κι αυτό αποτιμάται αρνητικά από τις αγορές, καθώς τα αυξημένα επιτόκια ναι μεν βοηθούν στην άμβλυνση των πληθωριστικών πιέσεων, αλλά ταυτόχρονα υπονομεύουν τις προοπτικές της ανάπτυξης και κατ’ επέκταση τις προοπτικές της ζήτησης για πετρέλαιο.  

«Με τη Fed να επιβεβαιώνει μια υψηλότερη κορύφωση των επιτοκίων, ένα δυσκολότερο οικονομικό outlook θα μπορούσε να διατηρήσει τις πιέσεις στις αγορές πετρελαίου» τονίζει, μεταξύ άλλων, η Τίνα Τενγκ, αναλύτρια της CMC Markets.  

Την ίδια στιγμή, η παγίωση του δολαρίου κοντά στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 20 ετών ασκεί περαιτέρω πιέσεις στο αργό, καθώς καθιστά λιγότερο ελκυστική τη διακράτηση των συμβολαίων «μαύρου χρυσού» για όσους επενδυτές διαθέτουν ξένο νόμισμα.

Από την άλλη πλευρά, το ισοζύγιο προσφοράς – ζήτησης παραμένει σφιχτό, καθώς η παραγωγή των χωρών του OPEC+ θα συρρικνωθεί κατά 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως από τον Νοέμβριο, ενώ ταυτόχρονα η αγορά «ποντάρει» σε αύξηση της ζήτησης από την Κίνα, χάρη στη σταδιακή έξοδο από την πολιτική των lockdowns.  

Διαβάστε ακόμη:

Ο Τσίπρας, οι πέτρες και οι εκλογές, η Εθνική Τράπεζα στη Φρανκφούρτη, το δίπορτο για το «Βενιζέλος» και οι τρεις επιχειρηματίες που «σήκωσαν» το Ταμείο Ανάκαμψης

Αυτά είναι τα 8 εντυπωσιακά γήπεδα του Μουντιάλ στο Κατάρ

9 υπέροχες σουΐτες, μιάμιση ώρα από την Αθήνα, για μια κορυφαία οινική εμπειρία

Exit mobile version