search icon

Αγορές

Νέα βουτιά στο Χρηματιστήριο, πτώση έως 4% στις τράπεζες – Άντεξε (την τελευταία στιγμή) το οχυρό των 900 μονάδων

Στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου μήνα ο Γενικός Δείκτης - Μεγάλες απώλειες σε τράπεζες και blue chips - Στη μετοχή του ΟΤΕ το 1/4 του ημερήσιου τζίρου - Με το υψηλό 3ετίας φλέρταρε η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου

Στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίο μήνα οπισθοχώρησε το Χρηματιστήριο Αθηνών, μπαίνοντας με το… αριστερό στον Μάιο και οδηγώντας την αγορά στα επίπεδα των 900 μονάδων. Οι ρευστοποιήσεις ήταν εντονότερες στις τραπεζικές μετοχές, χωρίς να λείπουν και τα «χτυπήματα» στα μη τραπεζικά blue chips. Το κλίμα επιδεινώθηκε σημαντικά από το νέο sell off στις αγορές ομολόγων, ενόσω οι επενδυτές στρέφουν το βλέμμα στις επερχόμενες αυξήσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες.  

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε ευρείες απώλειες κατά 2,38% και διολίσθησε στις 900,45 μονάδες, χάνοντας 22 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής. (922,43 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε 29 μονάδες (από 892,42 έως 921,63 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να υπερβαίνει τα 110,3 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 29 εκατ. ευρώ (περίπου το ¼) αφορούσαν τον ΟΤΕ.   

Ο τραπεζικός κλάδος ηγήθηκε της καθοδικής κίνησης, καθώς υποχώρησε στο -3,17% και τις 624,31 μονάδες. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστίασε στη μετοχή της Eurobank, η οποία μειώθηκε κατά 4,1% και βρέθηκε στο 0,95 ευρώ. Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας έχασε -3,3% και τερμάτισε στα 3,70 ευρώ, ενώ η μετοχή της Πειραιώς ακολούθησε στο -2,7% και το 1,35 ευρώ. Η μετοχή της Alpha Bank δε, σημείωσε κάμψη στο -2,3% και το 1,06 ευρώ. Πιο αναλυτικά:

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-2,44% και 2.182 μονάδες), η μετοχή της Quest Συμμετοχών κατρακύλησε στο -6,3% και οπισθοχώρησε στα 5,5 ευρώ, με τη μετοχή της Viohalco να ακολουθεί στο -5,4% και να χάνει το ψυχολογικό όριο των 4 ευρώ. Απώλειες κατά τουλάχιστον 4% εμφάνισαν, επίσης, οι μετοχές των Lamda Development, ΔΕΗ και ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, ενώ στο 3,5% καθορίστηκε η πτώση για τη μετοχή των ΕΛΠΕ. Κατά σχεδόν 4% υποχώρησε και η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή. Στον αντίποδα, στηρίγματα στον Γ.Δ. προσπάθησε να παράσχει η μετοχή της Ελλάκτωρ, η οποία ενισχύθηκε κατά 4,1% και καθορίστηκε στο 1,42 ευρώ. 

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-2,83% και 1.460 μονάδες), η μετοχή της Intrakat ξεχώρισε στο -6,3% και τα 2,1 ευρώ, με τις μετοχές των Cenergy και Epsilon να βρίσκονται άνω του -4,5%. Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 17 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 91 μετοχές κατέγραψαν πτώση, ενώ 10 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε σε 64,2 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 1,5 δισ.. ευρώ σε σχέση με την Παρασκευή.  

Οι μετοχές με τον υψηλότερο τζίρο 

Πώς επιδρά το αρνητικό σπιράλ 

Η ελληνική αγορά δέχθηκε έντονες πιέσεις, οι οποίες κλιμακώθηκαν κυρίως στο β’ μισό της συνεδρίασης, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να δώσει «μάχη» για την υπεράσπιση των κεκτημένων των 900 μονάδων και να τερματίσει στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου μήνα (7/4).

Οπωσδήποτε, η γενικευμένη ανησυχία για το sell off στην αγορά των κρατικών ομολόγων, διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο, καθώς η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου φλέρταρε με το 3,4% και το υψηλότερο σημείο από τον Απρίλιο του 2019. 

Το ενδιαφέρον των επενδυτών εστίασε στις επικείμενες κινήσεις των κεντρικών τραπεζών, καθώς η Federal Reserve θα ανακοινώσει την Τετάρτη τη νέα επιτοκιακή πολιτική, η οποία εκτός απροόπτου θα προβλέπει την αύξηση των επιτοκίων στο 0,75% (από 0,25% σήμερα), σε μια προσπάθεια τιθάσευσης του υψηλού πληθωρισμού (8,5% τον Μάρτιο).  

Η εν λόγω εξέλιξη, κατά πάσα πιθανότητα, προλειαίνει το έδαφος για αντίστοιχες κινήσεις κι από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η οποία βλέπει τον δείκτη τιμών να σκαρφαλώνει σε ακόμη ένα ιστορικό υψηλό (7,5% τον Απρίλιο). Έτσι, οι traders προεξοφλούν μια πρώτη παρέμβαση στο γ’ τρίμηνο του 2022.  

Εύλογα, αυτές οι προοπτικές προκαλούν έντονο «πονοκέφαλο», καθώς υψηλότερα επιτόκια σημαίνουν μεγαλύτερο κόστος δανεισμού για δημόσιο και επιχειρήσεις, μικρότερο ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ και φυσικά, ψαλίδισμα των περιθωρίων κέρδους για τις εισηγμένες.   

Σ’ αυτό το πλαίσιο, η πορεία της ελληνικής αγοράς δεν αποκλείεται, το επόμενο διάστημα, να συνεχίσει να χαρακτηρίζεται από έντονη μεταβλητότητα και νευρικότητα, με τον κινητό μέσο όρο των τελευταίων 200 ημερών να τοποθετείται στις 890 μονάδες. Οι πρώτες στηρίξεις πλέον, συναντώνται στις 890 και τις 880 μονάδες, ενώ οι πρώτες αντιστάσεις βρίσκονται στις 920 και 930 μονάδες.  

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η επίδοση του Χρηματιστηρίου Αθηνών για τον Απρίλιο άφησε απολύτως ικανοποιημένους τους επενδυτές, οι οποίοι είδαν τα κέρδη να φθάνουν στο 5% μέσα στον προηγούμενο μήνα. Μία επίδοση άκρως κολακευτική, αν λάβουμε υπόψη το -1% για τον κύριο δείκτη στην Ευρώπη (Stoxx 600) και το -13,2% για τον τεχνολογικό Nasdaq στη Wall Street. 

Σήμερα, τέλος, ολοκληρώνεται η περίοδος δημοσίευσης των εταιρικών αποτελεσμάτων του 2021, με τις εισηγμένες να κλείνουν τις υποχρεώσεις για το προηγούμενο έτος χρήσης. Ένα έτος, στο οποίο κατά γενική ομολογία το ελληνικό επιχειρείν τα πήγε εξαιρετικά, με βελτίωση των εσόδων και αύξηση των μερισμάτων. Από αύριο, στο μεταξύ, θα ξεκινήσει και η δημοσίευση των πρώτων μεγεθών για το α’ τρίμηνο του 2022.  

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές   

Στις διεθνείς αγορές, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 είναι αμετάβλητος στις 443 μονάδες, με τον γερμανικό DAX να βρίσκεται στο -0,10%, τον γαλλικό CAC 40 στο +0,29% και τον ιταλικό FTSE MIB στο +0,96%. Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 υποχωρεί ήπια στο -0,37%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Dow Jones παραμένει σταθερός στα επίπεδα των 33.060 μονάδων, ενώ ο S&P 500 αυξάνει οριακά κατά 0,3%. 

Όσον αφορά την αγορά του πετρελαίου, οι τιμές παραμένουν άνω των 100 δολαρίων, ενόσω η Ευρώπη ετοιμάζεται να μπλοκάρει τις ρωσικές εισαγωγές. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI καθορίζονται στο -0,9% και τα 104,2 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent διαμορφώνονται στο -0,85% και τα 106,6 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, ενισχύεται στο +0,29% και τα 1.869 δολάρια ανά ουγγιά.   

Διαβάστε επίσης: 

Νευρικό ξεκίνημα στη Wall Street, τη Fed «περιμένουν» οι επενδυτές – Διψήφια η πτώση μέσα στο 2022

Ο ανασχηματισμός, το Tinos Beach, ο αρχιτέκτων του Frontier, οι κόντρες για τα ακίνητα και τα 3Β για το Yabanaki 

Πειραιώς: Τι σημαίνει η άνοδος των επιτοκίων για τα ελληνικά ομόλογα; 

Exit mobile version